25 Kasım 2015 12:44

New York Times ve Telegraph Türkiye'yi yazdı

Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesi Batı'da da geniş yankı uyandırdı. Gazeteler uçağın düşürülmesine geniş yer verdi.

Paylaş

Türkiye’nin Suriye’de hava operasyonlarını sürdüren bir Rus savaş uçağını düşürmesi Batı’da büyük yankı buldu. New York Times Gazetesi, Suriye’de IŞİD’e karşı “ortak çabaya darbe” olarak gördüğü bu gelişmeyi irdelediği geniş haberinde, “Suriye’de farklı grupları destekleyen iki büyük güç Salı günü birbirine girdi” dedi. 

NYT, “Suriye’de farklı grupları destekleyen iki büyük güç Salı günü birbirine girdi” sözleriyle girdiği haberinde Türkiye ve Rusya’nın yaptığı açıklamalara dikkat çekerek “gerginlikler, hemen Soğuk Savaş tonlarını aldı” diyor.

Yarım asırda ilk defa bir NATO ülkesinin bir Rusya uçağını düşürdüğünü anlatan gazete, “olayın Rus ve NATO uçaklarının Suriye’de aynı alanlarda operasyon yapmalarının yarattığı tehlikelere vurgu yaptığını” düşünüyor. Gazete şunları yazıyor: “Türkiye’nin Suriye’de hedeflere saldıran bir Rus uçağına ateş etme kararı, Moskova ile NATO arasında gerginlikleri yarattı ve Rusya’yı Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a desteğini kesmeye ikna çabalarını olumsuz etkiledi.”

NYT, “NATO yetkililerinin Türkiye’nin Suriye’deki gündeminin her zaman Washington’un, İngiltere’nin veya Fransa’nın gündemlerine uymadığını kabul ettiklerini” söylediği haberinde bunun bir örneği olarak da “Türkiye IŞİD karşıtı koalisyona İncirlik Üssü’nün kullanılmasına izin vermiş olsa da Erdoğan’ın kuvvetlerinin daha çok Suriyeli Kürtlere ateş etmelerini” gösterdi. 

TELEGRAPH: TÜRKLER PUTİN’E DERS VERDİ 

İngiltere’de yayınlanan Daily Telegraph gazetesi, Rus savaş uçağının Türk hava sahasında düşürülmesini yorumlayadı. Gazetenin savunma editörü Con Coughlin, “Putin eğer ateşle oynarsa, sonunda yanacak” başlığı ile ele aldığı köşe yazısında, Rusya’nın bugüne kadar Gürcistan’dan Kırım’a, Doğu Ukrayna’dan Baltıklara ve Suriye’ye birçok bölgede ülkelerin içişlerine karıştığını hatırlatarak, NATO’nun, Putin’i diğer ülkelerin sınırları ile ilgili ukela tutumunu gözden geçirmeye ikna etmek için fazla bir şey yapmadığını iddia etti. Gazete, Rusya’nın Türk hava sahasını daha önce de ihlal ettiğini belirterek, olayı “Türkler Ruslara ders verdi” şeklinde yorumladı. 

Putin’in, Türkiye’nin çıkarlarını koruma noktasında kararlı olduğunu anlayamadığını söyleyen Coughlin, Rusların, Türkiye’nin etnik müttefiklerine saldırmasına göz yummasının beklenmemesi gerektiğini bu durumun Türkiye ile Rusya’yı askeri olarak karşı karşıya getirebileceğini yazdı.

İSVEÇ BASINI MANŞETE TAŞIDI 

İsveç gazeteleri dünkü baskılarında Suriye sınırında düşürülen Rus uçağının haberini birinci sayfalarından duyurdu. Dagens Nyheter gazetesi birinci sayfa haberinde Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in açıklamasını öne çıkarak “Türkiye ABD ile Rusya arasındaki benzer olayları engellemek için anlaşma bulunmasına rağmen uçağımızı vurmuştur. Teröristlerin iş birlikçileri bize sırtımızdan darbe indirmiştir” ifadelerini “Teröristlerin suç ortaklarından sırtımıza bıçak” olarak başlıkta verdi. Gazete Rus uçağının düşürülme haberine iki tam sayfa ayırdı. Svenska Dagbladet gazetesi ise haberini “Uçağın düşürülmesine sert Rus tepkisi” başlığı ile yayınladı. Svenska Dagbladet te haberi iki tam sayfada işledi. 

İSRAİL: İT DALAŞI 

İsrail’de yayınlanan Yediot Ahronot gazetesi, Suriye üzerinde halen tam 14 ülkeye ait savaş uçakları uçtuğunu belirterek, Rus Su-24 savaş uçağının düşürülmesinin bölgedeki durumun ne kadar hassas olduğunu bir kere daha gösterdiğini yazdı. Gazete benzer risklerin daha önce Amerikan ve Rus savaş uçakları arasında da yaşandığını hatırlatarak, geçtiğimiz günlerde bir Rus savaş uçağının Suriye üzerinde uçan Amerikan Reaper insansız savaş uçağını önlemeye çalıştığını bildirdi. Gazetenin internet sitesinde Rus savaş uçağının Amerikan Reaper insansız uçağının yolunu kesmeye çalıştığı anların ve yaşanan it dalaşının görüntüleri ilk kez yayınlandı. (DIŞ HABERLER) 

ÖNCEKİ HABER

Arap basını: Türkiye kanlı bir bataklıkta

SONRAKİ HABER

Kadınlar şiddete karşı yaşamı savunmak için alanlara çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...