06 Ocak 2016 18:33

Şehir Tiyatrolari Genel Sanat Yönetmeni Uygur çözüm sunmadı, zaman istedi

Paylaş

Eylem NAZLIER
Hakan GÜNGÖR

Erhan Yazıcıoğlu’nun istifasının ardından İstanbul Şehir Tiyatrolarının genel sanat yönetmenliğine getirilen Süha Uygur, basın toplantısı düzenleyerek gelecek sezona dair planlamalarını anlattı. Yazıcıoğlu’nun istifasına giden süreçte tüzük, kadro ve ödeme gibi konularda yaşanan sorunlara dair bir çözüm ve yol haritası sunmayan Uygur, elinden geleni yapacağını belirterek, “Bunun için zamana ihtiyacım var. Bunlar çok önemli konular ve bunun dışında bir şey düşünmek mümkün değil. Yapmam gereken ne kadar şey varsa yapacağım” dedi.   

Yazıcıoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesinden tiyatrocuların aleyhine olan yönetmeliğin değişmesi, üç yıldır verilmeyen teşviklerin ödenmesi ve ataması yapılmayan oyuncuların kadro hakkını kazanması taleplerine ilişkin Uygur, “Yazıcıoğlu ile birlikte atılmış ciddi adımlar oldu. Göreve getirilişimin üzerinden çok kısa bir zaman geçti. Bu konularda çalışma yapacağız” diye konuştu. 

'SORUNLARI TİYATRO İLE AŞACAĞIZ'

Gazetemize konuşan Uygur, “Tiyatro yapıldığı zaman bu sorunların da zamanla çözüleceğine inanıyorum. Bütün bunların sırasıyla halledileceğine inanıyorum. Umutsuz değilim” dedi. Erhan Yazıcıoğlu’nun istifasına neden olan bürokratik, siyasi baskılar ve çözümsüzlüklere ilişkin Uygur, “Bunları benim gündeme getirmem doğru değil. Bunların hepsini geride bırakmam gerektiğini biliyorum. Bu sorunları taşıyarak yol alınmayacağını da biliyorum” ifadelerini kullandı. 

Şehir Tiyatrolarında tartışma yaratan olaylardan biri de muhalif tiyatrocuların Şehir Tiyatrolarından ihraç edilmeleriydi. Levent Üzümcü başta olmak üzere bazı tiyatrocular, Gezi direnişi sürecindeki duruşları, demokrasi ve özgürlük vurgusu yaptıkları açıklamaları nedeniyle kovulmuştu. Uygur, Üzümcü’nün durumuyla ilgili olarak “Levent Üzümcü çok değerli bir arkadaşımız. Konu yargı sürecine taşınmış durumda. Herkesin fikrine saygı duymak zorundayız. Dargınlık ve küskünlüklerin bitmesini diliyorum” dedi. 

'ELEŞTİRMENLERE SAYGIM VAR'

Uygur’un atanmasının ardından Türkiye Eleştirmenler Birliğinden bir açıklama yayımlanmış, “Genel sanat yönetmenini, kurum bünyesinde yıllardır çalışan tiyatro emekçilerine hak ettikleri kadroların verilmemesi, kurumun vizyonuna uygun olmayan sipariş edilmiş prodüksiyonlara imza atılması, binbir emekle sahneye konulmuş oyunların tamamen öznel bir yaklaşımla sansüre kurban edilmesi gibi köklü sorunlar beklemektedir” denilmişti. Açıklamada, “Süha Uygur’un bu zorlu görevin üstesinden geleceğini umar, kurumun seyircisine karşı sorumluluklarını idrak etmiş bir tiyatronun geleceği için başarılı olmasını dileriz. Tiyatro sanatı ve sanatçılarının her zaman yanında olmaya devam edeceğimizi, sanatın gelişimine olumsuz etki eden her türlü yaptırımın takipçisi olacağımızı ve eleştirisini dile getireceğimizi bildiririz” ifadeleri kullanılmıştı. Uygur bu eleştiriye dair, “Eleştirmenlere saygım var ama ben durumun öyle olduğunu düşünmüyorum. Daha yolun başındayım. Zaman her şeyi gösterecek. Başarı dilekleri nedeniyle arayıp kendilerine teşekkür ettim” diye konuştu. 

GELENEKSEL TİYATRO VURGUSU

Yeni sezonda geleneksel tiyatro temsillerinin repertuvarda yer bulacağını söyleyen Uygur, “Batı tiyatrosunu sevenler olduğu gibi, geleneksel tiyatroyu sevenler de var. Yelpazedeki her insana hizmet etmek istiyoruz. Batı tiyatrosu eserlerinin yanında geleneksel tiyatrodan da temsiller olacak” diye konuştu. Muhsin Ertuğrul’un yolunda ilerleyeceklerini söyleyen Uygur, “Şehir Tiyatrolarının eşsiz bir marka değeri var. Amacımız bu değere katkı sunmak” dedi. Uygur bir soru üzerine, Şehir Tiyatrolarında rol alan oyuncuların, özel tiyatrolarda sahneye çıkmasıyla ilgili bir sorun olmadığını, bunun daha da arttırılabileceğini söyledi. 

ÖNCEKİ HABER

Bölge'de yaşananları paylaşan Doktoru hedefe koydular, linç kampanyası yürüttüler!

SONRAKİ HABER

Manisa'da feci kaza: 4 ölü, 6 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa