29 Aralık 2015 16:36

Aliağa’nın zeytinleri kurtuldu

Paylaş

İzmir’in Aliağa ilçesinde kentin neredeyse tek yeşil alanı olan Zeytinli Park’ı ve Kyme Antik Kenti’nin MHP’li belediye tarafından rant projelerine peşkeş çekilmesine karşı mücadele eden halkın direnişi sonuç verdi. Belediye her iki projeyi de durdururken, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Tuncay Karaçorlu, halkların ve kültürlerin yoğun saldırı altında olduğu bu günlerde birlikte mücadele açısından önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan ve Aliağa’nın neredeyse tek yeşil alanı olan Zeytinli Park, MHP’li Aliağa Belediyesi tarafından “düzenleme” adı altında yıkılarak, onlarca kafenin ve işletmenin yer alabileceği bir rant merkezi haline getirilme projesiyle gündeme gelmişti. Bu projeyle, Manisa’nın Yırca bölgesinde binlerce zeytinlik ağacın kesilmesine benzer bir durumun yaşanma tehlikesi ortaya çıkmıştı. MHP’li belediyenin “Sevgi Yolu” adıyla başlattığı ve alanda bulunan birçok zeytin ağacının kesileceği proje, 1 Kasım seçimleri sonrası hız kazanmış ve halkın tepkisine neden olmuştu. 

HALKIN MÜCADELESİ GERİ ADIM ATTIRDI 

Aliağa halkı ve ekolojistler, hukuksal başvurularının yanı sıra çeşitli eylemlerle tepkilerini ortaya koymuştu. Asırlık 6 zeytin ağacını yalnızca kökü kalacak şekilde budayarak yerinden söken belediyeye yönelik Aliağa halkının verdiği mücadele sonuç verdi. MHP’li Aliağa Belediyesi, Zeytinli Park projesinden vazgeçerken, bir kültürel katliam olan Kyme Antik Kenti’nin yıkılması projesinden de geri adım attı. (İzmir/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Antalya’da Uçansu Şelalesi için sevindiren bilirkişi raporu

SONRAKİ HABER

DEÜ’de Ekmek ve Gül topluluğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...