02 Aralık 2015 01:00

Asgari ücret sınavı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanıyor. Toplantıda Hükümetin 1300 lira vaadi masaya yatırılacak. Patronlar buna karşı vergi indirimleri isterken, işçiler ise 1300 liranın yetersizliğine dikkat çekiyor.

Paylaş

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, en büyük toplusözleşme sayılan ve 6 milyon işçiyi direkt ilgilendiren asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını bugün yapacak. Hükümet, işçi ve patron temsilcilerinden oluşan komisyonda AKP’nin 1300 lira vaadi konuşulacak.

4 kişilik ailenin yoksulluk sınırının 4 bin 530 lira olduğuna dikkat çeken işçiler ise 1300 liranın yetersizliğine dikkat çekti. 1300 liranın verilmesinden de endişeleri olduğunu ifade eden işçiler, geçmişte yaşanan oyunları hatırlatarak insanca yaşanacak ücret için mücadele çağrısı yaptı.

Patronların yaptığı açıklamalar da işçilerin endişesini doğrular nitelikte. Komisyonda patronları temsil eden TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, SGK priminde 5 puan indirim ve işsizlik sigortası primlerinden işveren payının kaldırılması gibi önerilerde bulunacaklarını bildirdi.


1300 LİRA VAADİ İŞÇİLERİN MÜCADELESİNİN ÜRÜNÜ

AKP’nin “Asgari ücreti 2016’da 1300 TL yapacağız.” seçim vaadi üzerine toplanan Kayseri işçileri, zam tartışmalarına hükümetlerin ve patronların geçmiş uygulamalarından ötürü temkinli yaklaşıyor. 1300 lira vaadinin işçilerin mücadelesinin sonucu olduğuna dikkat çeken Kayseri İşçi Kurultay Komitesinden işçiler, para ellerine geçmeden inanmayacaklarını, geçmişte de benzer pek çok oyun oynandığını ifade etti.

DİSK/Birleşik Metal-İş’te örgütlenen ve sözleşme İmzalayan ODS işçileri ve Kayseri OSB’de bulunan çeşitli fabrikalardan 20’ye yakın işçinin katıldığı toplantıda konuşan işçiler 1300 TL asgari ücret vaadini tartıştı. Bir işçi, “Bu güne kadar kriz ve çeşitli bahanelerle işçiler ücret zammı, sosyal ve ekonomik haklar konusunda oyalandılar. Özellikle Kayseri ve çevresi işçileri düşük asgari ücrete mahkum edildiler. 7 Haziran’da işçiler AKP’den uzaklaştılar. Tek başına iktidar olamayınca bu vaatte bulunmak zorunda kaldılar” diye konuştu. İşçilerin mücadelesine Kayseri’de yaptıkları çalışmalarla nasıl bir yön verdiklerini belirten Kayseri Kurultay Komitesinden bir işçi ise şunları söyledi: “Biz geçmişte birtakım çalışmalar yürüttük. Yaptığımız kurultaylar, seminerler, toplantılar, açıklamalar ve bildirilerle işçilere hükümetin işçi düşmanı uygulamalarını anlattık. Asgari ücretle ilgili yaptığımız imza kampanyasına binlerce işçi imza verdi ve destekledi. Basın açıklamalarımız işçiler tarafından destek gördü, konuşuldu. Bir çok işçi arkadaşımızın 1300 TL’nin yetmeyeceğini de dile getirdiğini biliyoruz. Ayrıca sendikalaşma çalışmaları ve Boydak işçilerinin mücadelesi de düşük ücret uygulamalarına işçilerin tepkisidir.”

GEÇMİŞ OYUNLAR KAYGI VERİCİ

Para ellerine geçmeden yapılan zamma inanmayacaklarını söyleyen işçiler olduğunun belirtildiği toplantıda konuşan bir işçi “Geçmişte biz patronun çeşitli oyunlarını gördük. Asgari ücretle işe aldığı özellikle kadın işçilere ‘Sana şu kadar para yatıracağız ama üstünü bize getireceksin’ dediklerini biliyoruz. Şimdi 1300 TL olduğunda patron ‘Sana 1300 TL yatırdık. 200/300’ünü geri getireceksin dediğinde kim engel olacak?’ Ayrıca 10 işçiden az işçi çalıştıran işyerlerinde elden ödeme yapabilir. Bu farkı bu yerler hiç vermeyebilir” diyerek kaygılarını dile getirdi.

VERGİDEN MUAF OLSUN

Asgari ücrete yapılacak zammın gerçekten görünür olması için vergiden ve vergi diliminden muaf tutulması gerektiğini söyleyen işçiler ayrıca aile geçim indiriminin (AGİ) bu miktarın dışında sayılması gerektiğini belirtti. Yapılan toplantı sonrası asgari ücrete yapılacak zamların takipçisi olacaklarını söyleyen işçiler, bir komisyon oluşturarak daha geniş katılımlı toplantı yapılması kararı aldı.

PATRONLAR İNDİRİM İSTİYOR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanıyor. Toplantıda 1300 liralık asgari ücret görüşülecek. Komisyon toplantısı öncesi Hürriyet’ten Hacer Boyacıoğlu’na konuşan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) priminde 5 puan indirim ve işsizlik sigortası primlerinden işveren payının alınmaması gibi önerileri gündeme getireceklerini açıkladı. (Kayseri/EVRENSEL)


1300 LİRA HİÇBİR YARAMIZI SARMAZ

Türkiye’nin önemli sanayi merkezlerinden biri olan Çorlu’da, AKP’nin seçimlerde asgari ücreti 1300 yapma vaadi işçiler içinde bir taraftan beklenti yaratırken bir taraftan da 1300 liranın hayatlarında bir değişim yapmayacağını belirtti. İşçiler asgari ücretin insanca yaşanacak düzeye çıkarılmasını istiyor.
Fabrikalarda bazı işçiler asgari ücretin denilen miktarda arttırılmayacağını söylerken AKP’ye oy vermiş işçiler ise kesinlikle asgari ücretin 1300 lira olacağına inanıyor ve ilk defa asgari ücrete bu kadar zam yapan partinin AKP olacağını söylüyor. Bu propagandadan etkilenen işçiler 1300 liranın şimdikine göre iyi olduğu kanaatinde birleşiyorlar.

2000 LİRA OLMALI

Bugünkü koşullarda bir ailenin insanca yaşayabilmesi için en az 2 bin lira gerektiğini söyleyen bir tekstil işçisi, “1300 lira hiçbir yaramızı sarmaz” diyerek asgari ücretin daha fazla olmasını istiyor. Bugünkü asgari ücretin komik bir rakamda olduğunu, bu nedenle 1300 lira yapılırsa çok zam yapılıyormuş gibi göründüğünü anlatan işçi, 1300 liranın da kısa sürede eriyeceğine dikkat çekti.

FAZLA MESAİYLE GEÇİNİYORUZ

İşçilerin önemli bir kısmının asgari ücretle çalıştığı bir metal fabrikasında ise işçiler görüşlerini şöyle açıkladı: “Ücretler düşük. Pazar günleri de dahil sürekli fazla mesai yapmak istiyoruz. Bunun için bazen kendi aramızda bile yarışıyoruz. Asgari ücretin 1300 liraya yükseltilmesinin yeterli olmaz. Fazla mesailer ile elimize 1300 liranın üzerinde para geçmesine rağmen yinede ayın sonunu getiremiyoruz.” Aynı fabrikadan başka bir işçi ise fabrikada daha fazla ücret alan işçiler olmasına rağmen onların da kendileri gibi sıkıntı yaşadıklarını, bu nedenle 1300 liranın da yeterli olmayacağını ekledi.
Çorlu’da ki fabrikalarda işçilerin önemli bir kısmı asgari ücret ile çalışsa da bir çok fabrikada asgari ücretin üzerinde çalışan işçiler de bulunuyor. Şimdi asgari ücretin biraz üzerinde ücret alan işçiler kendi ücretlerinin de aynı oranda zam yapılmasını istiyor.
Patronların asgari ücretin 1300 liraya çıkarılmasına maliyetlerin yükseleceğini gerekçe göstererek karşı çıkmasına ise işçiler inanmıyor. İşlerin yoğun olduğunu belirten bir tekstil fabrikasında çalışan bir işçi, patronun 2 bin lirayı bile çok rahat vereceğini söyledi. Çok kazanmaya alışmış patronların kârlarının düşmemesi için devletten destek almak istediğini ve bunun için asgari ücret zammına karşı veryansın ettiklerini belirtti.

TOPLANTI YAPILACAK

İşçiler ile yaptığımız görüşmelerde asgari ücretin 1000 liradan 1300 liraya çıkarılması hiç yoktan iyidir anlayışı olsa da bir çok işçi “1300 lira hiçbir yaramızı sarmaz” diyerek insanca yaşanacak düzeye çıkarılmasını istiyor. AKP’nin işçileri düşünmekten daha çok düşen oyunu yükseltmek için işçilere vaat vermek zorunda kaldığını belirten işçiler, asgari ücretin insanca yaşanacak düzeye çıkarılması için işçilerin birleşip mücadele etmekten başka yollarının olmadığını belirtiyor. Bunun için değişik fabrikalardan işçileri bir araya getirmek için çabalayan işçiler, önümüzdeki günlerde bir toplantı planlıyor. (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gıda işçisinin iradesi tüzük güvencesinde

SONRAKİ HABER

Baro’nun Tahir Elçi için anma düzenleyeceği Sur’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...