14 Ekim 2015 00:57

Başbakan Davutoğlu’ya CHP ve HDP’den tepki: Tarihi itiraf

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı televizyon programında “Elimizde canlı bombacıların listesi var. Ama eylem yapmadan onları tutuklayamayız” sözleri siyasetçilerin gündemi oldu. CHP ve HDP Başbakanın ifadelerini katliamın nedeninin itirafı olarak değerlendirildi. 

Ankara Katliamı sonrasında hükümete yöneltilen eleştirileri yanıtlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD saldırıları karşısında neden önlem alınmadığını açıklarken büyük bir itirafta bulundu. Davutoğlu, “Elimizde canlı bombacıların listesi var. Ama eylem yapmadan onları tutuklayamayız. İnsanları sebepsiz yere tutuklayamazsınız” ifadelerini kullandı. 

CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök ve HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Başbakan Davutoğlu’nun sözlerini gazetemize değerlendirdi. 

Levent Gök, Başbakanın açıklamasıyla görevini yapmadığını itiraf ettiğine vurgu yaptı. Devletin elindeki istihbarat güçlerinin gerekli tedbirleri alarak, olayı önlemeye çalışmaları gerektiğine işaret eden Gök şunları söyledi: “Başbakan bu açıklamasıyla akıl tutulması içinde olduğunu göstermiştir. Makul şüpheli adıyla binlerce insana hapis cezasının olduğu bir Türkiye Cumhuriyeti’nde ‘Elimizde canlı bombacıların listesi var. Ama eylem yapmadan tutuklayamayız’ diyen Başbakan bu ifadelerin altında ezilir. Bir kere bu devletin iflas ettiğini gösterir. AKP ve iktidarın anlayışının Türkiye’yi nasıl bir terör ortamına sürüklediklerini gösteriyor.” 

‘HÜKÜMET IŞİD’E ZEMİN HAZIRLIYOR’

İdris Baluken ise, Başbakanın sözlerini tarihi itiraf olarak değerlendirdi. Hükümetin politikalarıyla IŞİD’in katliam yapmasına zemin hazırladığına dikkat çeken Baluken, katliamların ardından örgütsel bağlantıların çıkmaması için AKP’nin bilinçli bir çaba içerisinde olduğunu dair yaptıkları değerlendirmeleri hatırlattı. Baluken, “Başbakan kullandığı ifade ile, söylediklerimizi teyit etmiş oldu” dedi. “Canlı bomba eylem yaptıktan sonra tutuklama durumu olmuyor. Masum yüzlerce insan katledildi.  Bir bilgi düzeltmesi de yapmak gerekir, Başbakan Suruç Katliamını yapan kişiyi adalete teslim ettiklerini söylemişti. Başbakanın ya ciddi bir şekilde muhakeme yeteneğini gözden geçirmesi gerekir, ya da ona ‘canlı bomba eylemden sonra tutuklanır’ diyen danışmanlarının kendilerini sorgulaması gerekir” diyen Baluken,  AKP’nin çıkardığı ve kamuoyunda İç Güvenlik Yasası olarak bilinen yasayı hatırlatarak şunları söyledi: “Bu yasayla birlikte yüzlerce genci, belediye başkanlarını, makul şüpheli denilerek cezaevine gönderen bir zihniyetten bahsediyoruz. Bu durum AKP ile IŞİD ortaklığını ortaya koyuyor. AKP’nin IŞİD ile ortaklığının sadece Rojava’da, Suriye’de değil, Türkiye’de olduğunu ortaya koyuyor. Bunu Reyhanlı’dan başlatabiliriz. Ardından Diyarbakır, Suruç ve son olarak Ankara’da yüzlerce masum insanın canına mal oldu.” 

 

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Duvarlar Birliği!

SONRAKİ HABER

Ankara katliamıyla ilgili Ankara İl Emniyet Müdürü görevden alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa