01 Aralık 2015 12:02

Avukat Yalçındağ: O iki saatte bazı deliller yok edildi

Tahir Elçi için Meclis araştırması önerisinin AKP’li vekillerin oylarıyla reddedilmesi ‘olay karartılmak isteniyor’ şeklinde yorumlanırken, Avukat Yalçındağ’ın verdiği bilgiler de bu şüpheyi güçlendiriyor.

Paylaş

Avukat Reyhan Yalçındağ, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’yi katleden kurşunun, 43 gün önce ‘PKK terör örgütü değildir’ dediği stüdyoda hazırlandığını söyledi. Hükümet yetkililerinin ısrarla ‘olay yerine giden inceleme ekibine saldırı oldu’ açıklamasının doğru olmadığını belirten Yalçındağ, savcının olaydan 2 saat sonra geldiğini belirterek, bu iki saatlik sürede önemli delillerin karartılmış olduğundan şüphelendiklerini belirtti.  

Elçi ile birlikte uzun yıllar hukuk mücadelesi veren Yalçındağ, Elçi’nin, hedef tahtasına konulup linç, karalama ve ötekileştirme sonrasında tıpkı Kürdistan’da 40 yıldır işlenen cinayetlerde olduğu gibi tek kurşunla katledildiğini söyledi. Yalçındağ,“Tahir Elçi’nin katili bellidir. Bunun mimarı Kürtlere düşmanlık uygulayanlardır. Kürtleri vatandaşı gibi görmeyip ona düşman hukuku uygulayan AKP hükümetidir” dedi.

SAVCI NEDEN OLAYDAN 2 SAAT SONRA GELDİ?

Elçi’nin katledilmesiyle ilgili açılan soruşturmaya, ‘soruşturmama’ demenin daha doğru olacağını söyleyen Yalçındağ, 20 avukatla başsavcılığın bilgisi dahilinde Elçi’nin katledildiği yere gitmeye çalıştıklarını ancak engellendiklerini söyledi. Yalçındağ, “Caddeye girdiğimiz ilk anda karşılaştığımız manzara olağanüstüydü. Orda bulunan polisler özel ekiplerdi. Giyimleri, tarzları ve konuşmaları, ellerinde bulunan ağır silahlar ve yaydıkları o korku hali, dehşet hali. İki saat son derece uzun bir zamandır. Ama görevli savcı iki saat geçtikten sonra geldi. Biz Hasanpaşa Hanı’na geçtikten sonra o anda Başsavcıya çelik yelek giydiriliyordu. Çatışma falan yaşanmadı” dedi.

‘BAZI DELİLLERİN ELİMİZE GEÇMESİ İSTENMEDİ’

Devletin en üst kademesinden yapılan ‘İnceleme heyetine ateş açıldı’ açıklamasının doğru olmadığını söyleyen Yalçındağ, “Orada unutulan bazı deliller vardır ve onlar bizim elimize geçmesin diye bu olayların yaşandığını düşünüyoruz. Çünkü birkaç saniye içinde ortalık kıyamet yerine döndü. Bakıyorsunuz egemen basın şunu söylüyor; Olay yerine gitmek isteyen, keşif yapmak isteyen başsavcılığa ateş açıldı. Böyle bir durum yoktu. Bunu soruşturmama hali olarak tanımlıyoruz. Bir kere daha gerçeklerin karanlıkta kalması çabası olarak görüyoruz. Biz bunu toplu mezar süreçlerinde yaşadık. Biz bunu gözaltında tecavüz dosyalarında yaşadık. Biz bunu faili gizlenen cinayetlerde gördük. Köy yakmalarda yaşadık. Bu halk katilleri tanıyor. Bu halk kendisine düşmanlık hukuku uygulayan devleti iyi tanıyor. Binlerce Kürt hukukçusu var, binlerce bu halkın özgürlük davasına kendisini adamış insanlarımız var. Biz bu işin peşini bırakmayacağız. Bu böyle kalmayacak” şeklinde konuştu. (Diyarbakır/DİHA)


‘İNCELEME OTOPSİDEN ÖNCE YAPILMALIYDI’

Olay yerinde hızla inceleme yapılmamasını gazetemize değerlendiren İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Böyle olaylarda olay yeri incelemesinin cenaze kaldırılmadan yapılması gerekir” dedi. Cenazenin hemen morga kaldırıldığını, hızla otopsisi yapıldığını hatırlatan Fincancı, “Soruşturmaya önem verildiği gösterilmeye çalışıldığını anlıyoruz ancak olay yeri incelemesinin otopsiye yol göstermesi gerekir. Önce otopsi sonra olay yeri inceleme doğru bir uygulama değil. Bu ülkede aydınlatılmamış, yargıya taşınmamış bir çok cinayet var. Dolayısıyla insanların deliller karartılacak mı diye endişelenmesi normal” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


HEYETTE BULUNANLAR ‘SALDIRI OLMADI’ DİYOR AKP ‘YOK OLDU’ DİYOR!

Tahir Elçi katledildikten hemen sonra ilan edilen sokağa çıkma yasağına rağmen bölgede inceleme yapılmazken, heyette bulunanların, ‘Bize herhangi bir saldırı olmadı. Silah sesleri nedeniyle olay yerine gitmedik’ açıklamalarına rağmen hükümet yetkilileri, ‘Heyete saldırı nedeniyle inceleme yapılamadı’ propagandasını sürdürüyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da “Olay yerinin incelenmesini yapmak üzere gelen savcılarımız uzman personel ve baro temsilcilerinin olduğu heyete saldıran PKK terör örgütü olay yerinin sağlıklı bir şekilde toplanmasını engellemiştir” dedi.

Bugün bir açıklama yapan Bozdağ, “Olayın olmasının hemen arkasından gerekli tedbirler alınmak suretiyle olay yerindeki yaralılar ve merhum Tahir Elçi’nin cenazesi ve polislerimizin cenazeleri hastanelere intikal edildi” dedi. Savcıların ve avukatların olay yerine gittiğini ancak sokak arasından otomatik silahlarla ateş açılmaya çalışıldığını söyleyen Bozdağ, dün Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı ve baro avukatlarının olay yerine gidip, 83 noktada delil tespiti yaptığını belirtti. Bozdağ, “Fotoğrafları çekildi. Kamera kaydı alındı. 83 delilden 43’ü, 73 ayrı nüve toplandı. Şu aşamaya kadar olay yerindeki bütün delillerin tespiti yapılmıştır. 436 delil alınmış ve 71 ayrı nüve soruşturma yürüten savcılar tarafından incelenmek üzere uzmanlarına verilecektir” dedi. Gizli, örtülmüş herhangi bir şeyin söz konusu olmadığını öne süren Bozdağ, “PKK terör örgütü olay yerinin sağlıklı bir şekilde toplanmasını engellemiştir” dedi. (HABER MERKEZİ)


MASASI PAPATYALARLA DONATILDI

Tahir Elçi’nin Diyarbakır Barosundaki çalışma masası ve bilgisayarının üzerini papatyalarla donatan arkadaşları, ‘Em te ji bîr nakin-Seni unutmayacağız’ yazılı bir de fotoğrafını bıraktı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İletişim Fakülteleri’nden Dündar ve Gül’ün tutuklanmasına tepki

SONRAKİ HABER

İngiltere’de şekerli meşrubatlara ek vergi gündemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...