20 Ocak 2016 12:52

Adnan Özyalçıner: Sennur yaşasaydı akademisyenlerin yanında olurdu

25. yaşını kutlayan Dünya Kitap dergisi, ekim ayında kaybettiğimiz Sennur Sezer’i “saygı ödülü” ile andı. Törende Sezer adına ödülü alan eşi Adnan Özyalçıner, Sezer’in yaşasaydı barış isteyen akademisyenlerin yanında olacağını söyledi.

Paylaş

Dünya Kitap dergisinin düzenlediği edebiyat ödülleri kapsamında, ekim ayında kaybettiğimiz Gazetemizin Yazarı, Şair Sennur Sezer’e “saygı ödülü” verildi. Sennur Sezer adına ödülü alan eşi, Yazar Adnan Özyalçıner, akademisyenlerin barış talep ettikleri metne değinerek, Sennur Sezer’in yaşasaydı akademisyenlerin yanında olacağını ifade etti. 

Sennur Sezer’in Aydınlar Dilekçesi’ne imza attığını hatırlatan Özyalçıner, aydınlara açılan davadaki ifadesini daha sonra şiirleştirdiğini söyledi. Özyalçıner, Sezer’in “İfademdir” şiirindeki “Evliyim/ İki çocukluyum/ Ozanım/ Düzeltirim/ Çocuklarımdır/ Bütün çocukları dünyanın/ Evet kaygılıyım/ Çocuklarım için/ Korkmasınlar isterim/ Çalınışından kapının/ Saygılıyım kurallara/ Bu yüzden kurallar/ Saygılı olsun isterim/ İnsana/ Evet ozanım/ Çocuklarımdır/ Bütün çocukları/ Dünyanın/ İnsanın insandan korkmasına karşıyım/ İşte bunun içindir/ Bütün yazıp/ Altına imza attıklarım” dizelerini okudu. 

Başar Başarır, Faruk Şüyün, Doğan Hızlan, İlknur Özdemir, Selim İleri ve Yekta Kopan’dan oluşan seçici kurulun verdiği ödülün gerekçesinde,”Son yıllarda edebiyatı en çok koruyan insanlardan birisi olmasına rağmen hep kıyıda, köşede en uzaklarda kalmayı tercih ettiği; her zaman genç edebiyata, genç edebiyatçıya ciddiyetle, sıkı takip eden dinmeyen bir gençlikle yaklaştığı, onlara yukarıdan değil, hep göz mesafesinden baktığı; yalnızca bir şiiri ile, ‘Gecekondu’ ile bile Türk şiirinin en güzellerinden birisini yazdığı için” ödülün Sennur Sezer’e verildiği belirtildi. 

Özyalçıner, ödülü, TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal’ın elinden aldı.  

YILIN KİTABI ÖDÜLÜ AHMET BÜKE’YE

Dünya Kitap dergisi; Sennur Sezer’in yanı sıra Ahmet Büke, Yasemin Aydın, Alakarga Sanat Yayınları, Gülce Başer, Sevil Atasoy, Meri Çevik Simyonidis ve Marianna Yerasimos’u ödüle layık gördü.
1993 yılından bu yana verilen “Dünya Kitap Ödülleri”nde, Ahmet Büke’nin “Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi: İnsan Kendine de İyi Gelir” kitabı “Yılın Telif Kitabı Ödülü”nü; Yasemin Aydın’ın çevirdiği, Aleksandros Papadiamantis’in “Hadula: Bir Ada Öyküsü” kitabı, “Yılın Çeviri Kitabı Ödülü”nü, Alakarga Sanat Yayınları, “Yılın Yayınevi Ödülü”nü, Gülce Başer ise “Bir Ceset Bir Söz” kitabıyla “Yılın Polisiye Kitabı Ödülü”nü aldı. 
Pera Müzesi’nde gerçekleştirilen ödül töreninde, Sevil Atasoy’a “Emek Ödülü”, Meri Çevik Simyonidis’in “İstanbulum, Tadım-Tuzum: Bir Varmış Bir Yokmuş” kitabına “Yılın En İyi Gastronomi Kitabı Ödülü”, Marianna Yerasimos’a “Gastronomi Kültürü Emek Ödülü” verildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TBMM'de Cizre gerginliği

SONRAKİ HABER

İstanbul Film Festivali Onur Ödüllerinin sahipleri belirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...