20 Kasım 2015 15:43

Türkiye’de çocuğun yaşam hakkı yok: Bir yılda 617 çocuk öldü

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle hazırladığı raporda silahlı çatışmalarda, iş cinayetlerinde, cezaevlerinde, savaştan kaçarken ölen mültecilerle birlikte 2015 yılında 617 çocuğun yaşamını yitirdiğini açıkladı. İHD Genel Merkezinde dün yapılan açıklamada konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiye’nin çocuklar açısından şiddetin her türlüsünün yaşamın her alanında yoğunca gözlendiği bir ülke görünümünde olduğunu söyledi. 

ÇATIŞMA ORTAMINDA 51 ÇOCUK ÖLDÜ

Raporda çatışmalı ortamın en çok çocukları etkilediğine vurgu yapılırken, yıl boyunca silahlı çatışma ortamından kaynaklı olarak 7’si kız çocuğu olmak üzere toplam 51 çocuğun hayatını kaybettiğine yer verildi. Rapora göre bu ölümlerin 43’ü doğrudan çatışmaların ve sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı yerleşim yerlerinde meydana geldi. Askeri mühimmat patlaması sonucu biri kız 5 çocuk hayatını kaybetti. Ambulans engellenmesi sonucu 1, dur ihtarına uymadığı için 1, yolcu minibüsünün taranması sonucu da 1 çocuk hayatını kaybetti. 

YOKSULLARIN YARISI ÇOCUK

Rapor iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocuklara ilişkin de dikkat çekici veriler içeriyor. Buna göre bu yıl meydana gelen iş cinayetlerinde 3’ü kız, 2’si sığınmacı çocuk olmak üzere toplam 14 çocuk  hayatını kaybetti. Bu rakamın daha yüksek olduğuna vurgu yapılan raporda, çocukların yoksulluk içerisinde hangi noktada olduğuna ilişkin çarpıcı verilerde bulundu. Raporda yer verilen 2013 TÜİK verilerine göre; Türkiye’de yaklaşık 16 milyon 706 bin yoksul fert bulunurken, yoksul çocukların bunun içindeki oranı yüzde 44.3. Bu sayının arttığı tahmin ediliyor. 

46 MÜLTECİ ÇOCUK BOĞULARAK ÖLDÜ

Raporda UNİCEF’in geçen ay yayımladığı Türkiye’de Suriyeli Çocuklar çalışmasının verilerine yer verildi. Bu verilere göre Türkiye’de 2 milyon 72 bin 290 kayıtlı Suriyeli bulunuyor. Bunların yüzde 54’ü çocuklardan oluşuyor. Raporda son aylarda Avrupa’ya gitmeye çalışan sığınmacıların kullandığı botların batması sonucu sadece Türk karasuları içinde 46 çocuğun boğularak yaşamını yitirdiğine yer verildi. 

6 BİN ÇOCUK CEZAEVİNDE 

Raporda Adalet Bakanlığının geçen ay açıkladığı çocuk tutuklu verilerine de yer verildi. Buna göre 1655’i hükümlü 641’i tutuklu olmak üzere toplam 2 bin 296 çocuk cezaevlerinde bulunuyor. Raporda TÜİK’in 2014 raporuna göre ise cezaevlerindeki toplam çocuk sayısının 6 bin 132 olduğu vurgulandı. Öte yandan raporda 2011 verilerine göre çocukların yüzde 68’inin hapishaneden tahliye olduktan bir yıl sonra yeniden ceza aldığına dikkat çekildi. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Vakıf Üniversiteleri Yönetmeliği değişti: Kayyum zihniyeti üniversitede

SONRAKİ HABER

Çocuk cezaevleri kapatılsın ölümler olmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...