12 Kasım 2015 05:43

Cemil Bayık'tan Şengal için ortak komutanlık çağrısı

Cemil Bayık, Şengal’in IŞİD'den kurtarılması için YNK, KDP ve diğer güçlere çağrıda bulunarak ortak komutanlık oluşturulması gerektiğini belirtti.

Paylaş

Med Nuçe Televizyonu’na konuşan KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, bugün başlatılan Şengal operasyonuna dair değerlendirmelerde bulundu.

ANF'nin haberine göre Şengal’in Federal Kürdistan'a bağlı özerk bir bölge olması gerektiğini savunan Cemil Bayık, Şengal kurtarılıp savunma güçlerine teslim edildikten sonra HPG’nin Şengal’den çekileceğini kaydetti.

'ÖZGÜR ŞENGAL' OPERASYONU BAŞLADI

Ne Irak ne de Federal Kürdistan hükümetinin Şengal halkını sahiplendiğini belirten Cemil Bayık, şunları ifade etti: “DAİŞ, karşısında hiçbir direnç görmeden gelip Şengal’i ele geçirdi. Binlerce Êzidî halkını rehin aldı, katletti. Pazarlarda satıyor. Halk büyük bir katliamla karşı karşıya kaldı. Şengal Kürdistan’dan kopmak üzereydi. Gerilla böylesi olumsuz koşullarda Şengal’e gitti. Gerilla giderken her türlü tehlikeyi göze aldı. Çünkü o koşullarda Şengal’e girmek, katliamı önlemek , halkı korumak, Şengal’in Kürdistan’dan kopmasını önlemek çok zordu. giden gerillalar büyük bir darbe bile yiyebilirdi. Bütün bunlar göz önüne alanırak gidildi. Gerilla Şengal’e gittiğinde DAİŞ’in dışında kimse yoktu. Büyük zorluklarla savaştı, halkı büyük bir katliamdan kurtardı. Yine DAİŞ’in Şengal’i Kürdistan’dan koparmasını önledi. Êzidî halkını korudu. Eğer daha sonra çeşitli güçler oraya gelebildiyse bu gerillanın Şengal’daki varlığına dayanıyor. Eğer gerilla olmasaydı, onlar bir daha Şeengal’e dönemeyecekti. Şengal kaybedilmiş, Êzidî halkı kaybedilmiş olurdu. Şimdi gerilla böylesi önemli bir tarihi rol yerine getirdi. Şimdi kalkıp gerillayı orada operasyon dışı bırakmak, oradan çıkmasını istemek, işte gerillanın Başur'dan çıkmasını dayatmak ne siyasi ne de ahlaki olarak doğru değildir. Gerilla DAİŞ’e karşı savaştı, hala da savaşıyor. Başurê Kürdistan halkını, hükümetini, kazanımlarını ve parlamentosunu koruyor.”

Federal Kürdistan ve Şengal halkına karşı sorumluluk duyduklarını dile getiren Bayık, şu hususları dile getirdi: “DAİŞ’e karşı değil, gerillaya karşı savaşmak istiyor, gerillayı oradan çıkartmak istiyor. Bunu herkesin görmesi gerekiyor. Bu ne siyaseten, ne ahlaken, ne insani ne de ulasal görevler açısından kabul edilebilir bir durumdur. Bizim Şengal halkına, Başur halkına karşı görev ve sorumluluklarımız var, bunları yerine getirmeye çalışıyoruz, DAİŞ çetelerine karşı halkımızı korumaya çalışıyoruz. Hala DAİŞ ile mücadele sürüyor, hala Şengal özgürleştirilmiş değil, hala DAİŞ’in Şengal üzerinde oluşturduğu tehlike ortadan kaldırılmış değil. Biz bu tehlikeye karşı Êzidî halkını, Şengal’i korumaya çalışıyoruz. Bizim Êzidîleri, Şengal’i Başurê Kürdistan’dan koparmak istediğimiz propagandası yalan bir propagandadır. Bizim Şengal’in özgürleşmesini istemediğimiz, bunun önünde engel olduğumuz propagandası yalan bir propagandadır. Esas bu propagandayı yapanlar Şengal’in özgürleştirlemesini istemiyor. Şengal özgürleştirilmediyse şimdiye kadar bunun için özgürleştirilmedi, DAİŞ tehlikesi ortadan kaldırılmadıysa bunun için kaldırılmadı.”

Şengal için ortak komutanlık oluşturulması yönündeki çağrılarını da yineleyen Cemil Bayık, “Biz hep başından beri Başurê Kürdistan’daki güçlerle, KDP, YNK, irili ufaklı güçlerin tümüyle Şengal’in birlikte özgürleştirilmesini ulusal bir görev bildik. Hep bunun için çalıştık, buna gelmedikleri için Şengal’in özgürleştirilmesi bu kadar uzadı. Eğer bu güçler bu önerimizi kabul etselerdi, ortak bir komutanlık kuralım, ortak bir mücadele yürütelim, Şengal’i özgürleştirelim dediğimizde bunu kabul etmiş olsalardı şimdiye kadar Şengal sorunu çoktan çözülmüş olurdu. Eğer çözülmediyse bu güçler buna gelmediği için, özellikle KDP buna gelmediği için Şengal özgürleştirilmedi. Bunun nedeni budur.” dedi.

Şengal’in Federal Kürdistan içerisinde özerk bir yapılanmaya kavuşması ve özgürleştirildikten sonra da Şengal özerk yönetimi ve savunma güçlerine teslim edileceğini, dolayısıyla HPG’nin de buradan çıkacağını söyleyen Cemil Bayık, şu değerlendirmede bulundu: “Biz Şengal’in Başurê Kürdistan içerisinde kalmasını istiyoruz. Biz Êzidîlerin kendi kendilerini yönetmelerini, kendilerinin oluşturduğu bir savunma gücünün geliştirilmesini, bu gücün Şengal’i, Êzidîleri korumasını istiyoruz. Bu istek Şengal’in, Êzidîlerin Başurê Kürdistan’dan koparılması anlamına gelmiyor. Tam tersine Şengal’in Başurê Kürdistan ile daha sağlıklı birleşmesi anlamına geliyor. Doğru olan budur, bizim çözüm olarak geliştirdiğimiz budur. Başurê Kürdistan halkının bütün aydınların, yazarların, basın mensuplarının bunu böyle bilmesi gerekir. Ancak Şengal Başurê Kürdistan içerisinde özerk bir bölge olarak kalırsa Êzidîler kendi kendilerini yönetirse, yine kendilerinden bir savunma gücü oluşturulursa Şengal sorunu çözülür. Başka türlü Şengal sorunu çözümlenemez. Çünkü ne Başur hükemeti, ne de merkezi hükümet, Şengal halkına sahip çıkmadı DAİŞ karşısında. Êzidî halkı bunu gördü. Êzidî halkı bu yüzden güven duymuyor. Sadece kendisine güven duyuyor. Ancak kendi kendisini yönetirse, savunursa, Şengal ayakta kalabilir. Êzidîler ayakta kalabilir. Bu çözüm Başurê Kürdistan’ın çıkarınadır. Bunun dışındaki çözümler Başurê Kürdistan’ın çıkarına değildir. DAİŞ saldırısı öncesi gibi Şengal’i ele almak kesinlikle Şengal sorununu çözmez. Bunu aklı başındaki herkesin görmesi gerekiyor. Bunun için herkesin Şengal’e, Êzidîlere güç ve destek vermesi gerekiyor. Bizim de KDP’nin de, YNK’nin de herkesin, orada Êzidîlerin güç haline gelmesini istemelerini, bu yönde Êzidîlere destek olmaları gerekiyor, bu Êzidilere, Şengal'e kazandırır, Başurê Kürdistan’a, Kürt halkına ve tüm insanlığa kazandırır. Bizim yaklaşımımız bu temeldedir. Yoksa bizim Şengal’i Başurê Kürdistan’dan koparma, orada iktidar olma gibi bir derdimiz yoktur. Biz çağrı yapıyoruz, ortak komutanlık oluşturalım, Başurê Kürdistanlı güçlerle Şengal’i özgürleştirelim, Êzidîleri kendi kendilerini yönetebilecekleri hale getirelim, ondan sonra HPG güçleri oradan çıkar, onlara gerek kalmaz. Zaten Êzidî halkından oluşan güç, Êzidîleri rahatlıkla koruyabilir. Başurê Kürdistan sınırları içerisinde özerk bir yönetim olduğu için gerektiğinde Başurê Kürdistan da özerk bölgeye de herhangi bir tehlike karşısında destek olabilir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ardahan'da eğitime kar engeli

SONRAKİ HABER

Silvan'da hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...