29 Kasım 2015 18:13

Antalya film festivali’nde ilk ödüller verildi: Aylan bebek ve sansür vurgusu

52’nci Uluslararası Antalya Film Festivali ‘Yaşam Boyu Onur Ödülleri’ ve ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülleri’nin verileceği Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki açılış gecesi, ile başladı.

Paylaş

Gonca GER
Hakan GÜNGÖR
Antalya

52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin açılış töreni konuşmalarına Akdeniz’de ölen mülteciler, savaş ve sansür damga vurdu. Gecede Ayşen Gruda, Kayhan Yıldızoğlu ve Erden Kıral’a “Yaşam Boyu Onur Ödülü” verildi. Festival kapsamında verilen “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” Jeremy Irons, Catherine Deneuve ve Kathleen Turner’a; “Yıldırım Önal Anı Ödülü ise Tijen Par’ın oldu. 

Burcu Esmersoy’un sunduğu törende ödülünü alan Gruda, “Bütün dünya duysun” diyerek başladığı konuşmasında, ödülünü cansız bedeni Bodrum kıyılarına vuran Aylan’ın anısına aldığını söyledi. Gruda, “Bu ödülü hırslı politikacı amcaları ve teyzeleri yüzünden okula bile gidemeden, dünyayı doğru dürüst tanımadan aramızdan çok çabuk ayrılan dünya çocuğu Aylan bebek için alıyorum” ifadelerini kullandı. 

‘YILLARCA HÖDÜK ZİHNİYETİN SANSÜRÜYLE UĞRAŞTIK’

Bugüne dek 100’den fazla filmde rol alan Kayhan Yıldızoğlu, “Biz yıllarca hangi hödük zihniyetin, hangi dangalak beynin yarattığı belli akıl almaz bir sansür kuruluyla uğraştık. Akıl almaz kurallar ve yasaklar vardı. Ama bunların arasında o güzel filmleri yapan isimler çok büyük sanatçılarmış. Onları saygı ile anıyorum” dedi.

Yönetmen Erden Kıral ise “İnsanın, özellikle sanatçının görevi bu dünyadan ayrılırken bir eser değil biraz iyilik ve bilgi bırakmasıdır. Uzun yolculuğum sırasında bana yardım edenlere çok teşekkür ediyorum. Ayrıca haberi olmadan yardım edenlere de minnettarım” diye konuştu. Tijen Par ise, anısına ödül aldığı Yıldırım Önal ve Müşfik Kenter’den çok büyük yardımlar gördüğünü belirtti. Par, “Yurtta ve dünyada barış dileğiyle” dedi. 

Törende söz alan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel şunları söyledi: “Antalya bir barış ve sanat adası gibi zirvelere, festivallere başarıyla ev sahipliği yapıyor. Ancak bu mutluluğumuz terör ve savaşla, masum insanların, Tahir Elçi gibi barış elçilerinin, Akdeniz’de savaş ve yoksulluktan kaçan mültecilerin ölmesiyle gölgeleniyor. Paris’ten Ankara’ya kadar terör nedeniyle acılar yaşamaya devam ediyoruz. Bu insanlık dışı olaylar karşısında tek ümidimiz sanatın insanlara sevgiyi, insanlığı hatırlatmasıdır.”

JEREMY IRONS VE CATHERINE DENEUVE’A ÖDÜL

Dünyaca ünlü Aktör Jeremy Irons ödül konuşmasında Türkçe olarak “Bayanlar ve baylar, hepinize iyi akşamlar. Antalya’da olmaktan çok mutluyum” dedi. Irons, İngilizce devam ettiği konuşmasında “Ben çok şanslı bir mesleğin üyesiyim. Sesi olan bir mesleğin üyesiyim. İşime hayatla ilgili hissettiklerimi, dünyadaki durumla ilgili hissettiklerimi yansıtabildiğim bir mesleğin üyesiyim. Büyük ihtimalle hak ettiğimizden daha büyük bir saygı görüyoruz” ifadelerini kullandı. Irons, konuşmasını “Lütfen sinemaya gitmeye devam edin” diyerek noktaladı.

Dünyaca ünlü Fransız Oyuncu Catherine Deneuve’a ödülünü Türkan Şoray ve Belediye Başkanı Menderes Türel verdi. Deneuve, ödül almaktan dolayı gurur duyduğunu belirterek “Bu Antalya’ya ilk gelişim. Ödül vererek beni gururlandırdınız” diye konuştu.

FESTİVALİN AÇILIŞ FİLMİ: UZAKLARDA ARAMA

Antalya Film Festivali’nin ilk gününde Türkan Şoray’ın yönettiği, senaryosunu Onur Ünlü’nün yazdığı “Uzaklarda Arama” filmi de gösterildi. Gösterime Şoray’ın yanı sıra, filmin oyuncuları da katıldı. Şoray, filmin ardından gözyaşlarını tutamadığını gördüğü bir sinemaseverle kısa süre sohbet etti. 

“Uzaklarda Arama”, şehir merkezindeki pavyonun “Uzaklar” kasabasına taşınması sonucu yaşananları anlatıyor. Yeşilçam filmlerini hatırlatır şekilde tesadüflerin ve romantizmin önemli bir yer tuttuğu filmde, yıkılan Emek Sinemasına ve Vesikalı Yarim filmleri başta olmak üzere göndermeler bulunuyor.

FESTİVALDE BOYKOT ETKİSİNİ GÖSTERİYOR

Antalya Film Festivali’nin geleneklerinden biri olan kortej bu yıl da gerçekleştirildi. Ünlü isimlerin üstü açık otomobillerden halkı selamladığı korteje Jeremy Irons, Tarık Ünlüoğlu, Gülsen Tuncer, İpek Karapınar, Begüm Birgören gibi isimler katıldı. Geçtiğimiz yıla damga vuran sansür tartışmaları ve arkasından gelen sinema yazarlarının boykot kararının ise festivale yansıdığı görüldü. Korteji izleyenler arasında önceki yıllarda daha çok Yeşilçam yıldızının halkı selamladığı konuşuldu. Açılış töreni öncesindeki kırmızı halıyı ise az sayıda Antalyalı izledi.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye-AB Zirvesi sona erdi: Türkiye 3 milyar Avroya AB’ye sınır bekçiliği yapacak

SONRAKİ HABER

Kasımpaşa ile Galatasaray 2-2 berabere kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...