02 Aralık 2015 00:30

Festivalin konuk sinemacıları sansürü konuştu ‘Demokrasi sancıları çekiyoruz’

Paylaş

Hakan GÜNGÖR
Antalya

52. Antalya Uluslararası Film Festivali’nde geçtiğimiz yıl büyük tepki çeken sansür uygulaması ve siyasi koşullar festivale olan ilgiyi düşürdü. Yönetmen Ömer Uğur, Oyuncular Onur Saylak, Levent Öktem ve Güzin Özyağcılar festivale ve sansür tartışmalarına dair düşüncelerini gazetemizle paylaştı.

Yönetmen Ömer Uğur, “Antalya Film Festivali’nin heyecanı alışkın olduğumuzdan düşük. Bunun birkaç sebebi var. Türkiye’nin içinde bulunduğu durum, Suriye’de olup bitenler, Tahir Elçi suikastı ve festivalin bir AKP organizasyonu gibi görülmeye başlaması bunda etkili oldu sanıyorum” dedi. “Antalya Film Festivali’nin ağırlıklı olarak sosyal demokrat bir seyircisi var. Geçen yılın sansür tartışmaları ve iktidarın festival algısı seyirci sayısını etkilemiş olabilir. Festivalin aralık ayında yapılıyor olması da bir etken” diye konuştu.

SAYLAK: SANSÜRE RAĞMEN ÜRETECEĞİZ

Festival kapsamında yönettiği “Orman” isimli kısa filmi seyirciyle buluşan Oyuncu Onur Saylak, “Festivalde yeni üretimleri görmek heyecanlandırıyor, motive ediyor. İnsanların sanata ihtiyacı da artmış durumda. Baskı dönemlerinde sanat daha da öne çıkıyor. Baskı arttıkça sanatçı daha üretken olacak, gördüklerini daha fazla aktaracak” ifadelerini kullandı. Sansür tartışmalarına da değinen Saylak, “Sansüre toplum olarak karşıyız. Sansür gündeme geldiğinde ona rağmen üretime devam edeceğiz, var olduğumuzu göreceğiz” dedi.

BİLİM, SANAT VE KÜLTÜR DİRENECEĞİMİZ YERLER

Oyuncu Levent Öktem, “Bilim, sanat, kültür direneceğimiz yerler. Bu yüzden daha çok sanata sarılmalıyız. Oturmayı, kalkmayı, birbirini sevmeyi sanatla öğreniyor insan” diye konuştu “Sansüre karşı olduğum gibi, otosansüre de karşıyım. Maalesef belli konularda sıkıntılar yaşıyoruz. Demokrasi sancıları çekiyoruz” dedi. Öktem, “Hem hayat, hem sanat açısından kolay bir süreçten geçmiyoruz. Mücadele için soğukkanlılıkla duygusal zekamıza sorarak cevaplar arayacağız. Sanatla, kültürle, bilimle buluşacağız” ifadelerini kullandı.

‘SANSÜRSÜZ BİR ÜLKE BEKLİYORUZ’

Festivalin uluslararası bir organizasyona dönüşmesinin heyecan verici olduğunu söyleyen oyuncu Güzin Özyağcılar ise, “Sansürle ilgili tavrımızı koymalıyız. Biz sansür nedeniyle büyük sıkıntılar çektik. Hâlâ benzer sorunlar yaşanıyor. Fikir, yazı, sanat alanında sansürsüz bir ülke bekliyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Momenceau: İltica evrensel bir konu

SONRAKİ HABER

Erhan Yazıcıoğlu: Verilen sözler tutulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...