24 Kasım 2015 11:06

Putin: Terörist yardakçıları sırtımızdan bıçakladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin ilk açıklamasında Rus uçağının Türkiye sınırına 1 kilometre mesafede Suriye sınırı içinde düşürüldüğünü söyledi.

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin ilk ve şu ana kadarki tek açıklamasını, Ürdün Kralı II. Abdullah ile Soçi'de gerçekleştirdiği ikili görüşme sırasında yaptı. Putin, gelişmeyi “Sırtımızdan bıçaklandık.” sözleriyle değerlendirdi.

UÇAĞIMIZ, TÜRKİYE SINIRINA BİR KİLOMETRE UZAKLIKTA VURULDU

Putin yaptığı açıklamasında uçağın nasıl düşürüldüğünü de anlattı. Putin, “Uçağımız, Türk F-16 jetleri tarafından havadan havaya füzesiyle vuruldu. Uçağımız, vurulduğu anda 6 bin metre yükseklikte ve Türkiye’ye 1 kilometre uzaklıkta bulunuyordu. Uçak, Türkiye’ye 4 kilometre uzakta Suriye topraklarına düştü. Ne olursa olsun Rus pilotları ve uçağı Türkiye’ye karşı bir tehlike arz etmiyordu.” dedi.

PİLOTLARIMIZ IŞİD’E KARŞI OPERASYONDAYDI

Rus savaş uçağın o bölgede hangi görevde bulunduğunu anlatan Putin, “Onlar (pilotlar), IŞİD’e karşı operasyon yapıyorlardı. Lazkiye’nin kuzeyindeki dağlık bölgede genelde Rusya’dan giden IŞİD üyesi teröristler bulunuyor.” diye konuştu. Pilotların bu görevle orada bulunduklarını belirten Putin, “Onlar (teröristler) her an Rusya’ya dönebilirler. Bunları uluslararası teröristler sınıfına koymak gerekir.” şeklinde konuştu.

'SIRTIMIZDAN BIÇAKLANDIK'

Yaşanan olayın terörle mücadele sınırlarını aştığını belirten Putin, askerlerin ne kendilerini ne de canlarını acımayarak kahramanca teröristlerle savaştığını söyledi. Putin, “Ancak bugünkü kaybımızın nedeni terörist yardakçılarının sırtımızdan bıçaklamasından kaynaklanıyor. Yaşananları başka şekilde nitelendirmem mümkün değil.” diye konuştu.

“SANKİ BİZ ONLARIN UÇAĞINI DÜŞÜRDÜK”

Yaşanan olaydan sonra Türkiye’nin NATO’ya başvurduğunu söyleyen Putin, “Bizimle iletişim kurmak yerine bildiğimiz kadar Türkiye, olayı görüşmek için NATO’ya başvurmuş. Sanki onlar (Türkiye) değil de biz onların uçağını düşürdük.” dedi.

“BU OLAY TÜRKİYE - RUSYA İLİŞKİLERİNE CİDDİ ŞEKİLDE YANSIYACAK”

Türkiye – Rusya ilişkilerine değinen Putin, “Bu trajik olay Türkiye-Rusya ilişkilerine ciddi şekilde yansıyacak.” dedi. Putin, “Biz Türkiye’yi sadece yakın bir komşu olarak değil aynı zamanda yakın dost olarak görüyorduk. Bugün yapılanlar kime gerekiyordu bilmiyorum am bize gerekmiyordu.” diye konuştu.

“BÖYLE SUÇLARIN İŞLENMESİNE İZİN VERMEYİZ”

Her ülkenin bölgesel çıkarları olduğunu söyleyen Rusya lideri, bunu anlayışla karşıladıklarını dile getirdi. Putin, “Ancak bugün olduğu gibi böyle suçların işlenmesine izin vermeyiz. Umuyoruz ki uluslararası toplum kötülüğü karşı bir araya gelecek gücü bulacak. Bu mücadelede bölgedeki ülkelerin aktif bir şekilde görev alacağını ümit ediyoruz.” dedi.

“TERÖRLE MÜCADELE UÇAKLARIMIZI VURUYORLAR”

Sırtlarından bıçaklandıklarını bir kez daha tekrarlayan Putin, “Terörle mücadele eden uçaklarımızı vuruyorlar. ABD’li partnerlerimizle hava sahası problemleriyle ilgili anlaşma imzalamıştık. Türkiye de ABD koalisyonuyla sözde teröre karşı mücadele edenler arasında olduğunu duyurmuştu.” şeklinde konuştu. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Kadın hekimin öldürülmesi protesto edildi

SONRAKİ HABER

Enpay işçisinden emsal kazanım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa