24 Kasım 2015 11:27

Kobanê Yürütme Meclisi Başkanı Enver Müslim: IŞİD neredeyse oraya müdahale edeceğiz

Kobanê Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Enver Müslim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Fırat'ın ötesi kırmızı çizgimizdir' sözlerine tepki gösterdi.

Paylaş

Erdoğan ALTAN

Kobanê Kantonu sınırlarına Cerablus tarafından IŞİD, Urfa tarafından da Türkiye’nin düzenlenen saldırıları değerlendiren Kobanê Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Enver Müslim, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Fırat’ın ötesi kırmızı çizgimizdir’ sözlerini hatırlatarak, “Fırat’ın ötesinde Cerablus, orada da insanlık düşmanı DAİŞ var. Eli tüm halkların kanında olan bu çeteler nasıl savunulur, bunu kabul etmiyoruz. DAİŞ’e bulunduğu her yere müdahale ederiz. Demokratik Suriye Güçleri olarak Cerablus, Minucibe, Babê’yi DAİŞ’ten temizleme kararını alacağız. DAİŞ’in bulunduğu her yere müdahale etme hakkımız vardır ve yapacağız” dedi.

Türkmen, Arap, Kürt, Süryani, Ermeni halkları olarak Kobanê Kantonu’nda birlikte yaşadıklarını belirten Müslim, Cerablus’a IŞİD tarafından yapılan saldırılarda onlarca sivilin katledildiğini buna rağmen Türk yetkililerinin “Cerablus’un düşmesine izin vermeyeceğiz”, “Fırat’ın ötesi kırmızı çizgimizdir” açıklamaları yaptığını söyledi. Akçakale sınır kapısının, Girê Spî (Tel Abyad) tarafının IŞİD’in elinde olduğu dönemlerde kapıdan giriş çıkışların olduğunu ancak IŞİD buradan temizlenince kapının tamamen kapandığına dikkat çeken Müslim, “Türk yetkililerin bu tavrı dikkatimizden kaçmıyor, bu tavrı kınıyoruz. Şimdi de Türk askerleri tarafından YPG ve halkı savunan asayiş noktalarına saldırılar yapılıyor. Bu saldırılar devam ederse iyi sonuçlar doğurmayacak. Türkiye bunu unutmasın. Eğer DAİŞ buraları ele geçirirse Türkiye’nin de başına bela olacak” diye konuştu.

‘ELİMİZDE TÜRKİYE’DEN GELEN DAİŞLİLER VAR’

Türkiye’nin IŞİD’e verdiği desteğe değinen Müslim, ellerinde Türkiye tarafından Rojava’ya geçerken öldürülen ve yakalanan onlarca IŞİD üyesi olduğunu söyledi. Müslim, “Bu sınırlar içerisinde DAİŞ’in olduğu her yere müdahale ederiz ve onların insafına bırakmayız. Çünkü DAİŞ çetelerinin bulunduğu yerlerde halklarımız üzerinde büyük bir zulüm ve katliam var” dedi. Suriye’nin demokratikleşmesi için atılacak her adıma destek vereceklerini belirten Müslim, “Ama yapılan saldırılara da sessiz kalmayız” dedi. 

ERDOĞAN’IN ‘KIRMIZI ÇİZGİMİZ’ DEDİĞİ YERDE DAİŞ VAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Fırat’ın ötesi kırmızı çizgimizdir’ açıklamasına tepki gösteren Müslim, “Fırat’ın ötesinde Cerablus, orada da insanlık düşmanı DAİŞ var. Eli tüm halkların kanında olan bu çeteler nasıl savunulur, bunu kabul etmiyoruz. Bu yanlış bir politikadır. Biz Suriye halklarıyız. Biz rengimizle, tüm farklı inanç, dil ve ırklarımızla Suriye’nin huzuru ve barışı için karar veririz. Türkiye’nin buralara müdahil olmasını doğru bulmuyoruz. Bunun için de biz Suriye halkları olarak DAİŞ’in bulunduğu her yere müdahale ederiz. Halkların huzurunu tehdit eden her yerden de temizleriz. Demokratik Suriye Güçleri olarak DAİŞ’in bulunduğu her yerde, Cerablus, Minucibe, Babê de bulunan DAİŞ’ten temizleme kararını alacağız. DAİŞ’in bulunduğu her yere müdahale etme hakkımız vardır ve yapacağız” şeklinde konuştu. 

‘TÜRKİYE’NİN SINIRLARINI DA BİZ KORUDUK’

Kobanê Kantonu Savunma Konseyi Başkanı İsmet Şex Hesen son 3 yılda Rojava Demokratik Özerk yönetimi olarak Endiwar bölgesinden Efrin’e kadarki sınırları koruduklarını dile getirdi. Hesen, “Türkiye sınırlarına yapılan saldırıları da biz engelliyorduk. Onların sınırlarını da biz koruyorduk. Bu dönem içinde hiçbir Türk askerinin parmağı kanamadı, bir mermi bile öbür tarafa sıkılmadı. Ama Türk yetkilileri bize bu şekilde bakmıyor, bizi düşman olarak görüyor. Bu doğru bir politika değil. Biz kendi öz savunmamızı yapacak düzeydeyiz ve bu bizim en doğal hakkımızdır. Bundan sonra da bu konu üzerinde tüm halkların oluşumları içinde temsilini bulan Demokratik Suriye Güçleri duracaktır, onlar karar verecektir. Biz de bu oluşumun bir bileşeniyiz ve Rojava sınırına kimse müdahale edemez” dedi.

‘KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR’ DENEN YER SURİYE’NİN İÇİNDEDİR’

Hesen, “Türkiye Cumhurbaşkanı her defasında ‘Burası yasak, kimse geçemez’, bilmem ‘Burası kırmızı gri, sarı çizgimizdir’ açıklamalarında bulunuyor. Dedikleri yer Suriye sınırları içindedir, kimse müdahale edemez. Suriye’deki tüm halkların oluşumlarının içinde bulunduğu güçler bunun kararını verir. Bu güç Suriye’nin içinde istediği yere istediği zaman müdahale eder” diye konuştu. (Kobanê/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Uçaktan sonra şimdi de Rus helikopteri düşürüldü

SONRAKİ HABER

Polisin katlettiği Alpar toprağa verilemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...