19 Ocak 2016 10:53

Mimar, Mühendis ve Şehir Plancıları: Biz de bu suça ortak olmayacağız

Barış istedikleri için hedefe konulan akademisyenlere her kesimden destek gelmeye devam ediyor. Mimar, mühendis ve şehir plancıları da ‘Bizde bu suça ortak olmayacağız' dedi.

Paylaş

Barış İçin Mühendis, Mimar Ve Şehir Plancıları, Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi ile dayanışma içerisinde bulunduklarını ve barışın somut adımlarını sahiplendiklerini belirtti.

1245 mühendisin imzası ile yapılan açıklamada, “Akademisyenlerin yaptığı katliamlara ortak olmayacağız açıklaması ve “insanlar ölmesin, çocuklar ölmesin” diyerek barış mesajı veren Ayşe öğretmene karşı yürütülen baskı ve linç kampanyalarını kınıyor, yüreği insanlıkla dolu her türlü barış girişimini desteklediğimizi ve aynı metni mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak sahiplendiğimizi duyuruyoruz” denildi. 

İfade özgürlüğüne, can güvenliğine yönelik tehditlere, katliamlara, baskılara, yürütülen cadı avına karşı, ölümlerin durması çatışmaların son bulması için müzakere ortamının sağlanmasını, barışın somut adımlarının atılmasını talep eden mühendis, mimar ve şehir plancıları açıklamada, “Biz de bu suça ortak olmayacağız! Türkiye Cumhuriyeti; vatandaşlarını Sur’da, Silvan’da, Nusaybin’de, Cizre’de, Silopi’de ve daha pek çok yerde haftalarca süren sokağa çıkma yasakları altında fiilen açlığa ve susuzluğa mahkûm etmekte, yerleşim yerlerine ancak bir savaşta kullanılacak ağır silahlarla saldırarak, yaşam hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı başta olmak üzere anayasa ve taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınmış olan hemen tüm hak ve özgürlükleri ihlal etmektedir” ifüadelerine yer verdiler. 

‘YASAKLARDAN VAZGEÇİLSİN’

Devletin başta Kürt halkı olmak üzere tüm bölge halklarına karşı gerçekleştirdiği katliam ve uyguladığı bilinçli sürgün politikasından derhal vazgeçmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması, gerçekleşen insan hakları ihlallerinin sorumlularının tespit edilerek cezalandırılması, yasağın uygulandığı yerde yaşayan vatandaşların uğradığı zararların tazmin edilmesi, bu amaçla ulusal ve uluslararası bağımsız gözlemcilerin yıkım bölgelerinde giriş, gözlem ve raporlama yapmasına izin verilmesi talep edildi.

‘KALICI BARIŞ İÇİN GEREKEN YAPILSIN’

Kalıcı bir barış için çözüm yollarının kurulmasını, hükümetin Kürt siyasi iradesinin taleplerini içeren bir yol haritasını oluşturmasının istendiği açıklamada, “Siyasi iktidarın muhalefeti bastırmaya yönelik tüm yaptırımlarına karşı çıkıyoruz. Devletin vatandaşlarına uyguladığı şiddete hemen şimdi son vermesini talep ediyor, bu ülkenin mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak sessiz kalıp bu katliamın suç ortağı olmayacağımızı beyan ediyor, bu talebimiz yerine gelene kadar siyasi partiler, meclis ve uluslararası kamuoyu nezdinde temaslarımızı durmaksızın sürdüreceğimizi taahhüt ediyoruz” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'a kimliği belirsiz bir cenaze getirildi

SONRAKİ HABER

Ekoloji aktivistlerinden çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...