14 Ekim 2015 00:50

Türk Psikologlar Derneği’nin Ankara katliamı tanıklarına çağrısı: Gelin bu travmayı birlikte atlatalım

Türk Psikologlar Derneği, Ankara’da yaşanan katliamda, saldırıya doğrudan veya dolaylı yollarla maruz kalan ve saldırıda yaralılara yardım edenlere ücretsiz hizmet vereceklerini açıkladı.

Paylaş

Türk Psikologlar Derneği (TPD), Ankara’da yaşanan katliamla ilgili bir duyuru yayınladı. Derneğin web sitesinden yapılan açıklamada, Ankara’da yapılan saldırının ardından bu saldırıya doğrudan veya dolaylı yollarla maruz kalan ve saldırıda yaralılara yardım edenler için olayın travmatik bir etkisi olabileceği belirtildi. Yaptığı açıklamada saldırı sonrası oluşabilecek travmalar sıralandı ve bu gibi şikayeti olanların araması için iletişim bilgileri yayınladı.

Duyuruda şöyle denildi:

“Bu saldırı doğrudan maruz kalanlar, tanık olanlar ve yardım edenler için travmatik olay niteliği taşımaktadır. Böylesine ani ve beklenmedik bir travmatik yaşam olayı sonrasında aşağıdaki psikolojik tepkilerin bazılarını yaşıyor olabilirsiniz:
 
* Şok ve inkar

* Endişe, korku, panik, öfke, suçluluk ve utanç duyguları
* Olayla ve durumla ilgili tekrar tekrar konuşma ihtiyacı ya da konuyu hiç açmama ve içe kapanma
* Olay hiç olmamış gibi davranma
* Kendini işe verememe, dikkat dağınıklığı, kafa karışıklığı ve unutkanlık
* Bedensel şikâyetler: baş, göğüs ve boyun ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi vb.
* Uyku sorunları: uyuma zorluğu ya da sürekli uyuma ihtiyacı, beklenmedik zamanda uyanma, kâbus görme gibi
* İştahta artış ya da iştahta aşırı azalma
* Aşırı enerji ve uyanıklık hali ya da bitkinlik ve enerjisizlik,
* Tahammülsüzlük, çabuk sinirlenme
* Aklını yitirme korkusu
* Duygularını hissedememe ve donukluk
* Yaşamda kalmış olmakla ilgili suçluluk ve utanç duyguları
* İstenmeden akla gelen görüntü ve sesler,
* Travmatik olayların yeniden yaşanması, en acı ve sıkıntı veren anıların tekrar tekrar kişinin gözünün önüne gelmesi, seslerin kulağında yankılanması
* Kaçınma tepkileri: travmatik olayı hatırlatan mekânlardan ve insanlardan kaçınma ihtiyacı; travmatik olayı hatırlatabilecek her şeyden uzak durmaya çalışarak olup biteni unutma çabası; olayla ilgili medyadaki görüntü ve yorumlardan uzak durma çabası
* Yaşanan saldırıyı hatırlatan her tür ses, görüntü, his ve kokuya karşı aşırı irkilme ve buna eşlik eden yoğun bedensel tepkiler (çarpıntı, kasılma, terleme, uyku problemleri, odaklanamama vb.)
Tüm bu belirtiler yaşanan korkunç olay sonrasında ortaya çıkabilecek etkilerdir. Saldırıya doğrudan ya da dolaylı maruz kalmış kişilerin birçoğu yukarıda ifade edilen şikayetleri belirli bir süre için yaşayabilir. Şikayetlerin zamanla azalması beklenir ancak bazı kişilerde bu söz konusu olmayabilir. Patlamada yaralanan ve/veya tanık olan, yardıma giden, izleyen kişilerin tüm bu olası şikayetlerle başa çıkabilmesi için sosyal destek sistemlerini harekete geçirmesi, yaşadıklarını arkadaş ve aileleri ile paylaşması, dayanışmanın sağlanması önemlidir. Bunun yanında gerektiğinde ruh sağlığı uzmanlarından yardım alınması önerilmektedir.

TPD: BİZİ ARAYIN

Türk Psikologlar Derneği olarak yanınızdayız. Psikolojik desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız veya ihtiyacı olduğunu bildiğiniz birileri varsa 10.30-17.00 saatleri arasında aşağıda verilen telefon numaralarını kullanarak ya da durumu bildiren bir e-posta mesajınızla bize ulaşabilirsiniz. 

Türk Psikologlar Derneği 
Genel Merkezi
Ankara Tel: 
0(532) 727 81 28
İstanbul Tel:
0(553) 407 17 53 (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Katliamı Aydın'da lanetlendi

SONRAKİ HABER

Nihal Yalçın ‘Antabus’u anlattı: Çok kalabalık bir zulmün tek kişilik oyunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa