15 Kasım 2015 11:36

Hapisteki Yazarlar Günü'nde ortak açıklama: Tutuklu gazeteci sayısı artabilir

Paylaş

Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve PEN Türkiye, 15 Kasım Dünya Hapisteki Yazarlar Günü nedeniyle ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda TYB Başkanı Metin Celal, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz ve PEN Türkiye Merkezi İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan konuştu.

TYB Başkanı Metin Celal, Türkiye’de 28 gazeteci ve yazarın tutuklu ya da hükümlü olduğunu belirtti. Gazeteci ve yazarların “gazeteci olmadıkları” iddiası ve “terörist” suçlamasıyla hapse atıldığını söyleyen Celal, gazetecilere yönelik hapsedilme tehdidinin gün geçtikçe yoğunlaştığını vurguladı. Celal, “Cumhurbaşkanına hakaret diye bir suçlama ile gazetecilerin tutuklanması talep ediliyor. Gazeteciler üzerindeki bu tehdit hapsedilmekten daha beter. Önümüzdeki senelerde tutuklanan gazeteci sayısı artabilir” dedi.

TYS Başkanı Mustafa Köz, gazetecilerin üzerindeki baskıların otosansüre neden olduğunu söyledi. Günümüzde basına yönelik baskıların artık açıkça yapıldığını belirten Köz, “Hiçbir dönemde bu şekilde basın topyekün susturulmamıştı” diye konuştu. Köz, kendisine de son dönemde 3 soruşturma açıldığına değinerek, “Gazeteler böyle giderse yakında Çağlayan Adliyesi’nde çıkarılacak” dedi. 

PEN Türkiye İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan ise Twitter’daki tek bir paylaşım nedeniyle dahi çok ağır cezalar alındığını belirterek “İnsanlara kendilerini ifade edecek hiçbir alan bırakılmıyor. Hukuk göstermelik hale geldi” ifadelerini kullandı. Devletin organize şiddetini herkese yönelttiğinin altını çizen Özcan, “Devlet, şiddetini kendisinin yanında olanlar dışındaki bütün gruplara gösteriyor” diye konuştu.
Basın toplantısında, dünyadan örnekler de verildi. Honduraslı Juan Carlos Argenal Medina, Taylandlı Patiwat Saraiyaem ile Pornthip Munkong, Azerbaycanlı Khadija Ismayilova, Suudi Arabistanlı Raif Badawi ve Eritreli Amanuel Asrat’ın da ülkelerinde fikirleri nedeniyle tutuklu bulundukları belirtildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Paris'teki konser saldırısının ilk anları!...

SONRAKİ HABER

Sona eren Avrasya Maratonu'nda 5 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa