24 Kasım 2015 13:49

HDP: Türkiye içeride ve dışarıda savaşa sürükleniyor

HDP Eş Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, 'Tek başına iş başına dediler, şimdi tek başına kaldılar ve iş başındılar. AKP iktidarının bu tehlikeli politikalardan uzak durması lazım' dedi. Gür, yaşanan sorunun diplomatik kanallarla çözülmesi önerisinde bulundu.

Paylaş

AKP'nin Rus savaş uçağını düşürerek Türkiye'yi savaşın eşiğine getirmesine HDP'den tepki geldi. HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Nazmi Gür, yaşananların "basit bir sınır ihlali ve sonrasında yaşananlar" olmadığını belirterek, olayı "Karmaşık ve sonuçları itibariyle ciddi siyasal bir krizi tetikleyen bir gelişme" olarak nitelendirdi. "Türkdağı bölgesi denilen bölgede ciddi bir radikal grup yığınağı olduğu biliniyor" diyen Gür, "O bölgeyi sadece Türkmenlerin değil birçok grubun üs olarak kullandığı kesin. Türkiye'nin de o bölge üzerinde 4,5 yıldır nasıl lojistik destek verdiği ve orayı denetimde tutmak istediği biliniyor" diye konuştu.

Putin'in "Teröre destek veren ülke tarafından sırtımızdan bıçaklandık" sözlerinin de bunu ifade ettiğini belirten Gür, yaşananların sadece iki ülke ile sınırlı kalmayacağının altını çizerek şöyle konuştu:

"Sadece Rusya Türkiye ilişkilerinde bir krize neden olmayacak. Sorunun taraflarını giderek genişletmeye yönelik bir durum olabilir. Türkiye 'bu sınırlar NATO'nun sınırları o yüzden sınırları konuyoruz' tezini işlemeye başladı. Rusya da olayı BM'ye taşıdı. Uluslararası alanda da giderek karmaşıklaşan bir durum var. Umarız bu durum sıcak çatışmaya dönüşmez. Bu olayın tarafı olan ülkeler soğukkanlı bir şekilde olayı değerlendirir. Diplomasi yoluyla bir uzlaşı sağlanır. Aksine Suriye'deki iç savaşı bölgesel savaş boyutuna taşır. Kaldı ki Türkmenlerin uçağı biz vurduk pilotları biz öldürdük açıklamaları da durumu içinden çıkılmaz hale getiriyor. Bu son gelişmeler bir sınır ihlali ve angajman uygulanması biçimde ele alınamaz, daha farklı boyutları var."

AKP'nin Türkiye'yi hem içeride hem de dışarıda gittikçe savaşa sürüklediğinin altını çizen Gür, "7 Haziran sonuçlarını tanımayan bir AKP toplumu terörize ederek, 1 Kasım'da yeni bir durum yarattı ve istikrar getireceğiz söylemi üzerinden bugünkü sonucu yarattılar. Tek başına iş başına dediler şimdi tek başınlar ve iş başındalar. Yaşananlar tek başına kaldıklarının gösteriyor. AKP'nin bu durumu hızlı bir şekilde gözden geçirmesi gerekiyor. Suriye'de etnik gruplar arasında tercih yapmaktan vazgeçmesi gerekiyor. Aksine Suriye'deki istikrarsızlığın derinleşmesi Türkiye'deki istikrarsızlığı derinleştirir. AKP'nin tuttuğu yol yanlış bir yol. Bu politika Ortadoğu ve Türkiye halklarının çıkarına olmayan bir politika. İş başında iken dikkatli davranmaya ve Türkiye'yi tek başına olmaya iten politikalardan vazgeçmeye çağırıyoruz" ifadesini kullandı. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Pentagon: Uçağın düşürüldüğü yeri henüz tespit edemedik

SONRAKİ HABER

NATO'da Türkiye'nin talebiyle görüşme başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...