15 Kasım 2015 07:28

İstanbul Kitap Fuarı’nda Tan Oral konuşuldu: Umut ve beklentilere tercümanlık ediyor

Paylaş

İstanbul Kitap Fuarı’nın onur çizeri Tan Oral’ın mizah ve karikatür çalışmaları, “Çizgilerin ve Sözcüklerin Onuru” adlı panelde konuşuldu. Mustafa Kara’nın yönettiği panelde Turgut Çeviker, Ohannes Şaşkal ve Semih Poroy söz aldı.

Evrensel Basım Yayın ile Türkiye Yazarlar Sendikası’nın (TYS) düzenlediği panelde, Çeviker, “Tan Oral, sinemaya, tarihe, mimariye meraklı bir isim. Bu onun karikatürlerine doğrudan yansıyor. Oral, işçiler, emekçiler için karikatürler çizdi. Yürüyen insanların arasında o da vardır. Ancak o daha sonra, yürüyüşün karikatürünü de yapar. Bu, onun karikatürlerine ayrı bir değer katar” dedi. Oral’ın kendinden önceki hiçbir karikatürcü gibi çizmediğini, kendi alanında farklılık yarattığını belirtti.

Şaşkal, Oral’ın çok ünlü bir sanat adamı olduğunun altını çizdi. Oral’ın karikatürlerinin umut ve beklentilere tercümanlık ettiğinine değinen Şaşkal, “Onun çizgilerinde insanı kuşatan samimi ve zarif bir yan var” dedi.

Poroy ise Tan Oral’ı “önemli bir yol gösterici” olarak niteleledi. Poroy, “Tan Oral karikatürcü kimliğinin yanında, çok önemli bir illustratördür. Ayrıca çizgi filme ilgi duymuş biriydi. Ancak bu ülke çizgi film konusunda çok elverişli değil” ifadelerini kullandı. 

Panelde TYS Başkanı Mustafa Köz de söz aldı. Köz, “Tan Oral gibi bir ömrü çizgiye ve yazıya adamak karanlık bir ülkede kolay değil. Düşünmeye, yazmaya, çizmeye daha çok ihtiyaç var” diye konuştu. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

G-20 Zirvesi'nde 4 gözaltı

SONRAKİ HABER

Paris katliamının acısı 15 ülkeye yayıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...