12 Ekim 2015 08:56

İstanbul'da grev: Yastayız, isyandayız, grevdeyiz

Paylaş

İstanbul'da sağlık emekçileri hastanelerde hizmet üretimini durdurarak Ankara katliamının sorumlularının bulunmasını istedi. “Yastayız, isyandayız, grevdeyiz” diyen emekçiler, barış, öszgürlük ve demokrasi mücadelesini sürdüreceklerini bildirdi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, kitle örgütleri ve emekten yana siyasi partiler Çapa’da bulunan İstanbul Tıp Fakültesi önünde bir araya gelerek Ankara’daki bombalı katliamın yaşandığı saat 10.04’te saygı duruşunda bulundular. Çapa’da taşeron olarak çalışan işçiler, Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ile birlikte anmaya katıldı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri de “Katillerden hesap sorana kadar iyi değiliz, iyi olmayacağız” açıklaması yaparak 2 gün derslere girmeyeceklerini söyledi. Hasta yakınları ve Çapa’da bulunan vatandaşlar da eyleme destek verdi.

HESABI EMEKÇİ SORACAK

Ellerinde ve yakalarında karanfiller taşıyan emekçiler sık sık “Katillerden hesabı emekçiler soracak” sloganını attı, hükümete istifa çağrısı yaptı. Patlamanın ardından yaralılara müdahale etmek isteyen sağlık emekçilerine polisin biber gazı ve copla saldırmasının protesto edildiği eylemde, İçişleri Bakanı Selami Altınok’un “Bombalı saldırıyla ilgili güvenlik zafiyeti yok” şeklinde açıklamasına tepki gösterildi.

Anma etkinliğinde ortak basın açıklamasını okuyan Prof. Dr. Raşit Tükel, “Ankara’da patlayan bombaların sorumluları, diktatörlük hevesleri  7 Haziran seçimlerinde kursaklarında kalanlar, 400 vekil hevesi duvara toslayanlar, katillere silah ve mühimmat gönderenler, koltuk sevdasına düşüp ülkeyi kana boğanlardır” dedi. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Üyesi Süleyman Solmaz, Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube Başkanı Mehmet Emin Kırşanlıoğlu ve HDP İstanbul Milletvekili Sezai Temelli de yaptıkları konuşmalarla mücadele çağrısında bulundu. İstanbul Tıp Fakültesi öğrencileri adına konuşan Tahsin Kaltakçı da katliamı protesto etmek için 2 gün derslere girmeyeceklerini duyurdu.

‘BİZ BARIŞ İSTİYORUZ’

Greve katılımın yüzde 60 oranında olduğu İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan eylemde konuşan SES Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak “Katiller; yarattıkları şiddet, korku ve katliam atmosferinde ‘tek başına iktidar’ olmak için ülkeyi ateşe atıp, kendilerini kurtarmaya çalışanlardır” dedi. Kavak sağlık emekçilerinin bütün şiddete rağmen eşit, özgür, demokratik bir ülkede bir arada yaşamı ve barışı savunmaktan vazgeçmeyeceğini bildirdi. TTB İşyeri Temsilcisi Doktor Ebru Yılmaz da “ İdeolojik korkutmalar ve baskılar yetmedi şimdi canımızı alıyorlar ama yılmayacağız. Bunlar son çırpınışları. Biz barış istiyoruz” dedi. Ağız ve Diş Sağlığı İşyeri Temsilcisi Tülin Sönmezgil de “Bir arada, barış içinde, emeğimizin karşılığını alarak yaşamanın mücadelesini sürdürmeye kararlıyız” dedi. “Hükümet istifa”, “katil, hırsız AKP” sloganlarının atıldığı eyleme hasta ve hasta yakınları da katıldı. Okmeydanı hastanesi çalışanları daha sonra İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’na geçti.

SORUMLULAR BELLİ

Cerrahpaşa Eğitim ve Araştırma Hastensi, Haseki Kardioloji ve Haseki Eğitim ve Araştırma hastanesi ile Samatya Devlet Hastanesinde iş bırakan sağlık çalışanları katliamın yaşandığı saat olan 10.04’de ortak açıklamalar yaptı. Haseki Kardioloji ve Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları bulundukları yerde açıklama yaparken, Samatya Devlet Hastanesi çalışanları ise Cerrahpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi önündeki açıklamaya katıldı. Açıklamaya tıp öğrencileri de katıldı. Yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından konuşan İstanbul Tabip Odası Temsilcisi Duygu Fidan, “Ankara’da patlayan bombaların sorumluları bellidir. O sorumlular diktatörlük hevesleri 7 Haziran seçimlerinde kursaklarında kalanlardır. O sorumlular 400 vekil hevesi duvara toslayanlardır. O sorumlular katillere silah ve mühimmat gönderenlerdir. O sorumlular koltuk sevdasına düşüp ülkeyi kana boğanlardır” dedi.

Cerahpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Öğrencileri adına konuşan Mertcan Koç, “Devletin en sıkı güvenlik önlemleri aldığı Ankara’nın göbeğinde bu katliamın yaşanmasının katliama göz yumulduğunu gösteriyor” diye konuştu.

DEFTERDARLIK BOŞALDI

Büro Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri, İstanbul Defterdarlığı önünde bir araya gelerek Ankara katliamını protesto etti. Ankara’da hayatını kaybeden Özver Gökhan Arpaçay’ın da işyeri olan İstanbul Defterdarlığı tamamen boşalırken, katliamda ölen Arpaçay’ın masasına da karanfiller koyuldu. Siyah kıyafetlerle eyleme katılan yüzlerce büro emekçisi “Yasta değil, isyandayız” dedi. Eyleme KESK İstanbul Şubeler Platformu da katılarak destek verdi.

‘BARIŞI HAYKIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Burada açıklama yapan BES 2 No’lu Şube Başkanı Özer Avanaj, “Barışa sahip çıkmak için mitinge davet etmiştik. Başka bir türkiyenin mümkün olabileceğine inanıyorduk. Ancak İki patlamayla türkülerin yerini çığlıklar aldı” dedi. Benzer olaylarda siyasilerin timsah gözyaşlarına alıştıklarını ancak bu katliamda bakanların kamera karşısında güldüğünü söyleyen Avanaj, “Ülkeyi Ortadoğu bataklığına çevirdiniz. 400 değil 4000 vekiliniz olsa ülkeyi yönetme şansınız yok. Yılmayıp barış isteğimizi haykırmaya devam edeceğiz” dedi. BES Genel Merkez Yöneticisi Akın Şişman da: “Patlamaya engel olamayanlar, bombanın patlatıldığı yere karanfil bırakmamızı engelledi. Onlar susacağımızı mücadelemizden vazgeçeceğimizi sandılar. Ama biz onbinlerce kamu çalışanımızla cenazelerimizi uğurlayacağız. Saray saltanatı bilsin ki emek demokrasi ve barış mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.  Ardından kitle İstanbul’da düzenlenen cenaze törenlerine katıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ANMALARDAN FOTOĞRAFLAR...

Bilgi Üniversitesi'nde öğrenci ve akademisyenler eylem yaptı

KESK in çağrısıyla Balıkesir toplu taşıma merkezinde toplanan yaklaşık bine yakın emekçi Ali Hikmet Paşa Meydanına yürüdü. Patlamada hayatını kaybedenler anısına yapılan saygı duruşu ardından KESK bileşenleri adına  basın açıklaması yapıldı.

KESK, TMMOB ve siyasi partileri Edremit Cumhuriyet meydanından basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Edremit Eğitim-Sen Temsilcisi Kemal Yadırgı katliamı protesto etti.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde çok sayıda üniversite öğrencisi, sağlık çalışanı ve akademisyenler buluştu

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi önünde Suruç'ta yitirilen Nuray ve Nazlı için sloganlar da atılıyor!

İstanbul Defterdarlığı boşalmış durumda. Gökhan Arpaçay’ın masasına da karanfiller konulmuş.

Eskişehir’de İletişim Fakültesi’ndeki forumdan sonra öğrenciler rektörlüğe yürüyor. Tatil ilan edilmesini isteyen öğrenciler Rektor prof. Dr. Naci Gündoğan ile gorusme talebinde bulunacak

Defterdarlık önünde açıklama yapan BES 2 No’lu Şube Başkanı Özer Avanaj: "Barışa sahip çıkmak için mitinge davet etmiştik. Başka bir türkiyenin mümkün olabileceğine inanıyorduk. Ancak İki patlamayla türkülerin yerini çığlıklar aldı. Benzer olaylarda siyasilerin timsah gözyaşlarına alıştık onca insanın öldüğü katliamda kameralar karşısında gülen 3 bakanı da gördük. Barış talebimizi daha yüksek sesle haykırmaya devam edeceğiz. Ülkeyi ortadoğu bataklığına çevirdiniz 400 değil 4000 vekiliniz olsa ülkeyi yönetme şansınız yok. Savaşa hayır dediğimiz için bombaların hedefi olduk ama yılmayıp devam edeceğiz barış isteğimizi haykırmaya” dedi.

BES Genel Merkez Yöneticisi Akın Şişman da: “Bombanın patlatıldığı yere karanfil bırakmamızı engelledi patlamaya engel olamayanlar. Onlar susacağımızı mücadelemizden vazgeçeceğimizi sandılar. Ama biz onbinlerce kamu çalışanımızla cenazelerimizi uğurlayacağız. Saray saltanatı bilsin ki emek demokrasi ve barış mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz. Suruç’ta, Diyarbakır’da, Reyhanlı’da aynı manzaralarla karşılaştık çünkü. AKP iktidarı kendi yerini sağlamlaştırmak için halkları mezhepçi çatışmalara itiyor. Ama yağma yok halklar barışı sahiplenecek ve yükseltecek" dedi.  Konuşmalardan sonra İstanbul’da 20 cenaze olduğu hatırlatılarak onları yolcu etmek için gruplara ayrılarak cenazelere sahip çıkılması çağrısı yapıldı.

 

Bursa'da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla Ankara'da yapılan saldırı kınanıyor. Kent meydanında toplanan kıtle Fomara Meydanına doğru yürüyor. Yürüyüşte sık sık ‘AKP savaş halklar  barış ıstıyor’, ‘Hükümet istifa’ sloganları atılıyor

Defterdarlık önünde katliamda ölenler için saygı duruşu yapılıyor

SES ve BES üyelerindren oluşan kitle Maliye bakanlığı istanbul defterdarlığına geldi. Hükümet istifa sloganları atılıyor defterdarlık önünde

Sultangazi Şair Abay lisesi önünde buluşan Eğitim Sen 4 No'lu Şube üyeleri Fatih Mezarlığına gitmek üzere yola çıktı. 4 No'lu şube Başkanı "Guvenlik zafiyeti yok diyenlere söylüyoruz katilleri tanıyoruz.Korkmuyoruz.Katliamlara rağmen birarada yaşamaya birlik ve dayanışmaya devam edeceğiz." dedi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri de eylemde

Okmeydanı çalışanları Anadolu yakasından gelen BES'lerle buluştu valiliğe yürüyor.

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri eyleme hazırlanıyor!

Dicle Deli Silivri kapı cami son yolculuğuna uğurlanıyor

Ankara'da yaşanan katliamı kınamak için ODTÜ'de Eğitim-Sen üyeleri greve çıkarken, öğrencilerden dersleri boykot ediyor. 

Boykot özellikle Hazırlık sınıflarında etkili oldu. Dersler işlenmedi. Hazırlık önünde toplanan öğrenciler, burada Eğitim Sen üyesi emekçiler ve akademisyenlerle bir araya geldi. 

Buradan yürüyüşe geçen öğrenci ve emekçiler kampüsü gezerek, boykota katılım çağrısı yaptılar. 
Yürüyüşün ardından öğrenciler, katliamda can verenler için Fizik önünde bir anma düzenleyecekler. 

 

Gazeteciler TGS-TGC önünde saygı duruşunda bulunup sloganlar attı

Boykota giden Anadolu Universitesi öğrencileri İletişim Fakültesi'nde forum yaptı

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri saat 12'de Sosyal Tesisler önünde toplanacak. Bugün sabahtan boykot çağrısı yapan öğrenciler, 13'te Tıp Fakültesi Hastanesi önündeki eyleme yürüyecek.

Kocaeli'de DISK, KESK TMMOB, TTB yarın için Saat:12.30'da  Merkez Bankasi önünde buluşarak Insan Hakları Parkı'na yürüyecek. Kendi güvenlik önlemlerini alacaklarını açıkladılar.

TTB'nin yarın ki çağrısı:09:30 Çapa’da toplanma, 10:00 Çapa’dan çıkış Beyazıt’a yürüyüş
11:00 Beyazıt'tan toplu cenazelere dağılış

 

Kayseri’de emeçilerin yürüyüşü başladı Eğitim Sen önünden Cumhuriyet Meydanı’na yürünüyor. Emekçiler “Hırsız katil AKP”, “Şebnem Yurtman 20’sinde bir fidan”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak” sloganları atıyor. Ankarada yaşamını yitirenler için Kayseri Cumhuriyet meydanına çiçekler bırakıldı ardından saygı duruşu yapıldı

Anadolu Üniversitesi öğrencileri okulu boykot ederek pankartlarla okul içinde yürüdü

DİSK, KESK, TTB, TMMOB’un çağrısıyla ilan edilen 2 günlük grev neticesinde Cerrahpaşa Eğitim ve Araştırma Hastensi,Haseki Kardioloji ve Haseki Eğitim ve Araştırma hastanesi ile Samatya Devlet Hastanesinde iş bırakan sağlık çalışanları katliamın yaşandığı saat olan 10:04’de ortak açıklamalar yaptı. Haseki kardioloji ve Haseki Eğitim ve Araştırma hastanesi çalışanları bulundukları yerde açıklama yaparken, Samatya Devlet hastanesi çalışanları ise Cerrahpaşa Eğitim ve Araştırma hastanesi önündeki açıklamaya katıldı. Açıklamaya Tıp öğrencileri de katıldı. Yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından konuşmalar yapıldı.

 

Diyarbakır'da DİSK Genel-İş 1 ve 2 Nolu şubeler DİSK Güvenlik-Sen ve BES üyeleri Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde toplandı

Okmeydanı hastanesi çalışanları İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'na gelerek buradaki emekçilerle buluştu. Burada konuşan BES 2 Nolu şube yöneticisi Halim Özpınar : " Gökhan Sakin, makul hiç bir fanatizmi olmayan kendi halinde bir büro emekçisiydi. Birinci patlamanın olduğu alana sendikamızın pankartımızı açtık. Sonra sıkışma var dediler biraz ilerledik. Gökhan da birkaç arkadaşla kolkola volta atıyorlardı. Yerler sarsıldı öylesine güçlü bir patlamaydı. Biz o acıyı o rehavette ancak 2 saat sonra  anlayabildik. Ambulanslar patlamadan 1 saat sonra geldi. Gökhan Marmara Üniversitesi sinema televizyon öğrencisiydi" dedi.

Ege Üniversitesi Kampüsü'nde öğrenciler ve akademisyenler boykotta

İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde emekçiler saygı duruşunda bulundu

İZSU fabrikası işçileri işyerinde anma yapıyor

Fatih Sultan Mehmet İlköğretim okulunda yüzde yüze yakın iş bırakma gerçekleştiği bildirildi 

Çiğli organizede metal işçileri yürüyor

Birleşik Metal-İş'in örgütlü olduğu Gebze Çayırova Boru, fabrikasında vardiya girişinde basın açıklaması ve saygı duruşu yapıldı.

Anadolu Universitesi ogrenci ve hocalari Hukuk Fakultesi önünde biraraya geldi. "Korkmaz Tedik onurumuzdur", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek" sloganları atılıyor. Anadolu Üniversitesi öğrencileri  fakülte fakülte gezerek öğrencileri ve hocaları boykota çağırıyor

Küçükçekmece Halkalı Toplu Konut Meslek Lisesi'den gençler katliamı protesto için okul boykotu yapıp yürüdü. Gençler 'Saray savaş gençlik barış istiyor' sloganları atttı.

 

İstanbul Okmeydanı hastanesinde yapılan anmada açıklamayı okuyan SES Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak "İki gündür yüreğimiz yanıyor. Üzgünüz, öfkeliyiz, yastayız ve isyan ediyoruz. Bizler patlama sonrasında canlarımızı kurtarmaya çalışırken, polislerini gaz bombaları ile üzerimize salanlar, yüzümüze sırıtarak “güvenlik zafiyeti” yok diyorlar. Katillerin hepsini tanıyoruz. Katiller; diktatörlük heveslileri 7 Haziran seçimlerinde kursaklarında kaldığı için, ülkeyi kan gölüne çevirip, yaşanan ölümler üzerinden “oy avcılığı” yapanlardır. Katiller; yarattıkları şiddet, korku ve katliam atmosferinde “tek başına iktidar” olmak için ülkeyi ateşe atıp, kendilerini kurtarmaya çalışanlardır" dedi. Sağlık emekçileri bütün vesayete ve şiddete rağmen eşit, özgür, demokratik bir ülkede bir arada yaşamı ve barışı savunmaktan vazgeçmeyeceklerini yineledir. Katliamın ardından kan ihtiyacı olmasına rağmen sağlık bakanının 'kan ihtiyacı yoktur' açıklamasını eleştiren emekçiler, hastaları ve sağlık çalışanlarını düşünen bir sağlık bakanı istediklerini haykırdı. Ankara'nın ortasında gerçekleşen katliamdan hükümetin sorumlu olduğunun altını çizen emekçiler sık sık 'hükümet istifa', 'katil, hırsız akp' sloganları attı. 

TTB İş yeri Temsilcisi Doktor Ebru Yılmaz yaptığı açıklamada, "Seçimden sonra planlı şekilde ülkeyi kan gölüne çevirdiler. Failleri de planlayanları da biliyoruz. İdeolojik korkutmalar ve baskılar yetmedi şimdi canımızı alıyorlar ama yılmayacağız. Bunlar son çırpınışları. Biz barış istiyoruz" dedi.

Okmeydanı hastanesindeki açıklamada konuşan Ağız ve Diş Sağlığı iş yeri Temsilcisi Tülin Sönmezgil de sorumluların belli olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Ey bombacılar! Koltuk hırsından gözü dönmüşler! Size sesleniyoruz:Bütün vahşetinize karşın biz eşit, özgür, laik, demokratik bir ülkede, bir arada, barış içinde, emeğimizin karşılığını alarak yaşamanın mücadelesini sürdürmeye kararlıyız.
Bu yolda canını veren arkadaşlarımızı da sizin yaptıklarınızı da unutmayacağız."

Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapılan eyleme Okmeydanı Ağız Diş Sağlığı Hastanesi çalışanları da katıldı. Eyleme hastalar da alkışlarla ve sloganlarla eşlik etti.

ÖNCEKİ HABER

Emekçiler barış için grevde (Canlı Yayın)

SONRAKİ HABER

Metin Pesmen Tarsus'ta uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa