11 Aralık 2015 10:30

HDP-DBP Heyeti Kurşunlu Camii'nden seslendi: Bu vahşete ‘dur’ deyin

9 gün sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur'da incelemelerde bulunan HDP ve DBP heyeti, yakılan tarihi Kurşunlu Camii'nin içinden seslendi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, herkesi bu vahşete "dur" demeye çağırdı.

Paylaş

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 9 gündür süren sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla birlikte heyetler ve yurttaşlar ilçeye akın etti. Devlet güçlerinin saldırıları sonucu harabeye dönen ilçede yaşanan tahribatları yerinde görmek ve halkla dayanışmak amacıyla Sur Belediyesi önünde toplanan kitle, HDP Diyarbakır milletvekilleri Feleknas Uca ve Çağlar Demirel, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ve HDP ile DBP yöneticileriyle birlikte Sur'daki mahallere yürüdü. 

Kitle yürüyüşle 500 yıllık tarihi Kurşunlu Camii'nin bulunduğu yere kadar gelirken, burada yaşanan vahşeti yerinde gördü. Ateşe verilen Kurşunlu Camisi'nde büyük bir tahribat yaşanırken, yine özel hareket timlerinin kullandığı ağır silahlarla birçok ev ve işyerinin tahrip edildiği görüldü. Burada incelemelerde bulunan heyet, ardından Kurşunlu Camii'nin içinde açıklamada bulundu. 

'BU VAHŞETE DUR DEYİN'

Kurşunlu Camii'nin içinde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, günlerdir Sur'da sokağa çıkma yasağıyla beraber halka ve tarihi yapılara dönük yoğun bir saldırının olduğunu dile getirdi. Defalardır çağrıda bulunduklarını belirten Anlı, "İnsanım diyen herkesin Sur'a sahip çıkması, bu vahşete dur demesi gerekir. Burada yaşanan insanlık dışı uygulamaları TV kanallarından izlemekle bu soruna çözüm olunmuyor. Her kesin demokrasiye, hakka, çözüme, taraf olması gerekir" dedi.

'BİRÇOK TARİHİ YAPIYA ZARAR VERİLDİ'

Yakılan tarihi Kurşunlu Camii'yle ilgili de konuşan Anlı, Kurşunlu Camii, Paşa Hamamı, Yoğurt Pazarı ve kiliseye zarar verildiğini söyledi. Aynı gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın birilerini suçlayarak failleri kendince belirlemek istediğini dile getiren Anlı, Erdoğan'ın "Kafasını kaldıranın kafasını bin kere ezeriz" söyleminin altında "Kurşunlu Camii'nin yakılması mı yatıyordu" diye sordu. 

'BU İNSANLIK MI?'

Anlı'nın konuşması sırasında 11 yaşlarında küçük bir çocuk kameralarının önüne geçerek, ellerindeki ağır silah mermilerini göstererek, "Bu insanlık mı? Bu vahşeti yapanların, Kurşunlu Camisi'ni yakanların Allah belasını versin" diyerek, tarihi camiyi yakan devlet güçlerine tepki gösterdi. 

'ONLAR YIKTIKÇA BİZ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ'

Ardından konuşan HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Sur'da yasaklarla birlikte insanların katledildiğini, tarihin yok edilmek istendiğini söyledi. AKP'nin Sur'da kültürel soykırım yapmak istediğine dikkat çeken Demirel, Sur'daki kültürel yapıların korunması gerekirken, tarihin katledildiğini söyledi. Demirel, "Sur halkı özyönetimle kendi kendini yönetmek istiyor. Bunu kimse engel olamayacak. 90'lı yıllarında devlet köyleri yakarak insanları göç ettirdi. Bugün aynısını şehirlerde, ilçelerde yapmak istiyorlar. Ama AKP bilsin ki onlar ne kadar yıkarsa biz o kadar yeniden inşa edeceğiz. Sur halkı 9 gündür büyük bir direniş gösterdi. Onların direnişi önünde saygıyla eğiliyorum" dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından heyet, Sur'daki mahallelerde ve Gazi Caddesi üzerindeki esnafları gezdi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

SES Eş Genel Başkanı: Hastaneler özel harekatçıların karargahına dönüştü

SONRAKİ HABER

Çukurova Üniversitesi'nde çatışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...