12 Ekim 2015 00:53

Nükleer Almanya’nın baş belası

Paylaş

Özer AKDEMİR
Almanya

Çevre İçin Medya İletişim Ağı Çalıştayı için gidilen Almanya’da üçüncü gün Grohnde Nükleer Santrali görüldü. 1980’lerde 400 tane nükleer santral projesi olan Almanya’nın şimdi var olanları kapatabilmek için çabaladığı dile getiriliyor. Nükleer santral karşıtları, Merkel hükümetinin ayak diremesine rağmen santrallerin derhal kapatılması için çabalıyorlar.

Almanya’daki gezinin üçüncü gününde Hameln kenti sınırları içerisinde bulunan Grohnde Nükleer Santrali görüldü. Santralin dibine kadar giden yerel ekoloji mücadelesi temsilcileri ve gazetecilerden oluşan grup, burada bol bol fotoğraf çektirdi. İki dev bacası ve nükleer güç ünitesi ile geniş bir alana yayıldığı gözlemlenen santralin önünde “Santrale hayır” yazısı ile poz veren grup, santralin hemen yanı başındaki bir biyogaz üretme çiftliğini de gezdi. 

Öğleyin “Fareli Köyün Kavalcısı” efsanesinin geçtiği Hameln kentini gezen ekip, her gün saat 15.35’te bir kilise duvarında kuklaların gerçekleştirdiği efsane ile ilgili tiyatroyu da izlediler.  

Öğleden sonra Beilefeld kentine geçilerek burada nükleer santrallere karşı mücadele örgüt temsilcileriyle görüşüldü. Almanya’da nükleere santral karşıtı mücadelenin başlangıcı, gelişimi ve bugünü hakkında bilgiler veren Grohnde Konferansı adlı nükleer karşıtı örgüt temsilcileri, Bielefeld Belediyesinin Grohnde Nükleer Santral ortağı olmasına karşı da mücadele ettiklerini söylediler. 2000 yılında hükümetin nükleerden çıkış kararı almasına rağmen sonradan ömürlerinin uzatılmasına dönük çalışmalar üzerine nükleer karşıtı birliğin kurulduğunu dile getiren Alman nükleer santral karşıtları, Merkel hükümetinin Fukishima’dan sonra santrallerin tamamen kapatılması konusunda ayak diremekten vazgeçtiğini aktardı. Yine de Merkel’in bu kapatma planını eleştiren ve çıkarılan kapatma yasasındaki boşlukların nükleer santral şirketlerinin işine yaradığını kaydeden nükleer santral karşıtları, kendilerinin ise santrallerin bir gün bile gecikmeksizin kapatılması için çaba gösterdiklerini dile getirdiler. Nükleer santrallerin atıklarının hâlâ bir çözüme kavuşturulamadığını kaydeden Alman ekolojistler, faaliyet yürüttükleri diğer alanlar hakkında da bilgi aktardılar. Nükleer santral karşıtları sunumlarında yaptıkları eylemlerle ilgili de bilgi verdiler. Türkiye’den gelen yerel direniş temsilcilerini dinleyen Alman nükleer santral karşıtları ile yapılan toplantıda ortak mücadele yol ve yöntemleri de konuşuldu. 

ÖNCEKİ HABER

Ankara’daki patlama Berlin’de hissedildi

SONRAKİ HABER

Kobanê eylemlerinin üzerinden 1 yıl geçti: Failler yargılanmadı dosyayı gizliyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...