20 Kasım 2015 11:10

Ulaşım sorunu ve çocuk bakımı kadını eve hapsediyor

Paylaş

Kadın Eğitim ve İstihdam Derneği, “Mamak ilçesinde yaşayan kadınların gündelik hayatlarına dair sorunlar ve çözüm önerileri: Tuzluçayır Örneği” başlıklı araştırmasının sonuçlarını Sürmeli Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla sundu.

Tuzluçayır'da yapılan araştırma sonuçlarına göre, yerel yönetimlerin sorumluluklarını yerine getirmemesi kadınlara karşılıksız ve ağır bir çalışma yükü yaratıyor. Örneğin kreş ve kadın sığınaklarının yokluğu, sokakların çamurlu oluşu, toplu taşıma araçlarının saatleri, durakların yeri, karanlık sokaklar, içme suyu eksikliği, elektrik hizmetinin düzenli alınamaması, çöplerin sokaklardan toplanmaması, mahalle pazarının olamaması gibi gündelik hayatın parçası olan örnek durumlar kadınların yaşamında büyük zorluklar ve iş yükü oluşturuyor. Özellikle kreşlerin yokluğu çocuk bakımını kadınların üstlenmesine neden oluyor. Araştırmada, “Kamusal olarak verilmesi gereken bu hizmetin kadınlar tarafından karşılıksız yapılıyor oluşu kadın hizmetine yapılan yatırımların en az ve eksik olmasını da beraberinde getiriyor” tespiti yapılıyor.

Kadınların yüzde 87'si gündelik yaşamlarında en çok hangi konularda sıkıntı yaşadıklarıyla ilgili soruya, otobüslerin çok kalabalık olması, yüzde 70'i yeterli sayıda otobüs olmaması ve belirli bir saatten sonra ulaşımın zor olması, yüzde 74'ü ise bilet fiyatlarının yüksek olması cevabını veriyor.

ŞİDDET EN YAKININDAN GELİYOR

Güvenlik başlığı adı altında hane içinde şiddet görüp görmedikleri veya destek alıp almadıkları sorusuna ise kadınların yüzde 30'u birden fazla başlıkta sorun yaşadıklarını belirttiler. Anket sonuçlarına göre kadınların yüzde 20'si eşinden,babasından,kardeşinden şiddet görüyor. Yüzde 16'sı karakola gittiklerinde dikkate alınmadıklarını belirtiyor. Yüzde 14'ü ise bu gibi durumlarda destek alabilecekleri bir merkezin bulunmamasını önemli bir sorun olarak işaret ediyor.  

ÇOCUK VE YAŞLILARIN YÜKÜ KADINDA

Ankete katılan kadınların yüzde 44'ü daha önce çalışmadığını, yüzde 21'i ise daha önce çalışmasına rağmen artık çalışmadığını ifade ediyor. Hiç çalışmamış olan katılımcıların yüzde 44'ü, iş piyasasına katılma ve işten ayrılma kararını etkileyen faktörler arasında en önemli nedenin çocuklar olduğunu belirtiyor. Bunu sırasıyla eşlerin tutumu yüzde 26, gelenekler yüzde 16, sağlık ve eğitim yüzde 12 ile takip ediyor.

Kadınların yüzde 60'ı kreş ve anaokullarının pahalı olmasından ve buna paralel olarak çocuklarını bırakabileceği ücretsiz merkezlerin yokluğundan, çocuk bakımında yalnız kalmalarından ve eşlerinden yeterli paylaşımı görmüyor olmalarından şikayetçi. Çocuk bakımına benzer bir şekilde yaşlı ve hasta bakımında kadınların tüm sorumluluğu üstlenmek zorunda kaldığı da araştırmanın bir diğer sonucu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Van YYÜ öğrencileri formasyon için topladıkları dilekçeleri teslim etti

SONRAKİ HABER

Atanmak için KPSS'yi kazanmak yetmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...