29 Kasım 2015 16:00

Kristal-İş’ten kıyım itirafı: 165 işçinin atılmasına onay verdik

Paylaş

Kristal-İş Sendikası Merkez Yönetimi, son dönemde yaşanan işten atmalarla ilgili kendini savunmak için yaptığı açıklamada, işçi kıyımına onay verdiğini bir kez daha itiraf etti. 165 kişinin işten atılması konusunda işverenle anlaşmaya varıldığı belirtilen açıklamada, kendi isteği dışında işten atılanlar için ise “emekliliğine az kalan ile istirahatlılar, dolayısıyla verimsiz olanlardan işverence belirlenmiş” ifadesi kullanıldı. Bu açıklamaya tepki gösteren cam işçileri, sendika merkezini yeterli mücadeleyi göstermediğini belirtirken, verimsiz açıklamasına ise şu yanıtı verdi: “Bu işçiler nerede rahatsızlandı? Kimin işini yaparken rahatsızlandı? Kendine işçi sendikasıyım diyen bir kurum böyle açıklama yapabilir mi?”

TARAFLAR ANLAŞTI

Sendika merkezi “Bilgilendirme” başlığıyla işçilere yapılan açıklamada “Son günlerde bazı yazılı basın ve sosyal paylaşım ağlarında Şişecam’a bağlı Eskişehir’de bir ve Mersin’de iki fabrikada istihdam fazlası olarak iş akitleri fesh edilen üyelerimiz üzerinden sendikamızı karalamaya ve küçük düşürmeye yönelik yayınlar yapılmaktadır” dendi. Açıklamada fırın kapatmaları ve yeni fırınların açılma süresinin belirsizliğinden dolayı iş gücü fazlalığının gündeme geldiği savunuldu. 
Paşabahçe Mersin Fabrikasında 58 kişinin iş akitlerinin sonlandırılması konusunda anlaşma sağlandığı ifade edilen açıklamada, Eskişehir Paşabahçe’de ise işverenin 180 kişilik iş gücü fazlalığı olduğu söylemesinin ardından yapılan görüşmelerde bu rakamın 42’ye düşürüldüğü belirtildi. Mersin Anadolu Cam Fabrikasında ise 150 kişilik iş gücü fazlalığı olduğu söylendiği bu rakamın da 65’e düşürüldüğü iddia edildi. 

Bu üç fabrikada toplam 165 sendika üyesinin iş akitlerinin 6 Kasım’da fesh edilmesi konusunda tarafların anlaştığı dile getirilen açıklamada “Mersin Paşabahçe Cam Sanayi’nde 38, Mersin Anadolu Cam Sanayi’nde 51, Eskişehir Paşabahçe Can Sanayinde 39 kişi kendi istekleriyle ayrılmıştır. Diğer 37 kişi ise emekliliğine az kalan ile istirahatlılar dolayısıyla verimsiz olanlardan işverence belirlenmiş ve iş akitleri fesh edilmiştir” dendi. 

İŞÇİLER TEPKİ GÖSTERDİ

Bu açıklama işçilerin tepkisi çekti. Patronun fırın kapatarak işçi attığını yeni fırın açtığında ise düşük ücretle yeni işçi almak istediğini belirten işçiler, sendikanın gerekli mücadeleyi göstermeden kıyıma onay vermesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. kendi istediği olmadan atılanlarla ilgili kullanılan “verimsiz, “istirahatlı” ifadelerinin kabul edilemez olduğunu söyleyen işçiler, “Bu işçiler nerede rahatsızlandı? Kimin işini yaparken rahatsızlandı? İşçileri bu duruma getiren ağır çalışma şartlarıdır. Sendika bu koşulları değiştirmek için vardır. Kendine işçi sendikasıyım diyen bir kurum böyle açıklama yapabilir mi?” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dündar ve Gül'ün serbest bırakılması için kampanya

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi’nde güvenlik görevlilerine mobbing

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...