25 Kasım 2015 13:12

Yeni bakanlıktan beklenti düşük

Yeni bakanlar kurulunda Kültür Bakanlığı’na Milletvekili Mahir Ünal’ın getirilmesini TYS ve Kültür Sanat Sen başkanları Evrensel gazetesine değerlendirdi.

Paylaş

Sevda AYDIN
Elif Ekin SALTIK
İstanbul/Ankara

Yeni bakanlar kurulunun açıklanmasının ardından Kültür Bakanlığı’na Milletvekili Mahir Ünal’ın getirildiği açıklandı. Bir önceki dönemin Bakanı Yalçın Topçu görevini Ünal’a devretti. 

Yeni Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, 1991 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1997’de İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı. Ünal 2009’daki AKP kongresinde MKYK üyeliğine seçilmişti, ardından AR&GE Başkan yardımcılığı görevine getirilen Ünal, AKP Siyaset Akademisi Koordinatörlüğünü de yürüttü. 

Sanat alanında son yıllarda şiddetli bir şekilde yaşanan sansür ve baskıya karşı mücadele eden kültür ve sanat sendikaları yeni bakanlığın açıklanmasının ardından, AKP’nin kültür politikalarını gazetemize değerlendirdi. Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat Sen) başkanları, 13 yılı aşan AKP iktidarının kültür politikalarının baskılar, yasaklar, tutuklamalar, sahne kapatmalar, film yasaklamalar vb uygulamalarla dolu olduğunu ve bunların devam edeceğine dair duydukları kaygılar oldukça, kültürün, sanatın özgürlüğünden söz etmenin pek mümkün olmadığını dile getirdi. Sendikalar yine de umutlu olmak için Ünal’ın bakanlığından bekentilerinin olduğunu söyledi. 

ATIN AYAKLARINI KIRIP HADİ KOŞ DENEMEZ!       

TYS Genel Başkanı Mustafa Köz, öncelikle “Kültür Bakanlığı”nın “Turizm Bakanlığı”ndan ayrılması gerektiğini söyledi. Turizmi, bir kültür ögesi sayan algı ve anlayışın ülkenin entelektüel birikimine hiçbir katkısı olmayacağını ifde eden Köz,  “Zaten “kültür” denince de “millî ve dinî hassasiyet”i anlayan iktidarların, gerçek kültürü, sanatı bir adım ileri götüremeyeceği de bilinir” dedi. 

Köz sözlerini şöyle sürdürü; 13 yılda kapanan çağdaş sanat merkezlerine, yasaklanan operalara, balelere, kitaplara; toplatılan dergilere, sanatından alı konan oyunculara bakın, anlarsınız durumu.           

Önümüzdeki dört yılda da durumun pek farklı olacağını düşünmüyorum. Mesele kültür bakanlarının kişilik ya da birikimleriyle ilgili değildir çünkü. İktidarın kültüre bakışıyla ilgilidir. Öyle ki TYS üç yıldır “Edebiyat Müze ve Belgeliği”ni kurtarmaya çalışıyor. Dağlarca, Cemal Süreya, Melih Cevdet, Arif Damar, Nâzım Hikmet, Orhan Kemal, Asım Bezirci gibi yazarların eserleri kutularda, kolilerde... Yıldız Sarayı Cumhurbaşkanlığı İstanbul Külliyesi’ne dönüşecek. Müze dağıtıldığı gibi Yıldız Sarayı’nın duvarına yaslanmış toplantı odamız, genel merkez odamız da elimizden alınacak gibi görünüyor. 

Biz TYS olarak yine de umutlu olmak istiyoruz. Ülkenin kültürel zenginliği, farklılığı, edebiyat birikimimiz  bize de böyle diyor. Yeni bakanın “kültürel farklılık” vurgusu da bu durumu işaret etmiş olmalı. “Kültürümüzü, turizmimizi en güzel yere taşımak için çaba göstereceğim.” diyor yeni bakan Mahir Ünal.

Buna inanmak istiyoruz. Yoksa gelsin yine baskılar, yasaklar, tutuklamalar, sahne kapatmalar, film yasaklamalar... Bu kaygılar varken kültürün, sanatın özgürlüğünden söz etmek, bir soy atın ayaklarını kırıp hadi koş, demeye benzer. 

Kültür, sanat özgür olmalıdır. Daha da ilerisi kültürün, sanatın bakanlığı mı olurmuş?

SANSÜRLER, MOBBİNGLER VE BASKILAR DEVAM ETMESİN

İlahiyat mezunu, AKP’nin yeni kabinesinde Kültür Bakanı seçilen Mahir Ünal’la ilgili değerlendirme yapan Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, yeni bakandan pek beklentilerinin olmadığını söyledi. “AKP’nin kültür alanında ve diğer alanlarda politikalarına baktığımızda bir şey bekleyemiyoruz” diyen Demirkaya, kültüre ayrılan bütçeyi, yapılan icraatları düşünüldüğünde AKP’nin bu alanda var olan politikalarını devam ettireceğini ifade etti. Demirkaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Dileriz ki yeni kültür bakanı bu alanda başarılı olsun. Ama, Ertuğrul Günay’dan sonra gelen bütün bakanlar kültür alanında lisansı olmayan, liyakatı olmayan bakanlar. ‘Niye bir müzeci, bir arkeolog değil de ilahiyatçı?’ diye soruyoruz. Son dönemde yaşanan baskılar, sansürler, mobbingler devam edecek bizce. AKP bunu hep yapıyor. 657 Sayılı Kanun’un tartışıldığı bir süreçte AKP’nin bir ilahiyatçıyı Kültür Bakanlığına getirmesine şaşırmıyoruz.”

KÜLTÜREL DEĞİL EKONOMİK HEDEF 

Kültür Bakanlığına atanan Mahir Ünal’ın ilk açıklaması kültür ve sanat alanına dair hedefleri değil turizm gelirlerinin artmasına dair projeleri oldu. Star gazetesi yeni bakanlar kuruluyla ilgili dün yaptığı haberde Kültür Bakanı Mahir Ünal’ın öncelik vereceği işlerin başında turizm gelirlerini arttırmak olacağını yazdı; “Türkiye’nin 2023 yılında 50 milyon turist, 50 milyar dolar yıllık turizm geliri elde etme hedefi bulunuyor. Yeni bakan Ünal’ın önceliğinin bu alana yoğunlaşması bekleniyor.” 

ÜNAL’A MESAJLAR

Mahir Ünal’ın bakanlığının açıklanmasının ardından sosyal medyada sanatın farklı alanlarından mesajlar paylaşıldı;
Çetin Özgen: Sayın bakanım hayırlı uğurlu olsun bir engelli arkeolog olarak 2015-3 ekpss atamasında arkeolog kadrosu açmanızı rica ediyorum
Derya Bengi: Kültür bakanlığı koltuğunu Mahir Ünal’a teslim ettiklerine göre, kültürümüz de TRT dizisi “Yedi Güzel Adam”a teslim olacak.
Bedri Baykam: Yeni kültür bakanımız Mahir Ünal, İlahiyat fakültesi mezunu ve İBB spor kulübü yöneticisiymiş. Sanat cemaatimize hayırlı uğurlu olsun.
Zeynep Ç. : Umarım saçma  sapan  restorasyonlar görmeyiz...

ÖNCEKİ HABER

İngiliz parlamentosunda ‘Türkiye’ gündemi

SONRAKİ HABER

Rus basını: Rusya’nın Türkiye’ye yanıt çok boyutlu olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...