22 Kasım 2015 10:27

Şehir Plancıları Odası’ndan Diyarbakır Kent Ormanının askeriyeye verilmesine tepki

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yerel yönetimlerin görüşünü almadan imar planında yeşil alan olan Kent Ormanı'nın 290 hektarlık parselini askeriyeye devretmesine yönelik tepkiler devam ederken, Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Mustafa Oğuz Sinemillioğlu, alınan kararın kentin gelişimine darbe olduğunu belirterek, "Devlet, arazi zenginidir. Niye özellikle Kent Ormanı arazisini seçiyorlar?" diye sordu. Amed Ekoloji Meclisi Eşsözcüsü Özgür Köroğlu ise, duyarlı tüm kesimlere Kent Ormanı'na sahip çıkma çağrısında bulundu.

Paylaş

Diyarbakır'ın akciğerleri olan ve imar planında yeşil alan olarak belirlenen Kent Ormanı'na yönelik rant çevrelerinin "el koyma" girişimleri devam ederken, son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plan değişikliğine giderek Kent Ormanı'nın 290 hektarlık parselini "atış alanı, mühimmat deposu ve lojman" yapılmak üzere Jandarma Gene Komutanlığı'na devretmesi kente tepkilere neden oldu. Bakanlığın kararına karşı itirazda bulunan Büyükşehir Belediyesi, dava açmaya hazırlanırken, sivil toplum örgütleri de, hukuk dışı olan kararın geri alınması için mücadele edeceklerini söyledi.

'DEVLET, BU ARAZİNİN ORMAN OLMASINI İSTEMİYOR MU?'

Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şube Başkanı ve Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Oğuz Sinemillioğlu, şehir planlamasında gerek konut, gerek ticaret alanları, gerekse yeşil alanların önceden belirli bir plan doğrultusunda hazırlandığını söyledi. Bu noktada kentin yeşil alanını karşılamak için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin hazine arazisini kent ormanına çevirmek için bir planlama yaptığını belirten Sinemillioğlu, "Bu planlama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmış bir plandır. Fakat zaman içerisinde her nedense Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayladığı planı iptal edip araziyi askeriyeye devrediyor. Bu devir işleminde askeriyenin bir talebi var mı, yoksa devlet, bu arazinin orman olmasını mı istemiyor?" diye sordu.

'NİYE ÖZELLİKLE KENT ORMANI ARAZİSİ?'

Kent Ormanı arazisinin askeriyeye devredilmesine itiraz edeceklerini belirten Sinemillioğlu, "Biz, kent içinde askeri alan olmasını uygun görmüyoruz. Zaten tarihe baktığımızda askeriye de, hep kent dışında yer seçiyor. Dolayısıyla alınan karar bize manidar geliyor. Çünkü devlet, arazi zenginidir ve istediği yerde askeriye arazi tahsis edebilir. Niye özellikle Kent Ormanı arazisini seçiyorlar?" diye sordu.

'KENT ORMANI'NA KARŞIN ÖNERİLEN TARIMSAL ARAZİ, HEM KÜÇÜK HEM UZAK'

Askeri alanların olduğu bölgelerde yol, yeşil alan, konut gibi alanların yapılamayacağını belirten Sinemillioğlu, bu nedenle Kent Ormanı arazisinin askeriye devredilmesi halinde şehrin gelişiminin önüne engel olacağını vurguladı. Kent Ormanı arazisine karşın, Urfa yolunda bulunan her yıl ekilen bir tarımsal arazinin önerildiğini belirten Sinemillioğlu, ancak yeni önerilen alanın Kent Ormanı arazisinden küçük olduğunu ve yakın bir yerde olmadığını aktardı. Sinemillioğlu, ayrıca bir tarımsal alanının yeşil alana çevirmenin farklı sorunları doğuracağına dikkat çekti.

'PLAN DEĞİŞİKLİĞİ, KAMU ZARARINADIR'

İmar Kanunu'na göre plan değişikliklerinde "kamu yararı" olması gerektiğini belirten Sinemillioğlu, yapılan plan değişikliğinde kamu yararı olmadığını aksine bir milyondan fazla yurttaşın ihtiyaç duyduğu yeşil alanının kaldırılmasının kamunun zararına olduğunu vurguladı.

'KENTİN GELİŞİMİNE VURULAN BİR DARBEDİR'

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin daha önceden o bölgeye ilişkin ulaşım planı hazırladığını belirten Sinemillioğlu, "Yapılan plan değişikliği ile ulaşım sıkıntısı ortaya çıkacak. Örneğin 75 metrelik bir yol planı ile çevre yolları kararı verilmiş. Bunlar şimdi ne olacak? Dolayısıyla bunların hepsini bir araya getirdiğimizde aslında kentin gelişimiyle ilgili ileriye dönük alınmış bir karar burada sekteye uğramış durumda. Aslında bu plan, kentin gelişimine vurulan bir darbedir" şeklinde konuştu.

Diyarbakır'da askeriyenin kapsadığı alanın toplam alanın yüzde 10'ununa tekabül ettiğini hatırlatan Sinemillioğlu, dünyanın hiçbir yerinde bu yüzdeliğe sahip olan bir kent olmadığını ifade etti.

'HÜKÜMET, MUHALİF BELEDİYELERİN GÖRÜŞÜNÜ ALMADAN PLAN DEĞİŞİKLİĞİ YAPIYOR'

Yerel Yönetimler ile ilgili bütün planlama süreçlerinde AB Yerel Yönetim Sözleşmesi'ne göre hareket edilmesi gerektiğini belirten Sinemillioğlu, imzalanan sözleşmeye göre belediye ile ilgili bir karar alınacaksa yereli bilgilendirmek ve yerelden görüş alınması gerektiğini söyledi. Ancak Türkiye'nin keyfi bir tutum sergileyerek yerelin görüşünü almadan plan değişikliğine gittiğini aktaran Sinemillioğlu, hükümetin kendine muhalif olan belediyelerin görüşünü almadığına dikkat çekti.

Kent Ormanı'na ilişkin planın 6 Aralık tarihine kadar Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nde askıda kalacağını belirten Sinemillioğlu, bu planlamaya karşın kentin tüm dinamik güçlerinin itiraz etmesini ve yurttaşların Kent Ormanı'nı sahiplenmesini istedi.

Amed Ekoloji Meclisi Eşsözcüsü Özgür Köroğlu ise, devredilme işleminin bir yetki gaspı olduğunu vurgulayarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kent Ormanı hakkında devredilme kararının yerel yönetime ve kentin iç dinamiklerine sormadan yaptığını söyledi.

'KENTİN DÖRT TARAFI DA KUŞATILMIŞ OLACAK'

Diyarbakır'da yeteri kadar yeşil alanın olmadığını belirten Köroğlu, Kent Orman'ın kentin yeşil alan sorunun büyük bir bölümünün çözeceğini ifade etti. Alınan kararın insanların yaşama alanına bir saldırı olduğunu vurgulayan Köroğlu, "Şu anda Diyarbakır'ın üç tarafı da askeri alanla çevrilmiş durumda. Eğer Kent Ormanı da askeriyeye devredilirse kentin dört tarafı da kuşatılmış olacak. Zaten Diyarbakır 40 yıldır bir savaşın içinde ve savaşı yaşıyor. Söz konusu arazide devredilirse toplum bütünüyle baskı altına alınacak" şeklinde konuştu.

MÜCADELE İÇİN ÇAĞRI

Kent Ormanı'nın askeriyeye devredilmemesi için kentin dinamik güçleriyle birlikte mücadele edeceklerini belirten Köroğlu, "Kentine, yeşiline, doğana ve toprağına sahip çıkın ve bunun için gelin hep birlikte mücadele edelim" çağrısında bulundu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

CHP’nin olağan kurultayı 16-17 Oacak’ta

SONRAKİ HABER

Tel Abyad'a canlı bomba saldırısı: 2 ölü, 16 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...