24 Kasım 2015 15:41

Obama: Türkiye hava sahasını savunma hakkına sahiptir

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, 'Türkiye, her ülke gibi topraklarını ve hava sahasını savunma hakkına sahiptir' dedi.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. İki lider görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Barack Obama, Amerikan halkının iyi ve kötü günde Fransa’nın yanında olduğunu dile getirdi. İki ülkenin güvenliklerini sağlamak adına birlikte ve dayanışma içinde olduğunu vurguladı. Obama, Fransa’nın ABD’nin en eski müttefiki olduğunu, Fransa’nın 11 Eylül saldırılarından sonra nasıl ABD’nin yanında olduğunu unutmadıklarını belirterek, “Bugün de biz sizinleyiz.” dedi.

Obama, Paris’teki saldırıların sadece dünyanın çok önemli bir şehrine değil dünyada herkese karşı yapıldığını söyledi. Bir yıldan bu yana ABD, Fransa ve 65 ülkeden oluşan koalisyonun IŞİD’i ve ideolojisini yok etmek için bir araya geldiğini söyledi.

IŞİD’E 8 BİN HAVA SALDIRISI

IŞİD’i 'barbar bir terör örgüt' olarak nitelendiren Obama, bu örgütün herkes için ciddi bir tehdit olduğunu dile getirdi. Obama, "Tolere edilemez. Yok edilmesi gerekiyor. Bunu birlikte yapmalıyız." dedi. Bugüne kadar yapılan 8 bin hava saldırısının IŞİD’i gerilettiğini belirten Obama, "Cumhurbaşkanı Hollande ile ülkelerimizin daha fazlasını yapması konusunda bugün fikir birliğine vardık." dedi.

RUSYA’NIN HAVA SALDIRILARI

Obama, Rusya’nın ılımlı muhaliflere yönelik hava saldırılarının sadece Esed rejimini desteklediği konusunda Cumhurbaşkanı Hollande ile fikir birliği içinde olduklarını dile getirdi. Rusya’nın hava saldırılarını IŞİD’i yok etmek üzerine odaklaması durumunda daha yapıcı bir rol oynayabileceğini kaydetti.

Obama, Suriye’ye barışın getirilmesinin de Viyana’da kabul edilen ve Rusya’nın ateşkesi ve siyasi dönüşümü desteklemesini içeren ilkelerin uygulanmasıyla olabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin Washington’da düzenledikleri ortak basın toplantısında, düşürülen Rus uçağıyla ilgili bir soru üzerine Obama, “Türkiye’nin de kendi topraklarını ve hava sahasını savunma hakkı var” dedi. Obama, önümüzdeki günlerde Erdoğan’la görüşmeyi beklediğini söyledi.

HOLLANDE: GERGİNLİĞİN TIRMANMASINI ENGELLEMELİYİZ

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesini, "Ciddi bir olay yaşandı, bundan ancak üzüntü duyabiliriz." sözleriyle değerlendirdi.

Türkiye'nin olayla ilgili NATO'yu bilgilendirmekte olduğunu belirten Hollande, Türkiye'nin hava sahasının ihlal edilip edilmediğini göreceklerini dile getirdi. Hollande, "Gerginliğin tırmanmasını engellemeliyiz. Bu, IŞİD'le mücadeleye çok zarar verici olur." dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tunus'ta muhafız alaylarının aracında patlama: 12 ölü

SONRAKİ HABER

NATO: Türkiye ve Rusya temasları güçlendirmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa