04 Aralık 2015 10:37

Bir Efemçukuru uyarısı da İzmir Kent Konseylerinden

Paylaş

İzmir'in suyuna yönelik altın madeni tehdidine bir vurgu da İzmir Kent Konseyleri Birliğinden geldi. Birliğin aylık olağan toplantısında yaklaşık 3 yıldır faaliyetini sürdüren Efemçukuru Altın Madeni’nin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlar aktarılarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne konuyu kentin gündemine taşıma çağrısı yapıldı. Kasım ayı Konak Kent Konseyinin ev sahipliğinde yapılan İzmir Kent Konseyleri Birliği’nin kasım ayı toplantısı Diyarbakır’da öldürülen Tahir Elçi için saygı duruşu ile başladı.

YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR

Halkın kent yönetimine aktif biçimde katılması için atılması gereken adımların konuşulduğu toplantıda 3 yıl önce faaliyete geçen Efemçukuru’daki altın madeninin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlar gündeme geldi. EGEÇEP Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Arif Ali Çangı Tahtalı Barajı’nın altın madeni tehdidi altında olduğunu belirterek, “Kentin yöneticilerinin kentin suyunu denetleyememesi gibi bir durum söz konusu. Altın madeni Tahtalı Barajı sınırında. 300 bin kişiye su sağlamak için yapılması planlanan su havzasının kirleneceği yönünde raporlar var. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesinin kentin suyunu denetleme yetkisi yok. Hükümet buna izin vermiyor. Bölgeden alınan sularda mangan, arsenik gibi ağır metaller görüldü. Su havzası yapması için büyükşehire yetki verilmeli. El ele vermemiz lazım. Yarın çok geç olabilir” diye konuştu. Cangı, Büyükşehir Belediyesinin konu hakkında vatandaşı bilgilendirmek, halkı uyarmak ve dikkatini çekmek için broşürler bastırması, haberler yaptırması gerektiğinin altını çizdi.

KANSER NEDENİYLE ÖLÜMLER ARTABİLİR

Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa da yaptığı konuşmada Efemçukuru’da çalışmalar yapan altın madeninin sağlığı tehdit eden tarafına vurgu yaptı. Karababa, “Hükümet bir an önce projeden vazgeçmeli” diyerek ilerleyen tarihlerde ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya geleceğimize dikkat çekti. Karababa, “Suya arsenik karışması sonucu toplumda kanser nedeniyle ölümler artabilir. Cilt, prostat, solunum, karaciğer mesane kanserlerinde artış olabilir. Arsenik kılcal damarları etkiliyor, dolaşım bozukluğu sonucu ciltte lezyonlara neden olabilir. Hamileliklerde düşüğe de yol açabilir. İzmir bu tür sağlık sorunlarına mahkum kalmamalı” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

3 milyar avronun ardından mülteci geçişleri engelleniyor

SONRAKİ HABER

Valilik, doktor cinayetinde kusur bulamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...