01 Aralık 2015 08:18

Dünya kamuoyundan çağrı: Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın!

Aralarında Can Dündar ve Erdem Gül’ün de bulunduğu tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü uluslararası kamuoyuna çağrı yaptı.

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü aralarında Can Dündar ve Erdem Gül’ün de bulunduğu tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için uluslararası kamuoyuna çağrı yaptı.

Türkiye’nin en yaygın gazetecilik meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) çağrısıyla Cağaloğlu’ndaki TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda basın ve ifade özgürlüğünün önemi vurgulanarak aralarında Cumhuriyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün de yer aldığı tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için uluslararası kamuoyuna çağrı yapıldı.

Uluslar arası Basın Enstitüsü (IPI), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Dünya Gazeteler Derneği (WAN-IRFA), Uluslar arası Gazeteciler Federasyonu (FIJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (FEJ), Etik Gazeteciler Ağı (EJN) Can Dündar ve Erdem Gül’ün tahliyesi için yapılan çağrıya destek verdi. Ayrıca Alman gazeteci Günter Walraff, ABD’li gazeteci Carl Bernstein, Cezayirli karikatürist Ali Dilem, Fransız felsefeci Edgar Morin, ABD’li aydın Noam Chomsky, İsveçli yazar Per  Wastberg, Türkiyeli piyanist Fazıl Say, Alman siyasetçi Cem Özdemir ve Fransız ekonomist Thomas Piketty Cumhuriyet Gazetesi çalışanları ve tutuklu diğer meslektaşlarını savunmak için ortak girişime destek verdiklerini açıkladı.

‘TÜRK MAHKEMELERİ SİYASİ BASKI ALTINDA’

Toplantıda söz alan Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar, “Türk mahkemeleri siyasi baskı altında. Umarım mahkemeler gazetecileri tutuklama hastalığında kurtulurlar. Mücadele edeceğiz. Bunu sizin desteklerinizle yapmak istiyoruz” dedi. Toplantıya Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto,  Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, DİSK-Basın İş Başkanı Faruk Eren, GÖP Dönem Sözcüsü ve Basın Enstitüsü Derneği Başkanı IPI Türkiye Temsilcisi Kadri Gürsel, Etik Gazetecilik Ağı üyesi Ceren Sözeri ile  Cumhuriyet Gazetesi avukatı Bülent Utku katıldı.

CHRİSTOPHE DELOİRE: MESLEKTAŞLARIMIZI SERBEST BIRAKIN

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün çağrısıyla hazırlanan ortak basın metnini okuyan Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire konuşmasına “Bizim için Cumhuriyet gazetesi bağımsız gazeteciliğin önemli yuvalarından bir tanesi. Can Dündar da basın özgürlüğü kahramanıdır” sözleriyle konuşmasına başladı. Dalore konuşmasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a da çağrı yaptı ve “Cumhuriyet çalışanlarını ve tutuklu tüm gazeteci meslektaşlarımızı serbest bırakın!” dedi. RSF’nin 17 Kasım’da basın özgürlüğü ödülünü Cumhuriyet gazetesine verdi ödül verdiğini hatırlatan Dalore, “Dündar ödülü almaya geldiğinde büronun bir yanda adliyeyi, diğer yanda da mezarlığı gördüğünü söylemişti” dedi. 

‘ÇOĞULCULUĞU GÜVENCE ALTINA ALIN’

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazeteciler hakkında sürekli suç duyurusunda bulundu. Sadece Cumhuriyet gazetesine değil, diğer gazeteler için de yargı sürecini başlattı. Bu girişimler absürt olduğu kadar olayın ne kadar siyasi olduğunu da gözler önüne seriyor. Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke içerisinde 149. sırada. Tutuklama uygulaması sadece Can Dündar ve Erdem Gül için değil Murat Çapan, Muhammed Resul, Mehmet Baransu gibi çok sayıda gazetecinin karşılaştığı bir durum. Türkiye’de yaşanan ihlaller haber çoğunluğu açısından nitelik kazanmıştır. Gazetecilerin işten çıkarılmaları, hükümet söylemiyle gazetecilerin baskı altına alınması çoğulcuğu yok eden bir uygulamadır. Gazetecilere yönelik suçların ise cezasız kalması ayrı bir sorun. Çok sayıda kişiden destek almış bulunuyoruz. Hükümeti ve kamu kurumlarını Türkiye’de medya çoğulculuğunu güvence alacak şekilde hareket etmeye çağırıyoruz. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Mülteci çocuklar için örüyoruz'

SONRAKİ HABER

Unutulmaya yüz tutmuş meslekler müzede sergileniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...