06 Kasım 2015 15:08

İstanbul’da mizah ve edebiyat aynı mevsimde buluştu

Paylaş

34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 7-15 Kasım arasında “Mizah: Hayata Gülümseyerek Bakmak” temasıyla ve Tan Oral’ın onur çizeri olarak katılımı ile düzenlenecek. 750 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılacağı fuar kapsamında 300’ün üzerinde panel, söyleşi ve çocuk etkinliği düzenlenecek. 
Fuarda onur konuğu ise Romanya olarak belirlendi. Fuarın ilk 4 günü (7-10 Kasım) açık olacak Uluslararası Salon kapsamında Romanya ülke standında Matei Visniec, Dumitru Tepeneag, Mircea Dinescu, Dan Lungu, Oana Ispir, Octavian Soviany, Carmen Muşat, Daniel Cristea-Enache, Florin Bican, Florin Irimia gibi yazarlar kitapseverlerle buluşacak.

'KULAKLARIMDA SESİN İSTANBUL'

İstanbul Kitap Fuarı’nın ilk gününde, “Ve uzaklardan seni düşündüğüm bugünlerde/ Bakışlarımda akşam karanlığın/ Kulaklarımda sesin İstanbul” dizelerinin sahibi, Usta Yazar Vedat Türkali ve edebiyatı konuşulacak. Karadeniz Salonu’nda saat 16.45’te başlayacak olan söyleşide Türkali’nin yanı sıra Ömer Türkeş, Nihan Kaya ve Doğuş Sarpkaya konuşacak. 

8 Kasım pazar, Heybeliada Salonu, “Melih Cevdet Anday 100 Yaşında” söyleşisine ev sahipliği yapacak. 1915 yılında doğan ve 2002’de hayatını kaybeden, “Sevdiğim çiçek adları gibi/ Sevdiğim sokak adları gibi/ Bütün sevdiklerimin adları gibi/ Adınız geliyor aklıma” dizeleri akıllara kazınan Melih Cevdet’in şiirleri konuşulacak. Saat 14.15’te başlayacak olan söyleşide Mehmet Said Aydın, Yalçın Armağan ve Berkun Oya konuşma yapacak. 

EDEBİYAT VE DİL İLE SAVAŞA DİRENMEK

“Günler ölüm haberleriyle geliyor”ken, 8 Kasım’da “Edebiyat ve Dil ile Savaşa Direnmek” söyleşisinde edebiyatçıların savaşa karşı nasıl direniş noktaları oluşturdukları konuşulacak.  Marmara Salonu’nda saat 13.00’teki söyleşide Karin Karakaşlı, Ahmet Tulgar ve Seray Şahiner gözlemlerini kitapseverlerle paylaşacak. 

Gülsüm Cengiz ve Eray Canberk, “Selam Yaratana, Emek Şiirleri” söyleşisinde 11 Kasım’da konuşacak. Emek şiirlerinin, şiire verilen emeğin konuşulacağı söyleşi,  Marmara Salonu’nda saat 15.15’te.
 “Bir sözle kuruldu dünya/ Hep o sözü aradım ve buldum; emek” dizeleriyle emeğin ve mücadelenin şiirini yazmaya ömrünü adayan, 7 Ekim’de kaybettiğimiz Sennur Sezer, “Şiirin ve Umudun Yorulmaz İğnesi: Sennur Sezer” söyleşisinde anılacak. 12 Kasım’da Büyükada Salonu’nda gerçekleşecek olan ve Doğan Hızlan, Eray Canberk, Gülce Başer ile Deniz Kavukçuoğlu’nun konuşacağı anma, saat 15.00’te başlayacak.

ÇİZGİLERİN VE SÖZCÜKLERİN ONURU

“Savaş, Göç ve Göç Edebiyatı” başlıklı panel, 13 Kasım’da Büyükada Salonu’nda düzenlenecek. Savaşın ve göçün gölgesinde yaşananları Fatih Polat, Tahir Şilkan ve Ercüment Akdeniz anlatacak. Saat 16.45’teki paneli Tevfik Taş yönetecek.

Esprili bir dille “Mizahçılar, asıl mizah yapmadıkları zamanlarda çok neşelidirler” diyen, fuarın onur çizeri Tan Oral’ın karikatür yolculuğu, “Çizgilerin ve Sözcüklerin Onuru” panelinde konuşulacak. Mustafa Kara’nın yöneteceği panelde, Ohannes Şaşkal, Turgut Çeviker, Semih Poroy ve Deniz Kavukçuoğlu konuşacak. 14 Kasım’daki panel, Büyükada Salonu’nda saat 14.15’te başlayacak. 

'BİR YERİN VAR CAN EVİMDE'

Aynı gün, Kınalıada Salonu’nda, “Geçmişten Bugüne Kürt Diplomasisi” söyleşisi gerçekleştirilecek. Faik Bulut, Fırat Aydınkara ve Fehim Işık’ın konuşma yapacağı söyleşide Kürtlerin tarihin önemli dönemeçlerinde aldıkları tutumları ele alınacak. Söyleşi saat 16.45’te.

Fuarın son günü, 15 Kasım’da Nilüfer Kuyaş, Faruk Duman ve Semih Gümüş “Zor Yıllarda Edebiyat”ı konuşacak. Darbe ve baskıların gölgesinde edebiyatın nasıl nefes aldığının konuşulacağı söyleşi, saat 14.15’te Interexpo Salonu’nda gerçekleştirilecek.

15 Kasım’da Karadeniz Salonu’nda “Aziz Nesin’in Yazarlar Sendikası Yılları ve Aydınlar Dilekçesi” panelinde Adnan Özyalçıner, Murat Belge ve Gündüz Vassaf konuşacak. “Suç ne bende, ne de sende/ Ne de olsa yurttaşımsın/ Kapalı da olsa bütün vicdan kapıları yüzüme/ Bilmelisin, bir yerin var can evimde” diyen Nesin’in konuşulacağı ve saat 14.15’te başlayacak olan paneli Turgay Fişekçi yönetecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Anonymous’tan eylem günü

SONRAKİ HABER

Van'da öğrencilere saldırı: 22 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...