29 Kasım 2015 04:44

Barışa ve adalete adanan bir ömür

Paylaş

Diyarbakır Baro başkanı olarak katledilen Avukat Tahir Elçi yaşamını barış ve hukuk mücadelesine adamış bir isimdi. 1966 yılında Cizre’de dünyaya gelen Elçi 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Mezun olduktan sonra çalışmalarını ceza ve insan hakları hukuku alanında yoğunlaştırdı.

GÖZALTINA ALINMIŞTI

İnsan Hakları Derneği (İHD) Üyesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) kurucularından Avukat Tahir Elçi yaşamını ’90’lı yıllardaki yargısız infazları, faili meçhul cinayetleri aydınlatmaya adadı. Katledildiği ana kadar barış mücadelesi sürdüren Elçi 19 Ekim’de katıldığı bir televizyon programında, “PKK terör örgütü değil, siyasal harekettir” dediği için gözaltına alındı ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı.

ÇATIŞMALAR DURSUN ÇAĞRILARI

AKP hükümetinin ‘çözüm sürecini’ rafa kaldırmasıyla başlayan çatışma sürecinde Tahir Elçi birçok kez müzakerelerin yeniden başlaması ve çatışmaların durdurulması için çağrılarda bulundu.

ROBOSKÎ KATLİAMI

Elçi yaşamı boyunca Roboskî katliamı, Lice, Cizre ve Temizöz davalarında avukatlık yaptı ve gerçeklerin ortaya çıkması için mücadele etti.

MEDENİ VE NİHAT’IN DA AVUKATIYDI

Diyarbakır Lice’de askerlerce öldürülen Medeni Yıldırım ile Cizre’de 12 yaşında sokakta öldürülen Nihat Kazanhan’ın ailesinin avukatlığını yürüten Elçi ayrıca Diyarbakır KCK davasının da avukatlarındandı. Elçi aynı zamanda Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te 16 kişi öldürüldüğü davada da mağdur ailelerin avukatlığını yapıyordu.

CİZRE VE TEMİZÖZ DAVASI

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 1993-1995 arasında 21 kişinin öldürüldüğü davada da çalışmalar yapan Elçi, Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadelenin (JİTEM) “sorgu ve infaz” ekibindeki “Yavuz” kod adlı kişinin, Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak olduğunu tespit etmişti.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Putin, Türkiye'ye özel ekonomik tedbirlerin uygulanması kararını imzaladı

SONRAKİ HABER

Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü: Tahir Elçi öldürülmüş, su testisi su yolunda kırılır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa