01 Aralık 2015 11:26

İlk fırsat eşitliği erkeklere oldu!

Paylaş

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda sözcülük erkeğe teslim edildi. Üstelik bu, 26 kişilik komisyonun 20’sinin kadın olmasına rağmen böyle oldu. TBMM’de 20 kadın ve 6 erkekten oluşan Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, HDP’li Katip Üye Filiz Kerestecioğlu ile yine Komisyon Üyesi Besime Konca’nın itirazına rağmen kendisine erkek sözcü seçti. 15 AKP’linin olduğu komisyondan, AKP’li erkek sözcünün kazandığı liste 18 oy aldı. Konuyla ilgili gazetemize konuşan HDP’li Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Besime Konca, kadın ve erkekler arasındaki eşitsizliği giderecek komisyonun sözcüsünün kadın olması gerektiğini vurguladılar. Kerestecioğlu ve Konca, sözcünün erkek seçilmesinin komisyonun çalışmaları, niteliği ve politikaları açısından kendilerinde endişe yarattığını ifade etti. 

‘SÖZCÜ KADIN OLMALI DEDİĞİMDE REAKSİYON GELİŞTİ’

Kadınların yaşamın her alanında nasıl ikinci bir muameleye tabii olduklarının, yaşadıkları şiddetin, kadına dayatılan toplumsal cinsiyet rollerinin ortada olduğunu söyleyen Kerestecioğlu, “Bu nedenle kadınların söz sahibi olması ve kendi hakları için mücadele etmeleri, toplantılarını, mitinglerini böyle yapması alanında yıllardır verdikleri bir mücadele var. Ben biraz da bunun alışkanlığı ile burada da böyle olabileceğini, olması gerektiğini, en azından bu komisyonda böyle olması gerektiğini, üstelik Meclisin çok erkek yapısına rağmen burada farklı olabileceğini düşünüyordum, ama fazla naiflikmiş demek ki” dedi. Bu eşitsizliği giderecek çabayı gösterecek komisyonun sözcüsünün kadın olması gerektiğini söylediğini ancak çok ciddi bir reaksiyon geliştiğini ifade eden Kerestecioğlu şöyle devam etti: “Hemen benim sözcü olduğunu bilmediğim kişi reaksiyon verdi. Dedi ki o zaman bizim burada ne işimiz var, kadınlar sadece kendileri toplansınlar. Ben de dedim ki, illa böyle olmayabilir. Ama düşüncem aslında bu, olması gereken de bu. Ama bu komisyonları maalesef biraz usulen kurmuşlar. Adının fırsat eşitliğine çevrilmiş olması da böyle bir şey. Yani hem erkekler fırsat eşitliğinden yararlanacak, hem kadınlar . 30 yıl öncesinde bıraktığımız, ‘Kadın erkek yoktur, insan vardır’ gibi saçma bir tartışmayı da yeniden üreten bir yapı.” Komisyonda “Erkeklerin gerçekten bizi ifade eden şeyleri söylemesi daha anlamlı olmaz mı?” şeklinde konuşanların da olduğunu kaydeden Kerestecioğlu, “Bana çok ters gelen, kadınların onca yıllık mücadelesini hiçe sayan, perspektifi olmayan politikaydı bu” diye konuştu. Besime Konca’nın da “Bir de kadın sözcü olsun” önerisi yaptığını bu sırada AKP’li bir kadın vekilin “Bizde eş başkanlık yok” diye itiraz ettiğini de anlatan Kerestecioğlu, komisyonda sözcünün daha görünür olduğunu bu nedenle sözcünün kadın olmasının önemli olduğunu ifade etti. 

'AKP’NİN KADINA BAKIŞI ORTADA'

Besime Konca da, başkan yardımcılarından birinin erkek olması önerisi yaptığını ifade ederek, “Kadın temsiliyeti ortada. AKP’nin kadına bakışı, zihniyeti ortada. Kadına nasıl baktığının göstergesidir aslında bu. Bu komisyonun kadınlar adına mücadele edeceğini düşünmüyorum çünkü bütün kadınlar sözcülüğü bir erkeğe teslim ettiler, ses çıkarmadılar. Bundan sonra kadının özgürlüğünü savunacak ciddi projelerde ve tartışmalarda yalnız kalabileceğimizi düşünüyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bilirkişi, Gollum’u analiz edecek!

SONRAKİ HABER

Irons, ustalık sınıfında sinema serüvenini anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...