29 Kasım 2015 00:30

Kadın işçilere kötü davranıyorlar

Paylaş

Hayat Kimya’da çalışan bir kadın işçi
Kocaeli

Merhaba Evrensel Gazetesi okurları. 3 yıldan fazladır aynı taşerona bağlı hayat kimya da çalışıyorum. Seçimlerden sonra AKP’nin seçim vaadi olan ve yılbaşından sonra uygulanacağı söylenen 1300 liralık asgari ücretle ilgili yazmak istiyorum. Şu anda müteahhit firmada çalışıyoruz. Asgari ücret ve agi ile beraber 1050 liraya çalışıyoruz. 45 işçi taşeron firmada çalışıyoruz. Bizleri tek tek görüşmek için çağırdılar. Bize söyledikleri sizi taşerondan çıkarıp gündelikçi işçi olarak göstereceğiz. Kabul ederseniz size hakkınızı -tazminat- vereceğiz. Hiç bir işçi henüz kabul etmedi. Ama sürekli tek tek çağırıp tekrar konuşuyorlar. Gündelikçi olarak çalışmamız için sürekli izliyor sürekli açığımızı gözlüyorlar. Tazminatsız işten çıkarmanın yollarını arıyorlar.
Kadrolu çalışanlar asgari ücretin biraz üzerinde alıyorlar ama yeterli değil. Çalışanlardan kanser olan solunum rahatsızlığı çeken, saçları dökülen, astım hastalığı olan çok fazla işçi var. Benim de nefes darlığı rahatsızlığım Hayat Kimya’da çalıştıktan sonra daha da arttı. Bunlar için hiçbir önlem alınmıyor.
Patrona, beyaz yakalılara yalakalık yapmak onların gözüne girmek sizi iyi bir yere getirebilir. Ama işçi arkadaşlarını ezmek yarı yolda bırakmak zorundasınız. Taşeron firma gitmiyor ama bizi 1300 lira vermemek için daha esnek daha güvencesiz günlük çalıştıracaklar. Sözleşmeye zorlanan kadın işçilere hiç iyi davranılmıyor. Ustabaşı amiri kadınlara kötü davranıyor. En ufak bir hatada kadın işçiler daha çok azarlanıyor. Erkeklerin yapacağı ağır işi palet dizmek, deterjan dizmek gibi işleri kadınlara yaptırıyorlar.
Kadın işçilere, ‘neden çalışıyorsunuz evinize gidin’ gibi şeyler söylüyorlar. Bizi zorla çalıştırıyorlarmış gibi davranıyorlar. Aralığın ortasına kadar eğer şartları kabul etmezsek bizi çıkartacaklarını söylüyorlar. Şimdi bekliyoruz. Borçları olan kadın işçiler diğer işçiler müdürün ağzından çıkacak iki cümleyi korku ve kaygıyla bekliyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Körfez’in üvey evladı: İlimtepe

SONRAKİ HABER

İZELMAN’da ücret farkının kalkması isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...