11 Kasım 2015 00:46

Ben asgari ücrete çalışmıyorum ki!

Paylaş

Masum BAŞ
Nakış İşçisi/İstanbul

Her sektörden biz işçiler yıllarca asgari ücrete yapılan ve yapılacak zam tartışmalarını televizyonlardan ve gazetelerden izledik ve çoğu zaman seyirci kaldık. Kimimiz yapılan küçük ve yetersiz zamlar için sitem etti, kimimiz sıradan bir haber gibi izleyip geçtik. Özellikle de tekstil ve nakış patronları sistem içerisinde kendi sistemlerini kurduğu için biz tekstil ve nakış işçileri asgari ücrete çalışmıyoruz ki yanılgısına düştük.
Fakat durum gerçekten öyle mi? Günde 12-14 saat çalışan bizler asgari ücretin biraz üzerinde ücret alıyoruz. Fazla mesai almadığımız için aslında uzun çalışma saatlerinden ötürü asgari ücretinde altında çalışmaktayız. Yakın zamanda bir seçim atlattık ve 13 yıldır iktidar olan bir parti bile ilk defa asgari ücretti 1300 lira yapacağız gibi bir vaatte bulundu.
İki soru sormalıyız kendimize. “Neden şimdi?” ve “Neden 1300 lira yapılmak isteniyor?” Biz işçiler geçinememekten hep rahatsızdık fakat bu dönem aldığımız ücretler asgari ücretten yüksek olmasına rağmen bizleri kredi kartları ve kredilere bağlı yaşamaktan alı koymadığı gibi daha da bağımlı hale getirdi. Kiraların 700 liradan başladığı faturalar ve diğer temel ihtiyaçlarla aldığımız ücretin çok daha fazla giderimizin olduğu ortada.Bugün asgari ücret 1300 lira yapılmak isteniyor fakat bizler bu artışında gerçekliğin çok altında olduğunun bilincindeyiz. Siyasi partiler ve diğer kurumlar bugüne kadar hep belirleyici taraf oldu. Ama tıpkı nakış işçilerinin 2013 haziranından bu yana yaptığı gibi çalışma koşullarımıza ve asgari ücrete dair bizlerin de asıl söz sahibi olarak taleplerimiz ortaya koymanın tam vaktidir. Onurlu bir yaşam ve insanca yaşanabilecek bir ücret için birleşmeye, birlik olmaya davet ediyoruz herkesi...

ÖNCEKİ HABER

Şişecam'dan itiraf gibi kâr açıklaması

SONRAKİ HABER

Buna ne diyeceksiniz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...