12 Kasım 2015 12:49

‘Aziz Nesin’in sınıf mücadelesi unutulmamalı’

İstanbul Kitap Fuarı’nda Nedim Saban ve Dilek Türker '100. doğum yılı dolayısıyla Aziz Nesin Tiyatrosuna Bir Bakış' adlı panelde Nesin’i anlattı.

Paylaş

“100. doğum yılı dolayısıyla Aziz Nesin Tiyatrosuna Bir Bakış” adlı panelde Nesin’i Nedim Saban ve Dilek Türker anlattı. İstanbul Kitap Fuarı’nda düzenlenen ve Ragıp Ertuğrul’un yönettiği panelde, Nesin’in piyesleri ve romanlarından uyarlanan tiyatro oyunları konuşuldu.

Saban, günümüzde komik olmakla komik duruma düşmenin birbirine karıştırıldığını söyleyerek, “Mizahçı olabilmek için başbakana karşı durabilmeli. Düzenle kavga etmeli” diye konuştu. Aziz Nesin’in romanlarında tiyatral olarak büyük bir malzeme olduğuna dikkat çeken Saban, “Devlet tiyatroları Aziz Nesin’i yalnızca yurtsever yanıyla ele almakla yetiniyor. Aziz Nesin’in bir sosyalist olarak sınıf mücadelesi verdiğini unutmamak gerekir.” dedi.

Türker ise, “Aziz Nesin dostum, arkadaşım, hocam, yol gösterenimdi. İnsanların karanlık dünyalarına tebessüm getiren biriydi” diye konuştu. 1990 yılında tiyatro çalışmalarını Almanya’da sürdürdüğünü belirten Türker, “Nesin, Türkiye’ye gelmemi söyledi. ‘Bir oyun yazarsanız gelirim’ dedim. 1 ay sonra oyunu yazmıştı. Benim için yazdığı ‘Bir Zamanlar Memleketin Birinde’ adlı oyun sayesinde Türkiye’ye dönmüş oldum” ifadelerini kullandı. Nesin için “Cesaret ve dürüstlükten hiç sapmadan yaşayan biriydi. Kendi doğrularını söylemekten asla çekinmezdi. Bunun bedellerini de çok ağır ödedi. Ama asla yolundan dönmedi” ifadelerini kullanan Türker, “O diline, coğrafyasına aşıktı. En katı, en umutsuz, en hoyrat zamanlarda bile aşkından vazgeçmedi” dedi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Arap-Güney Amerika ülkeleri zirvesi yapıldı

SONRAKİ HABER

‘Yaptığı babalığı, öz babamdan görmedim’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...