15 Ekim 2015 06:36

'Esadullah adı altında kontra güçler mi yetiştirildi?'

Günlerce devlet terörünün yaşandığı Sur'da polisin duvarlara yazdığı "Türkün gücünü göreceksiniz" ve "Esadullah Tim" gibi yazılamalarına dikkat çeken HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, İçişleri Bakanlığı ve AKP hükümetine "Esadullah ile İŞİD'in bağlantısı nedir? Esadullah'ın devletle bağı nedir? Bu devlet Esadullah adı altında kontra güçler mi yetiştirmiştir? Esadullah Tim'inin bu devletle, geçici AKP hükümetiyle bağı nedir?" diye sordu.

Paylaş

Meltem OKTAY
Ruken DEMİR

4 gün boyunca ablukaya alınan ve devlet güçlerince terör estirilen Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 1'i çocuk olmak üzere 3 kişi yaşamını yitirdi, onlarcası kişi ise yaralandı. Sokağa çıkma yasağı adı altında ablukaya alınan ve her eve düzenlenen baskında onlarca kişi şiddete maruz kalarak gözaltına alınırken, evde bulunan kadınlara ise hakaretler edilerek kafalarına silahlar dayandı. İlçe adeta talan ettikten sonra duvarlara "Türkün gücünü göreceksiniz" ve "Esadullah Tim" gibi bir çok yazılama yapan özel harekat polisleri, Kurşunlu Camii'ne ise kurşunlar yağdırıp cami içindeki Kuran-ı Kerim'i de parçaladı. Sur'da 4 günlük yaşanan devlet terörüne birebir şahit olanlardan HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Sur gibi küçük bir ilçeye binlerce polisin yığıldığını hatırlatarak, "Devlet Sur'da gerek yaptığı katliamlarla gerek hakaretleriyle, uyguladığı şiddet, gözaltı ve tutuklamalarla terör estirdi" dedi.

'BÜYÜK BİR KATLİAM HEVESİNDEYDİLER'

Sokağa çıkma yasağı ile birlikte halkın da direnişe geçerek devlet şiddetine karşı durduğunu ifade eden Demirel, halkın kurşunların hedefi olduğunu ve bu sırada 3 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Saldırıların sahibinin AKP hükümeti ve Erdoğan olduğunu dile getiren Demirel, "Surda katliam planlandı. Büyük bir katliam hevesindeydiler. Bu halkı katliamla baş başa bırakan bir devlet zihniyeti vardı Sur'da. Kaç kere görüştük yasak kalkacak denildiği halde kalkmadı. Hedef Sur'daki halktı. Katledemedikleri halka da gidip işkence yaptılar. Kadınların başlarına silah dayayıp, kadınlara hakaret ettiler. Yurttaşları yere yatırıp ayakla üzerlerine bastılar. Böylesi hukuksuz uygulamalarla karşı karşıya kaldık" diye konuştu.

'SUR HALKI DİRENGEN BİR HALKTIR'

Evlerin tek tek kapılarının kırıldığını, herkesin gözaltına alındığını hatırlatan Demirel, yasağın kalkmasının ardından ortaya çıkan tabloya işaret etti. Kurşun izlerinin bulunmadığı bir yer kalmadığını dile getiren Demirel, binlerce kurşunun hedefi olan camiye dikkat çekerek, Kuran-ı Kerim'in dahi parçalandığını ifade etti. Demirel, "Siz bu uygulama ile nereye varacaksınız? Bu uygulamalarla halkın gözünü mü korkutmaya çalışıyorsunuz? Sur halkı direngen bir halktır mücadelecidir. Bütün bu yapılanların karşılığını verecektir. Sur halkı bunun hesabını soracaktır" dedi.

'ESADULLAH TİM'İ İLE İŞİD ARASINDAKİ BAĞLANTI NEDİR?'

Sur'da özel harekat polislerinin duvarlara "Türkün gücünü göreceksiniz" ve "Esadullah Tim" gibi yazılan bir çok yazılamaya da değinen Demirel, "Duvarlara yazılan yazıların hesabını Meclis'te soracağız. İçişleri Bakanlığı'na, geçici AKP hükümetine ve saraydakine soruyoruz. Esadullah Tim'i kimdir? Sur'da devletin binlerce polisi özel harekatı ve timi vardı. Bunlar Esatullah timi adı altındaki timler midir? Esadullah ile İŞİD'in bağlantısı nedir? Esadullah'ın devletle bağı nedir? Bu devlet Esadullah adı altında kontra güçler mi yetiştirmiştir. Esadullah Tim'inin bu devletle, geçici AKP hükümetiyle bağı nedir?" diye sordu. (Diyarbakır/DİHA) 

ÖNCEKİ HABER

'Doğrudan doğruya AKP ve Erdoğan sorumludur'

SONRAKİ HABER

Katliamı lanetleyen öğretmen açığa alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...