01 Aralık 2015 07:30

Asker çatışmada sivilleri kalkan yapmış

Paylaş

İdris SAYILGAN

Erciş’in Zilan bölgesindeki Tendürek Mahallesi’nde 13 Kasım’da bir evin etrafını sararak operasyon düzenlemeye çalışan askerlerin, evin kapısını açmak için sivilleri kendilerine siper ettiğinin görüntüsü ortaya çıktı. 3 HPG’li ile bir astsubayın yaşamını yitirdiği çatışmada kalkan olarak kullanılan H.Ş., boş olduğunu sandığı evin kapısını açmaya çalışırken bir askerin tekmeyle kapıyı kırması sonucu başlayan çatışmada iki ateş arasında kalarak ölümden kıl payı kurtuldu.

Van’ın Erciş ilçesine bağlı Tendürek Mahallesi’nde 13 Kasım günü özel harekat timleri tarafından içinde HPG’lilerin bulunduğu bir eve düzenlendiği ve 3 HPG’li ile bir astsubayın yaşamını yitirdiği çatışmada, askerlerin sivilleri kalkan olarak kullandığını görüntüleri ortaya çıktı. Zırhlı araçtan çekilen ve sosyal medyada yayınlanan videoda, eve baskın yapıldığı sırada zırhlı araçtaki bir askerin, evi kuşatan askerlere, “Murat vatandaşlarla beraber” diye anons yaptığı, bu sırada askerlerin H.Ş. isimli yurttaşı evin kapısına yaklaştırdığı ve evinde kapısını açtırmaya çalıştığı görülüyor. H.Ş. ağır adımlarla evin kapısına gelirken, zırhlı araçtan yeniden anons yapan askerin, “Murat arkadaki vatandaşları da çağır” dediği duyuluyor.

ŞANS ESERİ HAYATTA KALDILAR

H.Ş. kapıyı açmaya çalışırken bir askerin tekme ile kapıyı kırıp eve girmesi ile beraber kapı önündeki 2 askerin açılan ilk ateşte yere düştüğünün görüldüğü videoda, H.Ş’nin ise şans eseri yara almadan kurtularak kapı önünden kaçtığı da yer alıyor. Görüntünün ilerleyen bölümlerinde ise adeta askerlere kalkan yapılan 2 yurttaşın da evin duvarının dibinde dizlerinin üzerine çökerek mermilerden korunmaya çalıştığı görülüyor. Bu sırada evi çepeçevre saran zırhlı araçlardan eve doğru yoğun bir atışın başladığı ve yaşanan büyük panik de kaydedildi.

HAYATLARI HİÇE SAYILDI

Polislerin kapıyı açtırmaya çalıştığı H.Ş. olay günü sabah saat 06.00 sularında 4 zırhlı araç ve çok sayıda özel harekat timinin köye geldiğini, sesler üzerine neler olup bittiğini anlamak için evlerinden çıktıklarını anlattı. Askerlerin, sahiplerinin yazlık olarak kullandığı ve o an boş olan evi sorduğunu ve kimsenin yaşayıp yaşamadığını öğrenmek istediklerini, kendilerinin de evin boş olduğunu bildiklerini ve bu yönde bilgi verdiklerini söyleyen H.Ş, askerlerin “Eğer söyledikleriniz doğru değilse sizi paramparça ederiz” diyerek kendilerini tehdit ettiğini söyledi. Askerlerin kendisi ile birlikte 3 kişiyi yanlarına alarak eve doğru götürdüğünü söyleyen H.Ş. evde kimsenin yaşamadığını sandıkları için rahat bir şekilde eve yaklaştıklarını belirterek, “Bana kapıyı açmamı söylediler. Elimi kapının koluna attım ama açamadım. Sonra bir asker tekme ile kapıyı kırıp içeri girmeye çalıştığı sırada vuruldu. Ben şans eseri yara almadan kurtuldum” dedi.

Askerlerin kalkan olarak kullanmaya çalıştığı yurttaşlardan biri ise şarapnel parçasının isabet etmesi sonucu hafif şekilde yaralandı. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

AIDS Günü’nde uyarı: ‘Virüs bulaşan hemen hasta olmuyor’

SONRAKİ HABER

Yakasındaki Tahir Elçi fotoğrafını çıkarmadığı için işkence görmüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...