18 Ocak 2016 10:19

Maden sahası için halk sağlığı raporu: Doğal yapı bozulur, geri kazanımı da mümkün olmaz

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Santral Madencilik A.Ş. tarafından büyük bölümü Biga’ya bağlı Yolindi köyü sınırları içinde kalan, bir bölümü ise Balıkesir’e bağlı Gönen sınırlarında kalan IV. Grup Maden arama projesi ile ilgili olarak Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün raporu dikkat çekiyor. İl Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük imzalı raporda hem proje dosyasının eksikliğine dikkat çekildi, hem de tamamı ormanlık ve tarım alanı içinde kalan proje sahasında doğal yapının bozulacağı uyarısında bulunularak “bir daha geri kazanımı ve ıslahının mümkün olmayacağı”na vurgu yapıldı.

Proje alanını kapsayan bölgenin, Deprem Bölgeleri Haritası’na göre 1’inci derece deprem bölgesinde bulunduğu da proje dosyasında yer aldı. Yine proje dosyasında ilgili kurum görüşlerine de yer verildi. Buna göre İl Halk Sağlığı Müdürlüğü 8 Eylül 2015 tarihli raporunda, proje sahasının önemine dikkat çekti. Raporda, “Bölgenin ve ruhsat sahasının hidrojeolojik özellikleri; proje sahasının bölgede bulunan baraj, gölet ve su kaynaklarına olan mesafesi ve çevresel etkilerine dair bilgiler; ayrıca, proje kapsamında yapılacak sondajlı maden arama faaliyetlerinin yeraltı suyu miktarına ve akışına yapacağı etkiler proje dosyasında yeteri kadar irdelenmemiştir” denerek, dosyanın eksikliğini işaret etti.

Raporda özellikle bölgede doğal yapının bozulacağına dikkat çekilerek, “Ruhsat sahasının bütününü ilgilendiren sonraki aşamalarda açılacak maden ocağının şekli, çıkarılacak IV. grup madenin ne şekilde işleneceği veya zenginleştirileceği konuları; bölgenin su kaynakları açısından zengin olması, ruhsat alanının tamamının orman arazisi olması; doğal yapının bozulacağı ve bunu bir daha geri kazanımı ve ıslahının mümkün olmayacağı gibi risklerin ve sonuçların olması; bölgenin önemini artırmaktadır” dendi.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır uçağındaki silahların sırrı

SONRAKİ HABER

Eskişehir'de akademisyenlerden suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...