21 Ekim 2015 05:17

HDP sandık güvenliğini Sandık Takip Sistemi’ ile sağlayacak

Paylaş

HDP, 1 Kasım seçimlerinde sandık güvenliği ve hilelerin önüne geçmek için oluşturduğu "Sandık Takip Sistemi" ile sandık sonuçlarının an be an takip ederek, yaşanabilecek en ufak bir uyuşmazlık halinde harekete geçecek. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), sayılı günlerin kaldığı 1 Kasım erken seçimleri için olası seçim hilelerinin ve sandık güvenliği için adeta seferberlik ilan etti. 7 Haziran'da yüzde 10'luk seçim barajını aşarak, ilk kez sandık kurulu üyeliği için hak kazanan HDP, 1 Kasım seçimleri için de 92 bin resmi sandık görevlisi belirledi. Ancak, olası seçim hilelerinin önüne geçmek için işi sıkı tutan HDP, sadece sandık kurulu üyeliğiyle kalmayıp, sandık bölgelerinde yüz bine yakın müşahit görevlendirerek sandık güvenliğini sağlamayı hedefliyor.

29 Eylül'de resmi sandık kurulu üyeliğinin sona ermesiyle birlikte müşahit görevlendirme çalışmalarına başlanılan HDP'de, müşahitlerin belirlenmesinin yanı sıra oy güvenliği için de "Sandık Takip Sistemi" programıyla yaşanabilecek hilelerinin anında tespit edilip, müdahale edileceği bir çalışma yürütülüyor.

SANDIK TAKİP SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

HDP'nin ilk olarak 7 Haziran seçimlerinde hayata geçirdiği Sandık Takip Sistemi, alternatif olarak hazırlanan ve tüm sandık sonuçlarının ilk elden görevlendirilen müşahit yada okul sorumluları tarafından tutanak sonuçlarının girişiyle yapıldığı ve sonuçların alternatif bir havuzdan da takip edildiği bir sistem. Sandık bölgelerinde görevlendirilen müşahit ve sorumlular, sandık sonuçlarının yer aldığı resmi tutanakların fotoğraflarını çekerek bunları kendilerine verilen özel şifrelerle girecekleri özel bir uygulamayla akıllı telefonlar aracılığıyla sisteme girecek. Oluşturulan sistem ile sunucuda bir araya getirilecek olan sonuçlar, hem 7 Haziran seçimlerinin sonuçları hem de YSK'nin resmi seçim sonuçlarıyla an be an karşılaştırılacak.

Olası bir tutarsızlıkta ise sistem anında alarma verecek ve gerekli itirazlar yapılarak, sandık sonuçlarının güvenliği kontrol altında tutulacak. Bu amaçla her sandıkta müşahit görevlendirmeyi amaçlayan HDP, bu sistemle seçim sonuçlarını kendileri de resmi tutanaklarla tutacak ve kontrolünü yapacak.

SİBER SALDIRILARA KARŞI ÖNLEM

Sisteme dönük olası siber saldırıları da hesaba katan HDP, yurtdışında çeşitli sunucular oluşturdu. Bu kapsamda Türkiye'deki sunucuya saldırı olması durumunda yurtdışında özel olarak kiralanan sunucular devreye konularak, sisteminin işlevsiz kalmasının önü kesilecek.

92 BİN KİŞİLİK SANDIK KURULU 'ORDUSU' SANDIK BAŞINDA OLACAK

Sonuçlarının güvenliğini özel olarak oluşturulan takip sistemi yazılımıyla alacak olan HDP, oy verme günü ve sayım sürecinde de yaşanabilecek usulsüzlüklerin önüne geçmek için 176 bin sandığın büyük bir bölümünde resmi sandık kurulu üyesi bulunduracak. Yürütülen kampanya kapsamında sandık kurulu üyeliği için gerekli çalışmalar yürütülürken, YSK'ye 92 bin kişilik sandık kurulu üyesi listesi sunuldu.

Seçimlere 10 gün gibi kısa bir sürenin kalmasıyla birlikte seçim güvenliğinin yoğun olarak tartışıldığı seçimlerde sandık güvenliği için sadece 92 bin sandık görevlisiyle de sınırlı kalınmayacak. Bu kapsamda "Sandığa tehdit varsa, İnadına, halkların dayanışması var" diyen HDP, müşahitlik için de yeni bir kampanya başlattı. 70 bin kişiye ulaşmayı amaçlayan HDP, sandık kurulu üyesi veremediği yerlerde müşahitler görevlendirecek.

Kampanyaya ilişkin HDP Bilgi İşlem Koordinasyonu üyesi Rezan Azizoğlu, sandık güvenliği için tüm HDP gönüllülerini sandık müşahidi olmaya davet ederek, "Halklarımızı sandık güvenliğini sağlamak, oylarına sahip çıkmak üzere, inisiyatifi eline alarak kendini örgütlemeye çağırıyoruz. Halkların iradesini yok sayanların saltanatını yıkmak, barış, adalet ve demokrasi mücadelesine güç katmak ve tüm farklılıklarımızla birlikte yaşama iradesini yükseltmek için BİZ'lere katılın" dedi.

MÜŞAHİTLİK BAŞVURULARI BAŞLADI

Müşahitlik için HDP il ve ilçe teşkilatlarına başvuru yapabileceği gibi "barajlariasdagel.org" adresi üzerinden de başvuru yapılabilecek.

Başvuruların tamamlanmasının ardından HDP Genel Merkezi tarafından il ve ilçeler düzeyinde örgütlendirilecek eğitimler kapsamında müşahitler, seçim günün yaşanabilecek olan usulsüzlüklerin önüne nasıl geçileceği noktasında eğitimlere tabi tutulacak. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

ABD: Suriye’deki siyasi geçişte izlenecek yol belli değil

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen baskını ile ilgili soruşturmada takipsizlik verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...