06 Kasım 2015 14:14

Temizlik yaparken yaralandı işveren yevmiyesini kesti

Paylaş

Ev İşçileri Dayanışma Sendikası, çalıştığı işyerinde geçirdiği kaza sonucu ağır yaralanan ve vücudunda ciddi kırıklar oluşan ev işçisi Suna Yıldırım’ın işvereni, Yıldırım için ambulans çağırmak yerine yevmiyesini kesti. Konuyla ilgili İHD İstanbul Şubesi’nde basın açıklaması düzenleyen Ev İşçileri Dayanışma Sendikası, ev işçilerinin işçi olduğunun kabul edilmesi, sigorta ve emeklilik haklarının tanınması için hükümeti göreve çağırdı. 

Yaşadıklarını anlatan Suna Yıldırım şunları söyledi: “Alev Yağmurcu’nun evini temizlemeye gittim. Evin iç temizliğini bitirdikten sonra ev sahibi karşıdaki inşaattan merdiveni yetirip camları silmemi istedi. Merdivenin tehlikeli olduğunu, en azından tutmasını rica ettim. İşverenim ise ‘Tutamam ben, hadi sil bitir çabuk’ diye yanıt verdi. Camların temizliğini bitirdikten sonra, aşağı inmeye çalışırken dengemi kaybedip işverenin gözü önünde merdivenle beraber yere düştüm. Yukarından bağıran işverenim ‘Git merdiveni aldığın yere götür’ dedi. İşveren Alev Yağmurcu ne ambulans çağırdı ne de hastaneye gitmeme yardımcı oldu. İşleri eksik yaptığım gerekçesiyle 100 liralık olan yevmiyemin 10 lirasını kesip ‘Hadi git buradan. Oğlum seni böyle görmesin. Kocan hastanede yatıyor. Orada bakarlar sana. Hiçbir şeyin yok’ diyerek yolladı.”

BAKANA ÇAĞRI

Ev İşçisi kadınların pek çok hak ihlaline uğrağını belirten Ev İşçileri Dayanışma Sendika Başkanı Gülhan Benli, “Bu olay ilk değil, umarım son olur. Ev işçilerinin  çalışma koşulları işverenin iki dudağı arasına bırakılmamalıdır. İnsan haklarının korunduğu bir yaşam istiyoruz” diye konuştu. Benli, Çalışma Bakanı’na da şu çağrıda bulundu: “Artık yeter. Üzerine düşeni yapmalıdır” dedi.

İŞÇİ OLDUKLARI KABUL EDİLSİN

Ev İşçileri Dayanışma Sendikası adına konuşan Sema Bulas da bu tür kazaların ilk olmadığını söyledi. “Ev işçisi olmak kendi evinde temizlik yapmak, ev hanımı olmak demek değildir. Diğer tüm işçi arkadaşlarımız sigortalarının sonucunda sağlık hizmeti almakta ve emekli olmaktayken ev işçileri yok sayılmakta, en ufak bir sağlık güvencesi ve emekli maaşı olmadan geleceksizliğe itilmektedirler” diyen Bulas, meslek dalındaki tüm işçilerin sigortalı olmasını, sağlıklı iş koşullarında çalıştırılmasını istediklerini bildirdi. Bulas, Çalışma Bakanlığı’nın ve yeni kurulan hükümetin ev işçilerinin işçi olduğunu kabul etmesi, bu meslek alanındaki işçilerin sağlık hizmeti ve emeklilik sorununu çözmesi gerektiğini bildirdi. ÇHD avukatlarından Seher Dursun ise “Hem polis hem de savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bizler davanın takipçisi olacağız” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Arka Bahçe başlıyor

SONRAKİ HABER

Yayıncı İlhan Erdost mezarı başında anılacak: Aynı acıyı bir kez daha yaşadım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa