08 Ocak 2016 09:40

Metin Göktepe mezarı başında anıldı

Paylaş

‘Mutlaka ben izlemeliyim’ diyerek gittiği haberde polisler tarafından gözaltına alınan ve işkencede katledilen Gazetemiz Muhabiri Metin Göktepe, ölümünün 20. yılında mezarı başında karanfillerle anıldı.

Meslektaşları, arkadaşları, insan hakları savunucuları, Göktepe’nin mezarı başında gazetecilere uygulanan baskıların yoğunlaştığı ve bölgede yaşanan çatışmalar sonucu sivil insanların katledildiği bir dönemde Göktepe’nin gerçeği ortaya çıkarmadaki ısrarına, bu ilkeyle şekillenen Metin Göktepe Gazeteciliğine daha çok sahip çıkılması gerektiğine vurgu yaptı.

Anmaya katılanlar ellerinde ‘Metin’in katili çete devleti’, ‘Metinler ölmez Evrensel susmaz’, ‘Metin Göktepe Gazeteciliği sürüyor’, ‘Özgür basın susmadı, susmayacak’ yazılı dövizler ve Metin Göktepe fotoğrafları taşıdı. Anmada sık sık ‘Metin yaşıyor, Evrensel yazıyor’, ‘İnadına hepimiz birer Metiniz’ sloganları atıldı.

'HEPİNİZ BİRER METİNSİNİZ'

Metin Göktepe’nin mezarı her yıl olduğu gibi yine karanfillerle donatılarak etrafına gazetemiz Evrensel yerleştirildi. Metin’in arkadaşları, yoldaşları, meslektaşları o kalemin hiç kırılmadığını göstermek için yine mezar başındaydı. Fadime Ana ilerlemiş yaşına ve hasta olmasına rağmen 20 yıldır olduğu gibi yine oğlunun ve oğlunun arkadaşlarının yanındaydı. Göktepe, “Hepiniz benim için birer Metinsiniz” diye seslendi.

‘TAYYİP SAVAŞ İSTİYORSA KENDİ ÇOCUĞUNU SAVAŞA GÖNDERSİN’

Bölgede yaşanan sivil katliamlara ve halkın yaşadığı zulme de değinen Fadime Ana: “Katilleri kaçırıyorlar, mazlum insanları da ya içeri koyuyorlar ya da öldürüyorlar” dedi. Fadime Ana şöyle devam etti: “Tayyip savaş istiyorsa kendi çocuğunu savaşa göndersin. Diyarbakır’daki insanlara yazık, günah değil mi? Bu insanlar ne yapacak? Tayyip, ‘Kim benden ne görmüş?’ diyor. Benim yanıma gelsin, kim ne görmüşse ben söyleyeyim ona” dedi.

Anmaya katılanlar, Göktepe’nin konuşmasından sonra ‘Anaların öfkesi katilleri boğacak’ sloganı attı.

‘METİN’İN HEYECANIYIZ’

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat konuşmasında, Metin Göktepe’nin basın özgürlüğü bakımından bir mücadele alanı yarattığını ve gazetecilerin Göktepe haberciliğinin takipçisi olduğunu vurguladı. Polat, “Silopi’de Gazeteci Nedim Oruç, kapalı bir spor salonunda gözaltına alındığında Metin’i hatırladım ve endişe ettim. Polis ısrarla Oruç’un gözaltında olduğunu saklıyordu ancak yapılan baskı sonucu Nedim’in gözaltında olduğunu açıkladılar. Ardından da Can Dündar ve Erdem Gül gibi yakaladığı sıkı haber nedeniyle tutuklandı. Yine bir diğer meslektaşımız Beritan Canözer haber takibi yaptığı sırada heyecanlı davranışları nedeniyle tutuklandı. Bizim mesleğimiz heyecana dayalı bir meslek. Metin Göktepe’nin, Beritan Canözer’in, Can Dündar’ın, Erdem Gül’ün, Nedim Oruç’un heyecanıyız” dedi.

‘METİN’İN BAYRAĞINI YÜKSELTECEĞİZ’

Metin Göktepe’nin arkadaşlarından gazeteci Nazım Alpman, “20 yıldır burada toplanıyoruz ama Metin’in katillerini bulmak mezar başında toplanmak kadar kolay olmadı. Tüm engellemelere rağmen ilden ile taşınan davayı takip ederek en sonunda yeteli olmasa da süreci ilk kez katillerin ceza almasıyla sonlandırdık” diyerek dayanışmanın önemine değindi. Metin’in ve onun duruşunu taşıyan gazetecilerin az olmadığını söyleyen Alpman, “Türkiye gençlerin cehennemi bir ülke. Artık 3 aylık bebekler bile nişan alınarak vuruluyor. Bunun önünü kesecek olan ise gazeteciliktir. Metin’in bayrağını yükselteceğiz. Evrensel de bugün olduğu gibi yarın da yazmaya devam edecek” dedi.

‘ÖZGÜRLÜK ORTAK MÜCADELE İLE GELECEK’

Aynı zamanda Emek Partisi’nin de üyesi olan Metin Göktepe’nin anmasında partinin Genel Başkanı Selma Gürkan da söz aldı. Metin’i onlarca gazetecinin tutuklu olduğu, dışarıda olanların ise baskı altında olduğu bir ortamda andıklarını ifade eden Gürkan şöyle konuştu: “Savaşın gazeteciliğine karşı barışın gazeteciliğini, egemenin gazeteciliğine karşı ezilenin yanında saf tutan gazeteciliğe şahitlik ediyoruz. Yarına dair umudumuzu koruyan da budur. Düşünce ve ifade özgürlüğü ortak mücadele ve ortak irademizle gelecek” dedi.

‘BU YÜREK SUSMAYACAK’

Metin’in o dönem mesai arkadaşı olan DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren konuşmasında şunları söyledi: “20 yıldır iyi haberlerle değil ölüm ve çatışma haberleriyle geliyoruz. Metin hak ihlallerini takip eden bir gazeteciydi. Çocuklarının mezarını arayan Cumartesi Anneleri’ni her hafta takip ederdi. Artık sokaklar gömülmesine izin verilmeyen, çürüyen ve kokan ölü bedenlerle dolu. Aslında çürüyen ve kokan sistemin ta kendisi. Gazeteciler öldürülüyor ve tutuklanıyor. Ama bu yürek susmayacak”

TGS İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Utku Zırığ, “Metin mesleği anlamlı kılan insanlardan oldu. Metin öldürüldüğünden beri gazetecilik de ülke de iyiye gitmedi. Metin’i öldürenlerin de Metin öldürüldüğünde iktidarda olanların da adı unutulacak ama Metin’i hep saygıyla anacağız” dedi.

KİMLER KATILDI?

Anmaya Metin’in arkadaşları yoldaşları ve meslektaşlarının yanı sıra çeşitli kurum temsilcileri, gazeteci Hüseyin Deniz, Posta Gazetesi Yayın Koordinatörü Elif Yılmaz, gazeteci Elif Ilgaz, Gazeteci Yazar Nevzat Onaran, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, HDP İl Eş Başkanı Ayşe Erdem, EMEP ve CHP il ve ilçe yöneticileri, Toplumsal Bellek Platformu'ndan Canan Kaftanoğlu,  BirGün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, TGS Genel Merkez Yöneticileri, Gülsüm Elvan, Direnişteki Ülker işçileri, Kumport Liman işçileri, Sanatçı Ferhat Tunç katıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL'DEN 'METİN GÖKTEPE' MEKTUPLARI

METİN'İN KALEMİNİ TAŞIYANLAR YAZDI

NAZIM ALPMAN: METİN'DEN NEDİM'E SOSYALİST GAZETECİLER

ELİF ILGAZ: GAZETECİLİK ENGELLENEMEZ

CELAL BAŞLANGIÇ: 'AMİRAL GEMİSİ' DE 'HAVUZ'A DÜŞTÜ SEVGİLİ METİN

KEMAL GÖKTAŞ: GÖKTEPE'DEN BUGÜNE GAZETECİLİK

ÖNCEKİ HABER

Metin'in kalemini taşıyanlar yazdı

SONRAKİ HABER

Can Dündar ve Erdem Gül, Metin Göktepe için yazdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa