25 Kasım 2015 00:56

Esin Afşar sessiz sedasız ama özlemle anıldı

Paylaş

Özcan YAMAN
İstanbul

Esin Afşar ölümünün 4. yıl dönümünde, sanatçı Bilgesu Erenus’un evinde alesi ve dostları tarafından anıldı. İlk kez 1986 yılında tanışıp fotoğraflarını çektiğim güzel sanatçının aile içi anmasına Avşar-Aral ve Bilgesu Erenus’un davetlisi olarak giderken gerçekten heyecanlanmıştım ve hep kafamda şu soru dolanmıştı; Esin Afşar Türkiye’ye mal olmuş bir sanatçıydı. Yalnızca biyolojik ailesinin değil tüm ülkenin sanatçısıyken neden aile arasında bir anma yapılıyordu?
Sizler de bunu sorgularken geceyi özetleyeyim;
Şener Aral’ın (Esin Afşar’ın eşi) söylediğine göre, Şişli Belediyesinin katkılarıyla geçen yıl sosyal tesislerinde mini anmalar düzenlenmişler. Bu yıl belediye ile anmayı organize edememişler. Konuyla ilgili Şişli Belediyesi ise sorularımızı “bilgimiz yok” diyerek cevapladılar. Afşar-Aral ailesi Şişli Belediyesiyle anmayı gerçekleştiremeyeceklerini anlayınca dostlar arasında bir anma yapmaya karar verirler.
Esin Afşar hayattan ayrıldığı gün TRT’nin hazırladığı mini belgesel eşliğinde Cemal Reşit Rey salonunda törenle uğurlanmıştı. Teşvikiye Camii bir çok seveni ile dolmuştu. Bürokratlar  ve ünlüler kameraların önünde Esin Afşar’ın değer ve önemini söylemişler unutmayacaklarını beyan etmişlerdi.  
Mesele ailenin ve sevenlerinin anma organize edecek güçlerinin olup olmaması değil, Türkiye Devletinin Kültür Bakanlığı ve yerel yönetim kurumları olan belediyelerin kültür müdürlüklerinin “Diplomatik Sanatçı” ünvanı ile uluslararası bir öneme sahip olan Esin Afşar ve onun gibi pek çok sanatçı için gerekli duyarlılığı bir türlü gösteremeyişidir.

BİLGESU ERENUS’UN EVİNDE MİNİ ANMA
Bilgesu Erenus’un evinde anma yaklaşık üç saatlik programla sürdü. Şener Aral ve kızı Pınar Afşar,  Anma ile ilgili gelişmeleri aktardı ve neden aile içi anmaya karar verdiklerini anlattı. Aral, “Esin’i sanatçı yönüyle anlatmama gerek yok. Sizler zaten tanıyorsunuz, benim tanıdığım en dürüst ve en açık sözlü insandı. Daha dürüstünü tanımadım tanıyacağımı da zannetmiyorum.” Diyerek Bilgesu Erenus’a dostluğundan ötürü teşekkür etti.
Bilgesu Erenus anılarından bahsederken Esin Afşar’ın olduğu gibi yaşayan bir insan olduğunu söyledi. Ekolojiden İnsan hakları savunuculuğuna bir çok alanda nasıl sanatıyla ve pratiğiyle katkı koyduğunu anlattı.
Tiyatro Sanatçıları Damla ve Togay Kılıçoğlu Kelaynak şarkılarını yorumladılar. Kelaynaklar oyununun şarkıları, Gezi direnişleri, G20 zirvesi, yaşadığımız Ankara–Paris Katliamlarına göndermelerle güncellenmiş olarak bu gün ve sorumluluklarımız noktasında bir kez daha altı  çizildi.
Uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan Jean Micheal söz aldı ve Esin Afşar’la geçirdikleri turne ve konser anılarını anlattı. Sanatçı Cem Gözel, Esin Afşar türkülerini söylerken yıllarca piyanistliğini yapan  Aslıgül Ayas’da Esin Afşar’lı yılları anımsattı. Ali Erenus gitarıyla yorumladığı şarkılarından sonra katliamlarda yitirdiklerimizin anısına Ankara Ağıdı/ Bu Ne Çare ağıdını okuyarak Esin Afşar anmasını evrensel boyuta taşıdı…

ÖNCEKİ HABER

Ferzan Özpetek’in büyük ailesi ile hayata ve aşka dair

SONRAKİ HABER

Mirabal: Annem diktatörün hem tacizi hem baskısıyla mücadele etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...