25 Kasım 2015 12:39

Arap basını: Türkiye kanlı bir bataklıkta

Dünya Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesini konuşurken, gazetelerin manşetlerinde de Türkiye-Rusya ilişkileri yer aldı. Arap basını Rusya-Türkiye ilişkilerine sayfalarında yer verdi.

Paylaş

Ali KARATAŞ

Arap basınında Rus uçağının düşürülmesi ile ilgili yer alan haberlerde olayın vahametine vurgu yapıldı. Uçağın düşürülmesi Ana akım Arap medyasında manşettelerde yer aldı. Yazımızda Arap basının önemli gazetelerinin yorumlarını aktaracağız. Değerlendirmemize Raialyoum gazetesinin yazarı Abdel Bari Atwan’dan başlıyoruz. 

CİDDİ SONUÇLARI OLACAK

El Kuds el Arabi gazetesi ise başyazısında Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinin, Türkiye-Rusya ilişkilerinde ciddi sonuçları olacağını belirtti. Türkiye’nin bu adımını ise AKP’nin seçim başarısına bağladı. 
Lübnan’da yayınlanan sol eğilimli assafir gazetesi ise Rus uçağının düşürülmesinin, Putin’in İranlı dini lider Hamaney ile görüşmesinden 24 saatten az bir süre sonra olmasına dikkat çekildi. 

KIRMIZI ÇİZGİLERİ OLMAYAN BİR SAVAŞ

Hizbullah’a yakınlığı ile bilinen ve Lübnan’da yayınlanan el Ahbar gazetesinde İbrahim Emin imzası ile yayınlanan makalede, Suriye bugün yaşan gelişmelerin “müzakereye değil çatışma” eğiliminde olduğuna vurgu yapıldı.

Makalenin  bir çarpıcı bir bölümü ise şöyle; “Rusya, İran’ın katkıları ile Suriye’ye direk askeri olarak girmeye karar verdiğinde; sadece Esad’ın önderliğinde  devleti korumaya değil aynı zamanda terörle de  mücadeleye karar verdi. 

Rusya’nın bombardımana başlamasıyla yaptığı; aslında Batının, Türkiye ve Körfez ülkeleri ile oynadığı oyunun perdesini indirmesiydi. Suriye düşmanlarının öfkesini yükselten Rusya’nın müdahalesinin sadece yüzeysel bir müdahale değil, militanların hakim olduğu Suriye’nin bütün topraklarına egemenliğin kurulmasıydı.

Batı’nın desteği ile Türkiye’nin yaptığı, Suriye ordusunun ülkenin orta ve kuzey bölgelerini geri almak için yaptığı operasyonları boşa düşürmektir. 

Türkiye’nin dün verdiği karşılık Amerika ve Batının korumasıyla Suriye’ye Rus müdahalesinin kırmızı çizgi olduğunu ifade ediyor. Buna karşılık Rusya Türkiye’nin herhangi bir kırmızı çizgisini kabul etmediğini ifade ediyor. Bu durumun maliyeti çatışma oldu.”

DÜNYANIN BÜTÜN TÜRKMENLERİ BİRLEŞİN!

Arap basının önemli gazetelerinden el Hayat’ta Muhammed Ali Ferhan’ın yazdığı makalede ise ilginç bir noktaya dikkat çekiliyor. Erdoğan’ın Rus uçağının düşürülmesini aslında çok geniş bir coğrafyaya yayılan Türkmenleri birleştirmek için bir fırsat olarak değerlendirdiği görüşünde Ferhan makalesinde, “Üç gün önce recep Tayyip Erdoğan, Rusya’yı Türkmenlerin bombalanması ile ilgili uyardı. Bu uyarı, Esad karşıtı olan Suriye halkıyla aynı kategoride tutmadığı manasına geliyor. 

Erdoğan, İstanbul’dan kuzey Çin’e kadar Türkmenlerin birleştirme eğilimini besleyecek ve Ankara’yı kültürel ve siyasi olarak bu eğilimin merkezi haline getirecekSukhoi uçağını vurma fırsatını kaçırmadı. O kendisine yakın olan Irak, Suriye,  Lübnan, Azerbaycan ve İran’dan; kendisine uzak olan Türkmenistan,  Kuzey-batı Afganistan, Kuzey Kafkasya ve Kuzey Çin’de Uygurlara “bütün dünyanın Türkmenleri birleşin” diye haykırıyor” dedi.

BDEL BARİ ATWAN: BU BİR SAVAŞ İLANIDIR

“Türkiye’nin kendi sınırlarını ve hava sahasını koruma hakkı olduğunu kesinlikle tartışmıyoruz. Lakin uçağı düşürme adımı, büyük devlete karşı bir savaş ilanıdır ve kendisine yönelik ciddi sonuçları olacaktır. Bunun en belirgin göstergeleri ise istikrarın sarsılması, ekonomisinin çökmesi, gerçek bir savaş olmayan yıpratıcı bir savaşın bataklığına batmak olacak. 

SURİYE VE RUS UÇAĞI ARASINDA FARK VAR

Bu arada Suriye’nin eski model bir savaş uçağını düşürmek ile Rus uçağını düşürmek ve pilotlarının Ankara tarafından desteklen Türkmenler tarafından katledilmesi arasında dağlar kadar fark var. Türkiye bu farkın ilerleyen günlerde neler getireceğinin farkında olmalıdır. 

TÜRKİYE STRATEJİSİNDE DEĞİŞİKLİK

Türkiye daha önce de Rus uçaklarının ihlaline uğradı. Times’e göre son ihlal benzer şekilde saniyeler sürdü. Ama bu strateji değişikliğinin sebebini bilemiyoruz.Türkiye Amerika’nın kışkırtması ile Rusya’ya karşı savaş fitilini yakmak mı istiyor? Veya Putin, bu uçağı göndererek bölgesel bir savaş mı başlatmak istedi? 
Bu soruların cevapları bizde mevcut değil. Lakin bildiğimiz Rus lider Putin’in bu aşağılamayı yutmasının zor olduğu. Putin bu saldırılara daha sert cevap verecek. İntikam almakta tereddüt etmeyecek.

DÜNYA SAVAŞININ BAŞLANGICI MI?

Avusturya Dükü’nün suikast ile öldürülmesi dünya savaşını başlatmıştı. Rus uçağının düşürülmesi bölgesel yada dünya savaşının başlatıcısı mı olacak? Özellikle Türkiye NATO üyesi bir ülke iken.  Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, maddi ve beşeri olarak az zararla kurtulamayacağı kanlı bir bataklığa sokulmuştur. 

YANLIŞ HESAP

Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesi, kendisine savaş, istikrarsızlık, mezhepler ve etnik kimlikler arasında çatışma olarak döndü. Ne yazık ki ne Erdoğan ne de müttefikleri iyi ve dakik bir hesap yapamıyor. Suriye’ye girişin bir “gezinti” olduğunu ve iktidarın birkaç haftalar veya aylar içinde düşeceğini sandılar. Libya, Mısır ve Tunus’ta olduğu gibi.  Suriye devlet başkanı ve ailesine acele bir şekilde Suriye’den çıkması için öneride bulundular. Beş sene sonra zaman bu görüşün yanlışlığını göstermektedir.  Bu makalede iç karartıcı bir resim çizdiğimizin farkındayız. Lakin hiçbir gün yanılsama satmak istemiyoruz. Batının planın ve Arap yönetimlerin şiddetli aptallığının bizi sürüklediği nokta burasıdır. Gelecek günlerde bizi daha tahrip edici ve korkutucu. Allah bizi korusun!”

ÖNCEKİ HABER

Kent Ekmek’te grev sürüyor

SONRAKİ HABER

New York Times ve Telegraph Türkiye'yi yazdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa