16 Aralık 2015 11:16

Bakanlık kentsel dönüşümden mahalleliler itirazdan vazgeçmiyor

Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Karabağlar Limontepe ve Cennetçeşme’de ilan ettiği riskli bölgeyle ilgili ilk çıkardığı imar planlarını iptal ederek ikinci planları geçtiğimiz ay askıya çıkardı. Mahalleliler yeni plana da itirazda bulundu.  

Bakanlığın yaptığı bu hamle, bölge halkının ilk planlara yaptığı itirazları ve açtığı davayı boşa düşürüyor. Toplamda 540 hektarlık alanın 101 hektarlık boş bölümünü kapsayan bu alana yapı stoku yapılması amaçlanıyor. Bakanlığın amacının kendilerini yıldırmak olduğunu dile getiren bölge halkı ise yeni plana itirazda bulundu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün Bayraklı’daki binasının önünde bir araya gelen bölge halkı bakanlıktan rantsal dönüşümden tamamen vazgeçmesini istedi.

Mahalleliler adına konuşan Meltem Sarıkaya, yeni imar planları hazırlanırken de halkın görüşlerinin alınmadığını belirterek, “İlgili planda, komşuluk ilişkilerini geliştirecek kamusal alanların yeterli olmaması, esnafların, kiracıların ve yoksulların düşünülmemiş olması, ekolojik değerlerin yok sayılarak bin yıllık dere yataklarının değiştirilmesi, zeytinlik alanların yok edilmesi gibi birçok sıkıntılı durum söz konusudur. Diğer yandan yapı yasaklı heyelan bölgesine, rezerv alan adı altında yüksek maliyetli ve çok katlı yaşanamaz toplu konutlar yapılması ön görülmektedir. Bu yapılara diğer hak sahipleri taşınmak suretiyle, rantı yüksek olabilecek alanlar sermaye guruplarına peşkeş çekilmek istenmektedir” dedi.

300 DİLEKÇE  İLE İTİRAZ

Yapılan basın açıklamasının ardından Karabağlar halkı imar planlarına itirazlarını 300 dilekçe ile bakanlığa sundu. Yapılan itirazda planların şehircik ilkelerine aykırı olduğu, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlara cevap vermediği, teknik açıdan kusurlu olduğu, kamu kaynaklarının israfına yol açtığı, jeolojik açıdan sakıncalı yerleşim alanlarının imara açıldığı, katılımcı esaslarla hazırlanmadığı belirtildi. 

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

İzmir’in Karabağlar ilçesindeki, Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erden, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin, Devrim Mahallelerinin tamamı ile Yurtoğlu, Abdi İpekçi, İhsan Alyanak, Uzundere, Peker Mahallelerini kısmen kapsayan 540 hektarlık alan 31 Aralık 2012 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında “Riskli Alan” ilan edilmişti. 18 Kasım’da ise bu dönüşüm alanının içinde kalan Uzundere, Peker ve İhsan Alyanak Mahallelerini kısmen kapsayan, 101.4 hektarlık alanda 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı askıya çıktı. Askıya çıkmış olan bu planlar genel olarak boş alan üzerinde bulunmaktadır. Bakanlık yapı stoku oluşturarak proje kapsamında hak sahiplerini bu bölgeye yapılması planlanan konutlara taşımak istiyor. (İzmir/EVRENSEL)


GOP’TA 3. KEZ İTİRAZ EDİLDİ

İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesindeki mahalleleri hakkında Çevre ve Şehircilik tarafından alınan kentsel dönüşüm politikalarının önünü açacak olan “riskli alan” kararının iptal edilmesi üzerine hazırlanan yeni imar planına itiraz edildi. Bu itiraz mahallelilerin 3. itirazı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Gaziosmanpaşa ilçesi sınırlarındaki 393 hektarlık arazi “riskli alan” ilan edilmişti. Ardından imar planları yapıldı. Mahalleliler bu planlara itiraz ederek, dava açtı. Ancak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, mahallelinin talep ve ihtiyaçlarını karşılamadan yeni bir planı daha askıya çıkardı. İlçenin, Pazariçi, Mevlana, Karayolları, Sarıgöl ve Yıldıztabya Mahalleleri sakinleri de, bu “1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonuna”   Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne giderek topluca itirazda bulundu.
Dilekçelerin verilmesinin ardından, Mevlana Mahallesini Koruma ve Yaşatma Derneğinden Zafer Mertel İl Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada “Bu plan son 7 ay içerisinde çıkan 3. plandır. Ancak bu planlamalarda bizim itirazlarımızın dikkate alınmadığını görüyoruz, çünkü planda küçük değişiklikler yapılıyor, ama planın aslına dokunulmuyor. Şu an burada 5 mahalle olarak bulunuyoruz ve mahalleler birliği olarak itirazımızı yaptık ve bu noktada çalışmalarımız devam edecek” şeklinde konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Öğrencilerden ‘Özyeğin Üniversitesine gelme’ kampanyası

SONRAKİ HABER

‘Reyhanlı'dan Ankara'ya failler ortak’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa