03 Aralık 2015 03:37

Gümüşhane’ye maden felaketi uyarısı

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Gümüşhane Çevre Derneği (GÜÇED) kente 20-25 kilometre kadar uzaklıkta bulunan  Karamustafa köyü yakınlarında Yıldız Bakır Madencilik’in başta Karamustafa Vadisi olmak üzere kenti tehdit ettiğini açıkladı. 

ÜÇ İŞÇİNİN YARALANMASI KAZA DEĞİL

Gümüşhane Karamustafa köyü yakınlarındaki bakır-altın madeninde yaşanan çevresel ihlallerle ilgili bir açıklama yapan GÜÇED Başkanı Bekir Sıtkı Acet maden işletmesinin kurulduğu günden bu yana başta Karamustafa vadisi olmak üzere Gümüşhane’yi de tehdit edecek boyuta ulaşan çevre ihlallerine devam ettiğini dile getirdi. Acet, geçtiğimiz günlerde maden çalışanı üç işçinin yaralanmasına yol açan kazanın da kaza olmaktan öte ihmal ve ihlallerin bir sonucu olduğunu söyledi. 

FELAKETLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Acet, madenin atık barajının dolması üzerine yeni bir atık barajı yapmak istediğini ancak burada çeşitli sorunlarla karşılaşınca mevcut barajın duvarlarını yükseltmeye çalıştığını belirterek, “Atık barajının bazı kısımlarda baraj içindeki atığın su yalıtımı sağlayan membranın üst seviyesine kadar ulaştığı gözlemlenmektedir. Atık barajı seviyesi ve mevsimsel şartlar düşünüldüğünde olası bir şiddetli yağış ile Karamustafa Vadisi ve şehrimiz barajının taşması sonucu oluşacak bir çevre felaketi ile karşı karşıyadır” dedi. Acet, atık barajı ile tesis arasındaki borularda geçtiğimiz günlerde meydana gelen patlama sonrası çevreye kimyasal madde saçıldığını aktardı. Acet, bu kimyasal atığın herhangi bir arıtma veya rehabilitasyona tabi tutulmadan üzerinin toprakla kapatıldığını iddia etti. 
Yetkililerin ve yerel yöneticilerin madenin bu çevre ihlallerine istihdam gerekçesiyle göz yumduğunu vurgulayan Acet, cevherin ayrıştırılmasında kullanılan siyanürlü madenciliğin kentteki tarımsal üretim, turizm, hayvancılık, tatlı su balıkçılığı ve arıcılık gibi sektörlere zarar verdiğinin altını çizdi. Acet’in verdiği bilgiye göre üç vardiya halinde yaklaşık 500 işçinin çalıştığı maden bölgesinde 10 yıldır faaliyet gösteriyor. GÜÇAD’in bir yıl önce kurulduğunu aktaran Acet, çevre sorunlarına karşı dernek olarak mücadele etmeye ve halkı bilinçlendirmeye çalıştıklarını söyledi. 

 AYNI ŞİRKETİN ETİ GÜMÜŞ FACİASI

2004 yılındaki özelleştirme sonrası Kütahya’daki Eti Gümüş tesislerini Koza Holdingin şirketleriyle ortaklaşa alan Yıldız SSS, 2005 yılında Koza’nın hisselerini şirkete satarak “Gümüşü bıraktık altın işine giriyoruz” açıklaması sonrası madenin tamamına sahip oldu. Yıldızlar SSS Holding ise Söğütsen Seramik gibi seramik, enerji ve metalik madenler alanında faaliyetine devam etti. Holdingin Kütahya’daki Eti Gümüş tesislerinin atık barajındaki 7 Mayıs 2011’deki yıkılma sonrası tonlarca siyanürlü suya ve toprağa karışmış, siyanür zehirlenmeleri yaşanırken, çok sayıda da hayvan telef olmuştu. 

 

ÖNCEKİ HABER

İngiltere parlamentosu, IŞİD'e yönelik hava saldırısına onay verdi

SONRAKİ HABER

Öğrencilere 1,5 liradan 4 sınav daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...