10 Ocak 2016 00:55

Memlekette polisiyenin merkez üssü olacağız

Adını Sherlock Holmes’ün Londra’daki evinin adresi olan 221 Baker Sokak’tan alan polisiye dergi, '221B' yayınlandı. Derginin editörlerinden Özlem Özdemir hedeflerini 'Memlekette polisiyenin merkez üssü olmak' olaral ifade ediyor.

Paylaş

Hakan GÜNGÖR
İstanbul

Türkiye’nin ilk polisiye dergisi “221B”, polisiyede evrensel olanla yerli olanı bir araya getirmek ve “Memlekette polisiyenin merkez üssü olmak” düşüncesiyle yola çıktı. Dergi adını, Arthur Conan Doyle’un kahramanı Sherlock Holmes’ün Londra’daki evinin adresi olan 221 Baker Sokak’tan alıyor.  İlk sayısı 8 Ocak’ta raflardaki yerini alan ve iki ayda bir çıkacak olan “221B”nin kuruluş öyküsünü, yayın anlayışını ve hedeflerini, derginin editörlerinden Özlem Özdemir ile konuştuk.

Özdemir, polisiye bir dergi fikrinin birkaç yıl önce ortaya çıktığını, 2015 yazında ise Mylos Yayın Grubunun sürece dahil olmasıyla çalışmaların hızlandığını ifade ediyor. Polisiye kitaplar yayımlayan Labirent Yayınları’nın Mylos’a katılması, ayrıca Mylos Kitap ve Yayıncılık Laboratuvarının bir araya gelmesi ile “221B”yi hayata geçiren yayın grubunun oluşturulduğunu söylüyor. Özdemir, 7 aylık bir çalışma sürecinin ardından derginin yayına hazır hale geldiğini belirtiyor.

‘BAŞVURU VE REFERANS KAYNAĞI OLMAK İSTİYORUZ’

Özdemir hedeflerinin; polisiye alanına ilgi duyan, üreten ya da polisiyeyi takip eden herkesi her sayısıyla heyecanlandıran, yeni eserleri keşfetmelerini sağlayan, kuramsal tartışmalara ev sahibi olabilen, yıllar sonra da başvuru ve referans kaynağı olacak bir mecra haline gelmek olduğunu ifade ediyor.  

Derginin içeriğine dair Özdemir şunları söylüyor: “Polisiye edebiyata dair dosya konuları; yazar, senarist, oyuncularla söyleşiler, kitap tanıtımları, sahafiye kitaplar, polisiye dizi ve film eleştirileri, karşılaştırmalı edebiyat köşeleri, ‘okurlardan’ köşesi, öyküler, yeni çıkanlar, polisiye çizgi roman da dahil olmak üzere, polisiye alanına girebilecek her konuya değiniyoruz.”

‘MECRA BULAMAYAN POLİSİYE YAZARLARININ ADRESİ OLACAĞIZ’

Günümüzde çok üretken ve iyi polisiye yazarlarının olduğunu vurgulayan Özdemir, “Polisiyenin genel olarak daha fazla kabul görmesi, doğru anlaşılması için türün kuramsal tartışmalarına, tarihteki gelişimine daha fazla kafa yormak, okurların da bunları tartışmasına yol açmak gerekiyor” diyor. Polisiye türüyle ilgili yanlış bilinen her şeyi tek tek gündemlerine alacaklarını söylüyor Özdemir; “Polisiyenin kolay yazıldığına, sadece katili bulmaya yönelik bir tür olduğuna, tarihle toplumla kentle bir bağı olmadığına, kadın dedektiflerin olmadığı ya da az olduğuna dair yaygın yanlışlar var.  Bu yanlışlar ancak araştırma yapılarak, tartışma alanları açılarak, yani okuyarak ve yazarak düzeltilebilir. Bunun için de derli toplu bir araca ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.”

Özdemir, “221B, bir iddia ve cesaretle yola çıktı diyebiliriz. Ayrıca eserleri hak ettiği ilgiyi göremeyen, gözden kaçan Türkiye’den ya da dünyanın farklı ülkelerinden pek çok polisiye yazar var, tüm bu değerli yazarlar ve eserleri hakkında okurlarımızı bilgilendirmek istiyoruz. Polisiye yazmak isteyen ancak bir mecra bulamayan pek çok insan var, onların da adresi olacak 221B” diye konuşuyor.

Özdemir, 221B’de genç yazarların öykülerine de yer vereceklerini söylüyor. Özdemir, “Pek çok öykü geliyor bize, hepsi yayın kurulumuz tarafından okunuyor ve seçilen öykünün editörlüğü Usta Yazar Algan Sezgintüredi tarafından yapıldıktan sonra 221B’de yayımlanıyor. Bunun genç yazarlar için çok önemli ve yol açıcı olacağını düşünüyoruz” diyor. Yazar adaylarının [email protected] adresine öykülerini gönderebileceklerine değinen Özdemir, “Umuyoruz ki 221B’de öyküleri yayımlanan pek çok genç yazar, gelecekte ülkemizin iyi polisiye yazarları arasında yerini alacak. Uzun süreli ve polisiyeye her sayısında katkı veren, yeni yazarlar ve okurlar kazandıran bir dergi olmak, en büyük isteğimiz” diye konuşuyor.

POLİSİYE EDEBİYATIN HAKKI GEÇ VERİLDİ

Türkiye’de polisiyenin hakkının tam anlamıyla verilmemesi, bu edebiyatın yolculuğu ve niteliği hakkındaki tartışmalara dair Özdemir, “Türkiye’de polisiye edebiyat geç gelişen bir tür değil, bu konudaki en önemli araştırma 221B’nin de yazarlarından olan Erol Üyepazarcı’nın ‘Korkmayınız Mister Sherlock Holmes’ kitabı. Bu kitapta, Osmanlı’dan günümüze polisiyede üretken dönemler yaşadığımızı görüyoruz” diye konuşuyor. Sorunun polisiyenin Türkiye’de geç gelişmesi değil, polisiyenin edebiyat alanında hakkı geç verilen, oldukça geç ciddiye alınan bir tür olması olduğunun altını çizen Özdemir, “Polisiye edebiyata hafif, boş zamanlarda okunacak bir tür olarak bakıldı yıllarca ülkemizde. Çoğu polisiye yazar bile bu yaklaşıma ikna oldu yahut itiraz etmedi. Aslında bir cinayeti çözmek, cinayetin bireysel ve toplumsal nedenlerini sorgulamak, karakterlerin derinliğini anlamak kolay iş değil. Yani iyi bir polisiye öykü ya da roman yazmak, ince ince çalışmayı, insanı, toplumu iyi bilmeyi gerektiriyor” ifadelerini kullanıyor.

POLİSİYENİN USTALARI KADRODA

221B’nin yayın kurulu; Ahmet Ümit, Sevin Okyay, Erol Üyepazarcı, Algan Sezgintüredi, Özlem Özdemir, Ece Özbaş ve Hüseyin Çukur’dan oluşuyor. Derginin ilk sayısında, yayın kurulunda bulunan isimler dışında şu yazarlar yer alıyor: Celil Oker, Derviş Şentekin, Levent Cantek, Murat Başol, Gülce Başer, Seval Şahin, Fulya Turhan, Cenk Çalışır, Seda Çıngay, Çağatay Yaşmut, Oğuz Eren, Esra Ertan, Elçin Poyrazlar, Özgür Şen, Suphi Varım, Ceyhan Usanmaz, Yankı Enki. Özdemir, gelecek sayılarda derginin yazar kadrosuna yeni isimlerin de katılmasını beklediklerini belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

HDP Burdur İl Eş Başkanı Akdağ tutuklandı

SONRAKİ HABER

AKP seçilemediği yerlere vekil atayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...