01 Aralık 2015 09:55

Arjen Arî Şiir Yarışması için başvurular başladı

Paylaş

Kürt edebiyatının öncülerinden Arjen Arî anısına düzenlenen anma ve şiir yarışmasının üçüncüsü için start verildi. Başvuruların 1 Aralık 2015- 31 Ocak 2016 tarihleri arasında kabul edileceği bildirilen açıklamada, yarışma sonucunun Arjen Arî’nin doğum günü olan 1 Nisan’da açıklanacağı; ödül törenin ise Mayıs ayında Amed Kitap Fuarı’nda belirlenecek bir tarihte yapılacağı duyuruldu. Yarışma birincisinin eserlerinin Evrensel Basım Yayın tarafından yarışmayı düzenleyen kurumların logolarıyla kitaplaştırılacağı belirtildi. 

Arjen Arî 56 yaşında, 30 Ocak 2012'de hayata veda etmişti. Arî, modern Kürt edebiyatı açısından öncü isimler arasında yer alıyor. Evrensel Basım Yayın, Lis Yayın, Ronahî Yayınları ve Kürt Yazarlar Derneği, Arî anısına düzenlenen yarışmanın üçüncüsünü basın toplantısıyla duyurdu. 

‘ARÎ ŞAHSINDA KÜRT EDEBİYATINI BÜYÜTECEĞİZ’

Eğitim Sen Konferans salonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Evrensel Basım Yayın Temsilcisi, Yazar Yusuf Karataş, “Arjen Arî şahsında Kürt dili ve Edebiyatının mücadelesini büyütmeye devam ediyoruz. Kürt halkının kendini yönetme ve anadilde eğitim talebinin devle tarafından baskı, yasak ve savaş politikalarıyla karşılandığı bir dönemden geçiyoruz. Başbakan Davutoğlu’nun kurduğu 64. Hükümet’in bırakın anadilde eğitimi gündemine almasını, hükümet programında “Kürt” sözcüğü bile geçmemektedir.  Bizler Kürt dili ve edebiyatı üzerindeki baskı ve yasakların sürdüğü bu koşullarda yarışmayı sürdürmenin çağdaş Kürt edebiyatının öncülerinden Arjen Arî şahsında Kürt dili ve edebiyatının var olma mücadelesini büyütmeye hizmet edeceğini düşünüyoruz” dedi. 

‘ÇÖZÜM MÜCADELESİNE SANAT CEPHESİNDEN BİR SES’

Seçici kurulun Berken Bereh, İrfan Amîda, Yildiz Çakar, Mehmet Ronahî ve Necla Arî’den oluştuğunu belirten Karataş, başvuruların 1 Aralık 2015- 31 Ocak 2016 tarihleri arasında kabul edileceğini söyledi.  Karataş, “Savaşa karşı barış ve halkımızın kendi geleceğini kendisinin belirleyeceği demokratik bir çözüm mücadelesine sanat ve edebiyat cephesinden güç veren bir ses olacağına olan inancımızla başvuru tarihi bugün başlayan Arjen Arî Şiir Yarışması’nın üçüncüsünü genç edebiyatçılarımızın ilgisine sunuyoruz” dedi. Karataş’ın ardından Kürt Yazarlar Deneği Genel Sekreteri Edip Polat da açıklamanın Kürtçesini okudu. 
Yarışmaya ilişkin bilgiler ve katılım koşulları ise şöyle sıralandı; 

* Ödül Kürtçenin Kurmancî lehçesi ile yazılmış eserlere verilecek.

* Yarışmanın ödülü olarak kazanan eser, Evrensel Basım Yayın tarafından yarışmayı düzenleyen kurumların logolarıyla kitaplaştırılacak.

* Yarışma kapsamında jüri ve düzenleyen kuruluşların birlikte belirleyecekleri Kürt dili ve edebiyatının var olma mücadelesine destek olup emek vermiş bir kişiye ‘onur ödülü’ olarak plaket verilecek.

* Yarışma daha önce şiir kitabı yayınlanmamış olan her yaştan şaire açık.

* Yarışmaya gönderilecek dosyaların bir kitap oylumunda, yani 64 sayfa olması gerekmekte.

* Yarışmaya katılacak eserlerin Latin Alfabesi ile yazılmış olması gerekmekte.

* Yarışmanın sonucu Arjen Arî’nin doğum günü olan 1 Nisan’da açıklanacak; ödül töreni ise Mayıs ayında Amed Kitap Fuarı’nda belirlenecek bir tarihte yapılacak.

Dosyalar kargo ve postayla:

Arjen Arî Şiir Yarışması
Yenişehir Mah. Lise Cad. Nevzat Apt. No:51 Kat:1-Daire:1 Yenişehir/Diyarbakır adresine gönderilecektir.

İrtibat tlf:ReşoRonahî (0545 978 2711) (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Obama Rusya ile Türkiye arasındaki gerginliğin düşürülmesini istedi

SONRAKİ HABER

Ankara'daki hukukçular Elçi'ye 'Seni unutmayacağız' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...