30 Aralık 2015 12:20

Evrensel Kültür, ‘dijital oyun kültürü’nü tartışıyor: Oyun mu sandın!

Paylaş

İnsan neden oynar? Ne oynar? Nasıl oynar? Karton kutudan korsan gemileri hayal etme potansiyeline sahip olan insan, sonsuz olanaklar sunan dijital teknoloji ile hangi hayallerin peşinde? Endüstrileşen “dijital oyun sektörü” bize ne vadediyor? Evrensel Kültür, ocak ayı dosyasında ideolojisi, felsefesi ve kültürü ile dijital oyunu tartışıyor. Oyun endüstrisinden “interaktivite” kavramına; oyuncu profillerinden oyun psikolojisine, oyun analizlerinin de yer aldığı dosya, 11 ayrı yazıdan oluşuyor.

Evrensel gazetesinin bilişim yazarı ve Hayat TV’deki “Oyuna Gel” programının yapımcısı İsmail Gökhan Bayram, “Dünden bugüne dijital oyunlar”ın evrimini anlatıyor. Akademisyen Serhan Gül, oyun endüstrisinin yapısını, işleyişini ele aldığı yazısında “Başka bir oyun mümkün” diyor. Ayşe Gizem Erbuyurucu yazısında sosyal medya oyunlarında gerçekliğin dönüşümünü kimlik ve toplumsallaşma özelinde inceliyor.

OYUNUN İDEOLOJİSİ

Sosyal Psikolog Ulaş Başar Gezgin’in gündemi ise dijital oyunlar ve psikoloji... Erdem Aksakal, son dönemin popüler mobil oyunlarından “Kelimelik”i analiz ediyor. Kemal Akay, oyunlardaki interaktivitenin ideolojisini ve oyunların oyuncuları ideolojinin öznesi olarak nasıl tanımladığını sorguluyor. Pelin Koç’un gündeminde ise medyanın “oyun bağımlılığı” haberleri ve yaratılan “dijital oyun algısı” var.
Günseli Bayraktutan ise “Oyunların ‘yarı-gerçek’ bileşenleri: Oyuncular” başlıklı yazısından oynayan tarafa yoğunlaşıyor. Mithat Fabian Sözmen, uygarlık yaratma oyunları ekseninde “ütopya-distopya” kavramlarını sorguluyor, dijital oyunların sınırlarını tartışıyor. Dağhan Irak “This War of Mine” oyunu ekseninde “kazanma-kaybetme” kavramlarını; Kaan Karsan ise “Far Cry” üzerinden “Başkasının ülkesini kurtarma”yı inceliyor.

GÜNDELİK HAYATTA DİN

Dosya dışı yazılarda Aydın Çubukçu’nun “İlahi gündelik hayat” yazısı öne çıkıyor. “Dinsel ritüeller, usuller ve kuralların, bireyin bütün davranışlarını, düşüncelerini, özlemlerini ve taleplerini yönlendiren etkiyle gündelik hayata dahil edilmesi, devlet aracılığıyla yukarıdan vazedilenden çok daha derin ve kalıcı bir etki doğurur” diyen Çubukçu, dinin gündelik hayatta var oluş biçimini ve sonuçlarını ele alıyor. 
Salih Bolat’ın René Char üzerine Serge Velay ile söyleşisi, Nihat Ateş’in “Ziya Osman Saba’dan Ahmet Büke’ye öyküde hümanizm çizgisi” incelemesi, Gülsüm Cengiz’in Doğan Görsev’e dair “Devrime, müziğe, sözcüklere sevdalı” yazısı derginin yeni sayısında. Dergide Ayşegül Tözeren, Diyarbakır izlenimlerini, Gül Yaşartürk “Travma ve Umut” başlığıyla 2015 Türkiye sinemasını, Özge Özdüzen Çanakkale İşçi Filmleri Festivali’ni anlatıyor.

KÜRTLERDE DİPLOMASİ

Fehim Işık derginin son sayısında yayımlanan yazısında, Araştırmacı Yazar Faik Bulut’un kısa süre önce okurla buluşan iki ciltlik çalışması “Kürtlerde Diplomasi” hakkındaki saptamalarına yer veriyor. Ahmet Yıkık’ın “Yazı(n)da dalgalanan an(ı)lar: Mübadil”, İnci Aydın’ın “Seslerin rengi: Kandinsky”, A. Kevrina’nın “Kopuş”, Ahmet Say’ın “İnsanlık ve 1955’ten 2015’e Avrupa” yazıları dergide yer alan diğer başlıklar. Evrensel Kültür ocak sayısında şiirleriyle Ömer Turan, Ümran Ersin, Özgün E. Bulut, Güleren Ülker, Abuzer Gülpınar, Enver Topaloğlu, Murat Atıcı, Müslim Çelik ve Ahmet Ada; öyküleriyle Sacide Alkar Doster, Eylem Ata Güleç, Emek Bayrak ve Mehmet Sait Taşkıran yer alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’nin ilk polisiye dergisi 7 Ocak’ta çıkıyor

SONRAKİ HABER

Karanfiller Üç Nokta’nın kapağında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa