09 Aralık 2015 00:53

Kayyum kıyıma hızlı başladı

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir 

Koza Holdingin bazı şirketlerinin kayyuma devredilmesinin ardından kapasite artırımına gideceği açıklanan Çukuralan altın madeninin ÇED toplantısı 7 Ocak 2016 tarihinde yapılacak. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü internet sitesinde altın madeninin 3. kapasite artırımı ile ilgili ÇED sürecinin başladığını duyurusu yer aldı. 

Kozak Çukuralan ve Kaplan köyü arasındaki Çukuralan altın madeni tüm itirazlara rağmen yaklaşık 5 yıldır üretimine devam ediyor. Şirket, buradan çıkardığı altınlı cevheri yaklaşık 15 kilometre ötedeki Ovacık altın madenine taşıyarak burada siyanürle altını ayrıştırıyor. Ormanlarla, fıstık çamları ile kaplı bir alanda yapılan altın madeni kazılarının doğayı nasıl katlettiğine dair görüntüler, madene yapılan bilirkişi incelemesi sırasında çekilen fotoğraflarda ortaya konmuştu. Maden faaliyete geçtikten hemen sonra 2010 ve 2011 yılında iki ayrı kapasite artırımına gitmiş, her iki kapasite artırımı da bakanlık tarafından onaylanmıştı. Şirketin 3. kapasite artırımı talebi doğrultusunda ÇED süreci başlatılarak, ÇED yönetmeliği gereği yapmak zorunda olduğu halkın katılımın toplantısının 7 Ocak 2016’da yapılacağı duyuruldu. 

‘KAYYUMA DEVREDİLDİ ÖNÜ AÇILDI’

Madenin kapasite artırımı ve ÇED toplantısı ile ilgili bir açıklama yapan madene açılan davaların avukatı ve EGEÇEP Hukuk Komisyonu Üyesi Arif Ali Cangı, Koza altının kayyuma devredildikten sonra önünün açıldığını söyledi. Çukuralan’daki madenin kapasite artırımına gitmesinin  Bergama Ovacık altın madeninin hükümete yakın şirketlere devrine ilişkin söylentilerin yabana atılır cinsten olmadığını gösterdiğini kaydeden Cangı, “Anlaşılan Koza altın işletmelerine kayyum atanması bunun ilk adımı” dedi. 

Çukuralan’da üçüncü kez kapasite artırımına gidilmesinin kolay olmayacağını dile getiren Cangı, şunları söyledi; “Çünkü madenin işletilmesi gereken Ovacık altın madeni işletmesinde iki atık havuzu dolmuş durumda, 3. atık havuzuna ilişkin ÇED süreci işletilemiyor, işletmedeki orman alanları için verilen izinler geri alınmış durumda” diye konuştu. Altın madeninin daha fazla kapasite artırımını Bergama’nın doğasının kaldırmayacağını aktaran Cangı, “hukuk da kaldırmaz. 1997 tarihinde Danıştayın verdiği kararla Bergama’daki siyanür liç yöntemiyle altın madenciliği hukuka aykırı bulunulmuştu, o günden bu güne değişen hiç bir şey yok. Bergamalılar da buna sessiz kalmaz, çıkar ve iktidar yarışlarına aldırmadan yaşamı savunmaya devam edeceğiz” dedi.

MADEN DAMADA VERİLECEK İDDİASI

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel’de geçtiğmiiz günlerde Cangı’nın iddialarını destekleyerek, Bergama’da altın madeninin Koza’dan alınıp Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı, yeni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a devredileceği söylentilerinin olduğunu açıklamıştı.

ÖNCEKİ HABER

Şato’da kaçacak yer yok

SONRAKİ HABER

Engelli Sertkal’ın davası 22 aralık’ta görülecek: Kızımı tek başına örgüt yaptılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa