26 Kasım 2015 11:57

Katliamda ölenlerin cenazesine katılan öğrencilere 'Yasa dışı örgütsel faaliyet' soruşturması

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

Ankara Katliamı’nda hayatını kaybeden Necla Duran’ın cenaze törenine katılan ortaokul ve lise öğrencilerine Hatay Emniyet Müdürlüğü’nün talimatı üzerine ‘Yasa dışı örgütsel faaliyete katıldıkları gerekçesiyle’ soruşturma açıldı. 

Hatay Valiliği/İl Emniyet Müdürlüğü,  Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderdiği talimat ve Milli Eğitim Müdürlüğünün de okullara gönderdiği yazı üzerine 10 Ekim’de Ankara’da bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren Necla Duran’ın cenazesine katılanların tespiti için okullara yazı gönderildi. 

Hatay Emniyet Müdürlüğü, cenazeye katılan ortaöğretim öğrencilerini ve daha sonrasında eylemlere katlan öğrencileri görüntüleyerek okul müdürlüklerine gönderdi. Okul idarecileri ve öğretmenleri tarafından öğrencilerin tespit edilerek, haklarında gerekli disiplin işlemlerinin yapılması istedi.

Barış talebi için Ankara’da düzenlenen emek, demokrasi ve barış mitingine Hatay’dan katılan ve bombalı saldırı sonucu katledilen Hatay Yaşam Hakkı Meclisleri üyesi Necla Duran yaklaşık on bin kişi tarafından uğurlanmıştı.  

Düzenlenen cenaze töreninde, Hatay Emniyet Müdürlüğü tarafından çekilen görüntüler CD haline getirilerek, resmi yazıyla birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderildi. Hatay Valiliği (il Emniyet Müdürlüğü) yazı İl Milli Eğitim Müdürlüğü üzerinden 16 Ekim tarihli yazıyla ve cenazede çekilen CD’de yer alan görüntülerle okullara gönderildi. Gelen yazı üzerine okul Disiplin kurullarından eyleme katılan öğrenciler çağrılarak ifadeleri alınmaya başlandığı öğrenildi. Çok sayıda öğrenciye konuyla ilgili soruşturma açıldığı bilgisi edinildi. 

Ankara Katliamı nedeniyle ülke genelinde yapılan boykota Hatay ilinde de çok sayıda ortaokul ve lise öğrencisi katılmıştı. Eyleme katılan liseliler o gün Doğuş Okulları önünde toplanarak Necla Duran’ın evine kadar yürümüştü.
 
CENAZEYE KATILMAK SUÇMUŞ

Emniyet yazısında şu ifadeler kullanıldı: “İçişleri Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokolün... bendinde, 'öğrencilerin yasa dışı örgütsel ve ideolojik faaliyetlerden uzak tutulmasına yönelik mevcut önlemler artırılacaktır" denilmektedir. 10.10.2015 günü Ankara ilimizde meydana gelen bombalı saldırıda hayatını kaybeden Necla Duran’ın 12.10.2015 günü gerçekleştirilen cenaze törenini bahane ederek etkinliği yasa dışı örgüt propagandasına dönüştürmek isteyen grupların organizesinde yönlendirilen ortaöğretim çağındaki öğrencilerin Harbiye Caddesi’nde yürüyüş yaptıkları ve slogan attıkları tespit edilmiştir. Söz konusu eyleme katılan öğrencilere ait görüntü CD’si yazımız ekinde gönderilmiştir.”
İl Milli Eğitim Müdürlüğü polisten gelen yazıyı okullara göndererek 25 Kasım’a kadar öğrencilerin tespitini istenmiş.

NECLA DUMAN HATAY’DA TOPRAĞA VERİLMİŞTİ

Ankara’da bombalı saldırıda hayatını kaybeden Halkevi üyesi Necla Duran memleketi Hatay’ın Defne ilçesinde toprağa verilmişti. Cenaze törenine Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay,  HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Milletvekili Yurdusev Özsökmenler, CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Ali İsmail Korkmaz ve Ahmet Atakan’ın ailesi, Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren Okan Pirinç’in ailesi, Kobanê’de hayatını kaybeden Halil Aksal’ın ailesi, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Çulha, çok sayıda demokratik kitle örgütleri, meslek odaları, siyasi parti ile dernekler katılım göstermişti. 

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'de uyarı grevi

SONRAKİ HABER

Çukurova Üniversitesi formasyon için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...