21 Ocak 2016 11:11

Bir garip termik santral keşfi

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Aliağa Foça arasında yapılmak istenen ENKA kömürlü termik santralinin bilirkişi keşfi yapıldı. Şirketin daha önce yapımından vazgeçtiğini açıkladığı termik santralle ilgili bilirkişi keşfi yapılması yörede yaşayan vatandaşlar tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Şirketin avukatlarının katılmadığı keşifte proje dosyasında cüruf alanlarının döküleceği belirtilen eski maden ocağını kimsenin bilmediği ortaya çıktı. Gergin bir havada geçen keşif, bölgedeki son yeşil alanların termik cehennemine dönebileceği gerçeğini de gözler önüne serdi.

KENTSEL SİT ALANINDA

ENKA Şirketi tarafından 23 Aralık 2013 tarihinde projesinin geri çekildiği açıklanan termik santralin lisansı da mahkeme tarafından iptal edilmişti. Yerleşim yerlerine çok yakın bir konumda, kentsel SİT alanında bulunan termik santral sahasında yapılmak istenen keşif öncesi mahkeme heyeti ile avukatlar ve yöredeki vatandaşlar arasında gerginlik çıktı. Termik santrale karşı dava açan kurum ve kişileri temsilen keşfe katılan avukatların keşif sırasındaki taleplerinin zapta geçirilmesine karşı çıkan mahkeme heyeti başkanı, bu sırada video çekmek isteyen bir gazeteciye de müdahale etti.

'YİNE BALIK TUTMAK İSTİYORUZ'

Gerginliğin artması üzerine ortamı yatıştırmaya çalışan heyet başkanı hakim, "Ben buraları eskiden beri bilirim. Balık tutardım eskiden. Şimdi bulamıyorum o balıkları" dedi. Hakimin bu sözlerine Foça Çevre Kültür Platformundan Bahadır Doğutürk, "İşte hakim bey bizler de balık tutabilmenin mücadelesini veriyoruz. Bölge artık yaşanmaz hale geldi" dedi.

Heyetin Enka'nın sahasına girmesinin ardından termik santral kurulacak alanın sınırında yapılan basın açıklamasında konuşan Doğutürk, Aliağa yöresindeki sanayi kuruluşları nedeniyle ciddi sağlık sorunları oluştuğuna dikkat çekerek; "Tehlikeli sanayi atıkları nedeniyle suyumuz havamız, toprağımız zehirleniyor. Zehirli kül ve atıklardan cüruf dağları oluşuyor" diye konuştu. ENKA'nın 2013 yılında projeden vazgeçtiğini açıklamasına, mahkemenin lisansı iptal etmiş olmasına rağmen keşif yapılmasına anlam veremediklerini söyleyen Doğutürk, "Artık Aliağada boynumuza kadar kirliliğe batmış durumdayız. Artık yeter" dedi.

ESKİ MADEN OCAĞIINI BİLEN YOK!

Şirket avukatlarının olmadığı keşif sırasında ENKA'nın proje dosyasında cürufları dökeceğini söylediği 25 kilometre uzaklıktaki maden ocağını kimsenin bilmemesi ilginç gelişmeleri beraberinde getirdi. Cüruf alanlarını heyete göstermek için keyfe dahil olan FOÇEP'ten Bahadır Doğutürk heyeti Gölyazı mevkiindeki cüruf döküm alanına getirdi.

'TEHLİKELİ ÇARPITMA' HATIRLATILDI

Daha önce bu cüruf alanında bilirkişi olarak incelemelerde bulunan Prof. Dr. Ayşegül Pala ile Doğutürk arasında geçen diyalog cüruflarla ilgili tartışmayı da gündeme taşıdı. Pala'nın "Burada ne işimiz var? Sorusuna, benim bildiğim cüruf alanı burası. Eski maden ocağı falan yok. Cürufları kılıfına uydurup buraya dökecekler" yanıtını veren Doğutürk, mahkeme heyetine şunları anlattı. "Bu bölge su havzası. Buradaki cürufların tehlikeli atık olduğu TÜBİTAK Raporu ile ortaya konmuşken, bilirkişi heyeti rapordaki "tehlikeli atık" kısmını "tehlikesiz atık" yaparak mahkemeye sundu. Bununla ilgili suç duyurumuz var". Bahsedilen bilirkişi heyeti içinde bulunan Prof. Dr. Ayşegül Pala'nın bu sözlere son derece bozulduğu gözlenirken, "Bunun konumuzla alakası yok" diye konuşmaya müdahale etmesi dikkat çekti.

BÜYÜKŞEHİR BU SEFER KARŞI GİBİ

Öte yandan, daha önce İDÇ'nin termik santrali ile ilgili olumlu görüş bildiren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu sefer olumsuz görüş vermesi dikkat çekti. İBB avukatı keşif sırasında yöredeki kirliliğin çok yüksek mertebelere ulaştığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Kitap ödüllü soru -4

SONRAKİ HABER

Hak ihlalleri yeniden sahnede: Karanlığın ötesinden gelen sesler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...